Petrescu: Măsuri de relaxare fiscală care încurajează mediul de afaceri, susţin agricultura şi învăţământul

"Premierul Victor Ponta a vorbit săptămâna trecută despre câteva modificări aduse Codului Fiscal. Modificările, sau să le spunem direct, măsurile de relaxare fiscală, vor fi implementate începând cu 1 ianuarie 2016", scrie Ioana Petrescu. 
Ionela Marcu
27 oct. 2015, 11:54
Petrescu: Măsuri de relaxare fiscală care încurajează mediul de afaceri, susţin agricultura şi învăţământul

„Unele dintre ele se regăsesc și în varianta adoptată de Parlament a noului Cod Fiscal, doar că au fost devansate termenele de implementare. Cu alte cuvinte, relaxarea fiscală se poate face mai repede, pentru că avem bani. Suntem pe un excedent bugetar generos, care ne permite să încurajăm mediul de afaceri, IMM-urile, consumul de apă, agricultura și educația.

Să explic:

1. Impozitul pe dividende scade de la 16% la 5% de anul viitor. Măsura este de natură să încurajeze investitorii și investițiile, să crească gradul de conformare voluntară, să păstreze profiturile în țară, declarate și impozitate conform legii. Cum spunea și premierul: „0% din nimic e mai puțin decât 5% din ceva.”

2. Impozitarea microîntreprinderilor. În primul rând se majorează plafonul de încadrare în categorie de la 65.000 de euro la 100.000 euro. Apoi, impozitarea se va face diferențiat, în funcție de numărul de angajați:
– 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați
– 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat
– 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați

Indiferent de contrele pe care le-a generat acest subiect, măsura este una de reducere a poverii fiscale pentru IMM-uri, și vom vedea, începând de anul viitor, un trend crescător al angajărilor, mai multe contracte de muncă în detrimentul plății la negru, iar pe cale de consecință, mai mulți bani strânși la bugetele de asigurări sociale și la bugetul statului. Vor exista și efecte pe termen lung, mai ales pentru oameni, pentru români. Forma legală de muncă îți dă dreptul la servicii medicale mai bune, o pensie garantată, etc.

3. TVA-ul la apă se reduce la 9%. Este o măsură menită să crească consumul de apă, în special, în sectorul agricol. Va fi una dintre cele mai bune măsuri de susținere a agriculturii. Mare parte din creșterea economică a țării vine din acestă zonă și nu o dată ne-a fost demonstrat faptul că anii agricoli buni au fost pentru noi, ani de creștere economică robustă. 2015, din păcate, s-a dovedit a fi un an secetos. Un TVA redus atât de mult la apa potabilă și pentru irigațiile din agricultură înseamnă un sprijin substanțial atât pentru facturile fiecăruia dintre noi cât și pentru toți agricultorii.

4. Neimpozitarea profitului instituțiilor de învațământ preuniversitar. Învățământul este și va rămâne una dintre direcțiile prioritare de guvernare. Și va trebui întotdeauna susținut, pentru că o strategie pe termen mediu și lung în acest domeniu îți garantează atingerea potențialului de dezvoltare a pieței muncii atât de necesar unei societăți moderne.

Toate măsurile aprobate astăzi de Guvern se vor reflecta direct în creșterea economică de anul viitor. Estimările venite din partea Ministerului de Finanțe vizează o creștere 0,05% din PIB doar din aplicarea acestora. La care, se vor adăuga și restul modificărilor din noul Cod Fiscal ce va intra în efectivitate începând cu 1 ianuarie 2016.

Măsurile vor avea un impact contabil de 1,8 miliarde de lei pentru 2016. În realitate însă, prin aplicarea lor și reacția pieței, suma va scădea în jurul valorii de 500 de milioane. Asta este cifra reală a întrebării cât ne costă această relaxare fiscală? Dincolo de cifre însă există o viziune: încurajarea investițiilor private în România, a mediului de business autohton, creșterea conformarii voluntare prin taxe mai mici, reducerea evaziunii și crearea de locuri de muncă prin măsuri ca acestea și ca cele din trecut: CAS scăzută la angajator și neimpozitarea profitului reinvestit.

Relaxarea fiscală nu este doar pentru mediul privat. Un mediu privat sănătos dezvoltat îți crește competitivitatea pieței și generează mai multe venituri la buget. Cu mai multe venituri la buget, tu, ca stat, poți să te axezi pe cheltuieli esențiale pentru creșterea economică pe termen mediu și lung. Adică sănătate și educație, domenii cu impact social major. Și aceasta este viziunea de dezvoltare economică stabilă și durabilă a guvernului actual”, a explicat Ioana Petrescu.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cel mai luxos tren din România. Sunt condiții de hotel
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Condiții pentru concediul medical. Lipsa de la serviciu nu poate fi justificată mereu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alcatraz: între renaștere politică și fantomă a trecutului – ce crede ultimul deținut despre redeschiderea faimoasei pușcării