ICCJ: Norma de hrană nu se ia în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis printr-o decizie pronunțată luni că sumele provenite din norma de hrană primite de personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională nu trebuie să fie incluse în totalul veniturilor nete. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ceruse Instanței supreme, printr-un recurs în interesul legii, pronunțarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea unitară a prevederilor legale în materie, în condițiile în care instanțele le aplicau diferit.
Iulian Tudor
21 oct. 2015, 07:30
ICCJ: Norma de hrană nu se ia în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere

Decizia ICCJ nr. 21/2015 admite recursurile în interesul legii înaintate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava, scrie avocatnet.ro.

Practic, prin această hotărâre, Instanța supremă a decis ca, în cazul calculării pensiei de întreținere datorată de către părinte copilului sau copiilor săi, să fie excluse din venitul net sumele de bani primite lunar ca normă de hrană.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 527 alin. (2) şi art. 529 alin. (1) şi (2) din Codul civil, echivalentul valoric al normei de hrană prevăzute de art. 2 alin. (4) şi art. 4 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se include în totalul veniturilor nete lunare în raport de care se stabileşte pensia de întreţinere datorată de către părinte copilului”, se arată într-un comunicat de presa al ICCJ, publicat luni pe pagina de internet a instituției.

Hotărârea ICCJ este obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Decizia va trebui aplicată de instanțe începând de la data publicării în Monitorul Oficial.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a explicat în recursul în interesul legii că unele instanțe judecătorești considerau până acum norma de hrană ca fiind o serie drepturi bănești neimpozitate, care nu puteau constitui venituri asimilate salariilor.

„Excluderea lor din totalul veniturilor care constituie baza de calcul a pensiei de întreținere se datorează destinației speciale a acestor sume de bani, acestea fiind afectate în mod exclusiv desfășurării activității debitorului obligației de întreținere. (…) Prin recunoașterea și acordarea acestor drepturi s-a urmărit în exclusivitate refacerea capacității de muncă a personalului care beneficiază de ele, constituind, din această perspectivă, măsuri de protecție a unor categorii profesionale”, scrie în recurs.

Pe de altă parte, alte instanțe judecătorești au considerat că echivalentul valoric al drepturilor de hrană trebuie inclus în veniturile nete pe baza cărora se stabilește cuantumul pensiei de întreținere, întrucât constituie venituri cu caracter permanent.

„Faptul că, potrivit Codului fiscal, aceste sume nu constituie venituri impozabile, nu prezintă relevantă, de vreme ce, în vederea stabilirii pensiei de întreținere, în categoria de „mijloace ale debitorului” intră toate posibilitățile materiale de care acestea dispune, atât salariul, cât şi orice alte sume plătite de angajator în temeiul raporturilor de muncă deci toate veniturile care au un caracter permanent sau de continuitate.

Din perspectiva îndeplinirii obligației de întreținere, noțiunea de „venituri cu caracter permanent” are un sens mult mai larg decât acela de venituri salariale, prin aceasta înțelegându-se toate acele sume de bani incluse ori nu în salariu care se dovedesc a fi plătite în mod constant şi periodic de către angajator ori având o altă sursă decât raporturile de muncă (ex: redevențe, chirii, drepturi de autor şi alte asemenea) şi care sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale debitorului şi a celor aflați în întreținerea sa.” – extras din recursul în interesul legii.

Codul civil stabilește că obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori și între foștii soți. În consecință, o persoană este nevoită să plătească o pensie de întreținere dacă nu își îndeplinește această obligație.

Obligația de întreținere se face, de obicei, în natură, prin asigurarea celor necesare vieții de zi cu zi. Ea se mai poate face și prin plata cheltuielilor pentru educare și pregătire profesională.

În cazul în care obligația de întreținere nu este respectată, instanța de tutelă dispune ca aceasta să fie făcută prin plata în bani a unei pensii de întreținere. Potrivit Codului civil, pensia poate fi o sumă fixă sau o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care o datorează.

Codul civil prevede că pensia de întreținere se calculează diferit, în funcție de numărul de copii. Astfel, părintele este dator să plătească până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulți copii. „Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat”, mai prevede Codul civil.

La începutul lunii octombrie, norma de hrană pentru angajații din Ministerul de Interne (MAI) și cei ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost majorată, ca urmare a publicării unui Ordin al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ stabilește că, de la 1 octombrie, norma de hrană acordată personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională este de 32 de lei/zi, mai mare cu șapte lei decât cea acordată până acum.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României chiar în această dimineață. Vestea morții sale a întristat toată țara: ,,Sunt în stare de șoc!”
Playtech.ro
Mica monedă care a ajuns să valoreze acum 2 milioane de euro. Toți colecționarii o vânează
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit marea actriță Cristina Deleanu
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Dezvăluiri PICANTE despre amantlâcul anului. Ce manevră ar fi folosit Andrada ca să-l înșele pe Alexa 🫢⤵️
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România?! Vine cutremurul după alegeri: Într-o lună, BNR nu mai...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Sondaj NOU realizat de AtlasIntel si CURS pentru turul 2: la o prezenta mai mare. S-a schimbat semnificativ diferenta dintre George Simion si Nicusor Dan.
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase