Poligamia poate aduce mai multă bunăstare

Copiii pot prospera în familiile poligame și trăiesc adesea mai bine decât cei din gospodăriile monogame din comunitățile sărace, au declarat cercetători britanici făcând apel la o mai mare sensibilitate culturală printre susținătorii interzicerii poligamiei, notează Thomson Reuters Foundation.
Alina Costache
27 oct. 2015, 12:46
Poligamia poate aduce mai multă bunăstare

În Tanzania, familiile poligame dețin mai multe vite și lucrează mai mult teren decât cele monogame din aceleași sate, potrivit studiului care a implicat 3.500 de gospodării.

Nu a existat nici o dovadă că acei copii ai căror tați au avut mai mult de o soție ar fi fost mai puțin sănătoși sau mai înfometați decât cei din gospodăriile monogame. „Copiii din gospodăriile poligame o duc fie mai bine, fie asemănător copiilor din gospodăriile monogame din aceleași sate”, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation conducătorul studiului David Lawson de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Prima dintre soții, care tinde să conviețuiască cu soțul său, a avut o hrană în mod semnificativ mai bună și, de asemenea, un nivel mai mic al întârzierii în dezvoltarea copiiilor decât cel înregistrat la familiile monogame, notează Thomson Reuters Foundation.

Copiii soțiilor luate mai târziu, care trăiesc de obicei în case separate, învecinate cu ale primei soții, au fost la fel de sănătoși ca și cei din familiile monogame, dar securitatea lor alimentară a fost ușor mai scăzută.

„Aceasta este o descoperire importantă deoarece avem acest limbaj puternic folosit de Națiunile Unite și de alții potrivit căruia poligamia este universal dăunătoare”, a spus Lawson.

Cei mai mulți vorbesc despre acest subiect fără a se baza pe dovezi, consideră cercetătorul care motivează astfel de ce a făcut apel la „sensibilitatea culturală”.

Poliginia se referă la sistemele de căsătorie în care bărbații pot avea mai multe soții, în timp ce poligamia înseamnă căsătoria cu mai mult de o soție sau un soț în același timp, amintește Thomson Reuters Foundation.

Convenția Organizației Națiunilor Unite privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, spune că mariajele poligame ar trebui să fie descurajate și scoase în afara legii, deoarece acestea sunt nepotrivite și au un impact emoțional și financiar negativ asupra femeilor și copiilor rezultați din aceste căsătorii.

„Desigur, ne dorim îmbunătățirea statutului femeilor”, a declarat Lawson. „Dar dacă doar schimbăm legile căsătoriei fără să abordăm tema poziției de bază a femeilor în societate, acestora li s-ar putea restrânge opțiunile, ceea ce ar putea fi în detrimentul lor”, a remarcat specialistul.

Una din patru femei căsătorite din Tanzania în mediul rural trăiește în familii în care mai există cel puțin încă o soție, potrivit datelor guvernamentale.

Femeile Maasai intră de multe ori în căsătorii poligame cu bărbați mai bogați din comunitate, spre deosebire de femeile Meru, care trăiesc în zonele fertile de pe pantele muntoase din apropierea orașului Arusha și tind să fie mai bine educate și monogame.

„Poliginia poate fi potențial protectivă în cadrul configurațiilor culturale în care femeile nu au control direct asupra resurselor”, a spus Lawson.

De exemplu, sub obiceiul moștenirii obținute de o văduvă, femeile ai căror soți decedează, se recăsătoresc cu fratele în viață al celui decedat, care are deja una sau mai multe soții.

Este de așteptat ca el să asigure traiul văduvei care și-a piedut casa conjugală atunci când soțul ei a murit, deoarece în mod tradițional femeile nu pot moșteni terenuri.

„În contexte în care femeile sunt în imposibilitatea de a avea resurse proprii, poate fi în interesul lor strategic, în cadrul acestor limitări, să împartă un soț”, a mai explicat Lawson, citat de Thomson Reuters Foundation.

Studiul a fost publicat în revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
„George Simion, preşedinte? În prima zi se ocupă de Gigi Becali, în a doua de Călin Georgescu!” Avertisment fără precedent pentru patronul FCSB lansat în direct
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Haosul stârnit de deprecierea leului zguduie piața imobiliară. Românii, obligați să plătească mai mult
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Accident violent pe A1, în județul Arad. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, după ciocnirea a 3 vehicule
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
PPC Energie, fosta ENEL, schimbare pentru toți clienții. Consumul de energie din locuință va fi monitorizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an