Cum se manifestă boala transmisă de căpuşe şi cum poate fi tratată

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de infecția Lyme sau boala cu o mie de feţe, este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă, insectă ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi. Afecțiunea se întâlnește în America de Nord și în Europa, unde a fost descrisă în urmă cu aproape 100 de ani, informează Sfatul Medicului.
Romania TV
19 apr. 2012, 13:22
Cum se manifestă boala transmisă de căpuşe şi cum poate fi tratată

În țările care au o rată crescută a bolii Lyme se desfășoară campanii de informare asupra bolii Lyme.

Se știe că anumite zone împădurite în arealul de răspândire a căpușelor – trebuie evitate pentru a preveni îmbolnăvirea. Căpușele sunt prezente în număr mic în apropierea aglomerațiilor urbane.

 Simptome

1. Infecție

Infecția inițială apare fără simptome sau cu manifestări minime, trecând deseori neobservată. Unele persoane relatează simptome de tip gripal sau o erupție cutanată caracteristică succedând muşcătura de căpuşă cu câteva săptămâni. 


2. Simptome gripale 

Acestea apar în lunile cu vreme caldă, o perioadă atipică pentru gripă.


3. Erupția cutanată 

Este o leziune inelară roșie care se mărește de la o zi la alta și poartă denumirea de eritema migrans. Centrul de control și prevenție a infecțiilor din Statele Unite (CDC) definește această erupție ca apărând sub forma unui punct roșu care se mărește de-a lungul a câtorva săptămâni până la formarea unei leziuni rotunde, de cel puțin 5 centimetri diametru. Un punct roșiatic ce apare în interval de câteva ore este de obicei o reacție a organismului la muşcătura de căpușă. Netratate, simptomele infecției primare dispar de la sine în câteva săptămâni, dar erupția poate reapărea la nivelul pielii.

4. Mai târziu pot apărea simptome suplimentare, ca urmare a afectării organelor interne:

– Paralizia nervului facial cauzează asimetria mușchilor faciali și a feței în general (se poate remite de la sine, chiar și fără tratament);

– Meningita cauzează dureri de cap, febră și înţepenirea ceafei;

– Inflamația nervilor cauzează amețeli și furnicături resimțite la nivelul mâinilor și picioarelor;

– Edemul cerebral (encefalită) cauzează dificultăți de învățare, confuzie și demență;

– Episoade intermitente de artrită ce durează aproximativ o săptămână și afectează încheietură pumnului sau genunchii. Pot reapărea pentru mai multe luni în șir și, în lipsă tratamentului, 1 din 10 persoane afectate dezvoltă artrită persistentă a genunchilor. Ocazional, boala Lyme se poate manifesta cu artrită acută a genunchilor, în absența unui istoric sugestiv de erupție cutanată sau alte acuze osteoarticulare;

– Inflamația structurilor cardiace (cardită – inflamația inimii) conduce la tulburări de ritm cardiac;

Tratamentul medicamentos

Medicii recomandă ca stadiile incipiente ale bolii Lyme să fie tratate cu antibiotice precum doxiciclina, penicilina sau eritromicina.

De asemenea, specialiştii mai recomandă ca stadiile avansate ale bolii Lyme, cele cu afectare neurologică, cardiacă sau articulară să fie tratate în spital cu antibiotice administrate intravenos.

Tratamentul înțepăturilor de căpușă în primele 72 de ore cu o singură doză de doxiciclina previne boala Lyme. Se recomandă celor care trăiesc în zone endemice și sunt mușcați de căpușă. Se recomandă să întrebați medicul înainte de a administra această doze de antibiotic.

Cum scoatem o căpuşă din piele

Pentru a transmite Borellia căpușele au nevoie de un interval de 24-48 de ore în care să stea atașate de suprafața pielii. Astfel, după desfășurarea de activități în afară casei, inspectarea tuturor zonelor de piele expuse reduce riscul de infecție.

Dacă remarcați o înțepătură de insectă, este important să fiți atent la simptomele asociate, care pot apărea în următoarele trei săptămâni. Căpușele se atașează de zonele calde și umede: zonă inghinală, axilele, zonă submamară, gâtul și linia de implantare a părului.

Dacă observați o căpușă, îndepărtați-o rapid. Această manevră reduce riscul de contractare a infecției. Dacă aveți o pensetă la îndemână, apucați căpușă cât mai aproape de locul de implantare din piele și trageți-o afară încet, dar cu fermitate. Dacă nu aveți o pensetă, apucați corpul căpușei și extrageți-o lent, îndepărtarea este mai importantă decât modul de extragere în sine.

Deseori nu toate piesele aparatului bucal al căpușei ies din piele. Rămânerea acestora în piele nu crește riscul de transmitere a infecției, dar poate cauza inflamația pielii și pot declanșa o reacție de respingere de tipul reacției de „corp strain”.

Dezinfectați locul mușcăturii cu alcool medicinal sau altă soluție antiseptică.

Utilizarea de benzină, motorină sau alți solvenți organici pentru a sufoca căpușa trebuie evitate. De asemenea, nu se recomandă încercarea de ardere a căpușei cu un băț de chibrit;

În cazul în care căpușă nu iese cu ușurință, trageți-o afară prin răsucire, prinzând căpușă și trăgând în sus.

VEZI AICI cum te protejezi de muşcătura de căpuşă!

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor