Mii de PLÂNGERI împotriva abuzurilor poliţiştilor: „Un domn care îşi plimba câinele, dus la secţie”

Abuzurile polițiștilor săvârșite asupra cetățenilor rămân de foarte multe ori nesancționate, deși ele sunt semnalate prin plângeri, cazuri de acest gen fiind înregistrate la Secțiile 17, 10, 8 și 3 din Capitală, a afirmat, joi, Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, cu ocazia lansării raportului "Dreptate pentru Dinte!" inițiat de către Asociația Carusel.
Filip Stan
15 oct. 2015, 14:22
Mii de PLÂNGERI împotriva abuzurilor poliţiştilor:

Raportul a fost realizat în baza informațiilor primite de la Parchete și Poliție și evidențiază faptul că, în perioada 2012-2014, au fost înregistrate în instanță 3.034 de plângeri împotriva polițiștilor pentru purtare abuzivă, dintre care numai 14 au fost soluționate prin trimiterea în judecată.

Vorbim de o plângere din 217. Este foarte greu de crezut că 216 din 217 sunt neîntemeiate sau făcute cu rea-credință”, a arătat Andreescu, potrivit Agerpres.

Potrivit ei, mai puțin de 8% dintre secțiile de poliție au camere video de supraveghere. Bucureștiul și Sibiul stau bine la acest capitol.

În privința procedurilor de percheziție corporală, polițiștii sunt foarte secretoși, au refuzat să ni le spună și i-am dat în judecată. Cele mai multe cazuri de abuzuri semnalate în cadrul proiectului au fost la 10, unde activitatea agenților se desfășoară pe strada Stelea Spătaru, nu în sediul central, și parcă se simt nesupravegheați. Am recomandat închiderea acestui sediu al secției 10 din Stelea Spătaru, am sesizat Avocatul Poporului și ei au decis închiderea, dar nu s-a luat nicio măsură. Evenimentele de acolo repetate — se ocupă de incidentele din Centrul vechi — sunt nesupravegheate”, a susținut Andreescu.

Directorul executiv al APADOR-CH Andreescu a adăugat că și la secțiile de poliție 9 și 14 sunt abuzuri, de cele mai multe ori comise asupra grupurilor vulnerabile — oamenii străzii, prostituate, consumatori de droguri—, dar sunt și alte cazuri.

De exemplu, un domn care își plimba câinele a fost dus la secție pentru identificare și a fost ținut acolo până a doua zi„, a spus ea.

Prezent la prezentarea raportului, Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor, a admis că unii polițiști comit abuzuri, dar a subliniat că este o „zonă minimală”.

„Dacă vorbim de abuzuri, ele se comit de ambele părți. Și polițistul are de suferit — avem polițiști morți, răniți în urma acțiunilor. Lucrurile sunt de ambele părți gestionate greșit, la un moment dat, nu vreau să spun de cine, de sistem în general. Societatea are nevoie de poliție și invers și cred că trebuie să ne sprijinim de ambele părți. Avem cazuri de ultraj, 850 de dosare penale, în care polițistul este parte vătămată, în perioada 2014-2015. (..) Se închid dosarele de ultraj fără să urmeze cursul corect, normal. Polițistul e bătut și asta e, de aceea cazurile sunt și mai multe de ultraj”, a menționat liderul sindical.

El a precizat că la secțiile cu probleme menționate în raportul respectiv se iau măsuri împotriva abaterilor disciplinare, adăugând că în astfel de cazuri competența e a Parchetului.

„Cei care nu au înțeles că trebuie să discute cu forța legii, nu cu legea forței, au probleme, pentru că în Poliție e admisă folosirea forței, dar cu respectarea legii”, a completat el.

Citeşte şi Scandal cu poliţia la un hotel de lux din Capitală. O turistă străină a ajuns la secţia de poliţie VIDEO

În raportul Asociației Carusel au fost documentate abuzuri ale polițiștilor și jandarmilor și au fost identificat cinci cazuri. Documentul este parte a proiectului „Dreptate pentru Dinte!”, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Ana Mohr, reprezentant al Asociației Carusel, a declarat pentru AGERPRES că în concluziile raportului se menționează că mai mulți polițiști discriminează.

„În majoritatea cazurilor, fenomenul de abuz este discriminarea, dar și pedeapsa, dacă nu vrei să te supui unor ordine și dacă spui că faci reclamație. Secțiile de poliție analizate în proiect din perspectiva abuzurilor au fost 17, 8, 3 și Jandarmeria iar cea mai mică notă o primește detașat Secția 17, unde sunt două cazuri de abuz din partea polițiștilor”, a arătat ea.

Avocata Nicoleta Popescu a subliniat că victimele abuzurilor, dacă nu au parte de o asistență juridică, nu au nicio șansă.

Plângerile depuse de o persoană fără cunoștiințe juridice trebuie să recunoaștem că și în 2015 nu sunt tratate ca o plângere semnată de un avocat. Al doilea aspect este că sindicatul îi desemnează un avocat polițiștilor și el practic are apărare. Victima, dacă nu are un avocat, nu are o egalitate de șanse„, a adăugat Popescu.

Citeşte şi Scandal în stradă între poliţişti şi un şofer recalcitrant VIDEO

 

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Numele de copii care sunt interzise prin lege în România. Ofițerul de stare civilă va refuza să le treacă în certificatul de naștere
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. A anunțat decizia așteptată de români: Mi-o asum public
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Răsturnare de situație privind ratele. BNR a făcut anunțul zilei
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă