APC România avertizează ŞOFERII la ce trebuie să fie atenţi când cumpără anvelopele de iarnă

Apropierea sezonului rece obligă toți conducătorii auto să își doteze mașinile cu anvelope speciale de iarnă. Obligativitatea nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condițiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanța de Guvern 5/2011. Astfel, șoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 17:29
APC România avertizează ŞOFERII la ce trebuie să fie atenţi când cumpără anvelopele de iarnă

Dacă sunt prinși în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condițiile prevăzute de lege — alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă — șoferii riscă să plătească o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă), informează Agerpres.

Înainte de a cumpăra anvelopele de iarnă, trebuie să știți câteva lucruri despre acestea. Asociația pentru Protecția Consumatorilor România (APC România) vă ajută să luați cea mai bună decizie atât pentru siguranța, cât și pentru portofelul dumneavoastră:

Anvelope de iarnă funcționează cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade, dar uzura poate fi mai mare decât la pneurile standard în cazul în care le utilizați în condițiile unei atmosfere mai calde.

Anvelope de iarnă acceptate de legislația românească și europeană sunt cele inscripționate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Inițialele M și S vin de la cuvintele mud (noroi) și snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

Anvelopele cu crampoane se folosesc în condiții extreme cum ar fi zăpada groasă și gheața. Vor fi demontate atunci când acestea ajung în contact direct cu partea carosabilă.

Citeşte şi CAUCIURILE DE IARNA, obligatorii pe drumuri cu probleme. Ce amenzi rişti pentru lipsa ANVELOPELOR DE IARNĂ

Lanțurile antiderapante pot fi folosite în cazul în care zăpada sau gheața este întâlnită în timpul unei călătorii, cu condiția să fie demontate odată cu îmbunătățirea vremii.

‘Șosete’ pentru zăpadă (antiderapant textil): este un material textil plasat în jurul anvelopei pentru a îmbunătăți aderența pe zăpadă și gheață. Ele sunt ușor de folosit, dar nu sunt la fel de eficiente ca lanțurile antiderapante. ‘Șosetele’ nu pot produce pagube la nivelul carosabilului, dar trebuie dezinstalate rapid, deoarece ele scad performanța anvelopei în condiții normale de drum.

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, toate anvelopele trebuie să aibă o etichetă ce prezintă informații despre performanța acestora — eficiența consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed și nivelul de zgomot exterior.

Etichetele cuprinzând caracteristicile anvelopelor trebuie să fie afișate la punctul de vânzare, în cataloage, pliante și pe website-urile care comercializează cauciucuri. Astfel, consumatorii vor putea compara înainte de achiziționare atât prețurile, cât și siguranța pe carosabil umed, sau impactul asupra cheltuielilor cu combustibilul’, atrage atenția conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor România.

Costurile pentru combustibil depind în bună măsură de calitatea anvelopelor. Diferența poate fi de până la 10%, între utilizarea celor mai performante sau a celor mai slabe anvelope comercializate pe piața Uniunii Europene. Având o mai bună cunoaștere a performanței și a calității acestor produse, și comparând etichetele și prețurile anvelopelor, acum este mult mai ușor să alegeți cel mai bun produs, eficient din punct de vedere al consumului, performant la frânarea pe carosabil umed și mai puțin zgomotos. Astfel, nu numai că veți reduce costurile, dar veți reduce și emisiile de dioxid de carbon.

Clasificare

Anvelopele sunt evaluate în funcție de următoarele criterii:

Rezistența la rulare (consumul de carburant)—clasele A-G (A oferă cea mai bună eficiență la consum și G reprezintă cea mai slabă eficiență la consum)

Frânarea pe carosabil umed (clasa A indică cea mai scurtă și sigură distanță la frânare și clasa G reprezintă cea mai lungă și puțin sigură distanță de a frâna.

Nivelul de zgomot la exterior (emisiile de zgomot extern vor fi măsurate în decibeli ?i indicate pe etichete cu una, două sau trei bare negre)

Durata de viață

Anvelopele premium, deși sunt mai scumpe decât anvelopele de buget, vor avea o durată de viață mai mare cu 1-2 ani până la apariția semnelor de bătrânețe. Durata de viață a unei anvelope este de 4 ani, dar, în unele cazuri, anvelopele premium pot fi folosite 5-6 ani. Pentru a afla când a fost produsă o anvelopă ne vom uita la DOT, un cod de 4 cifre (ex: DOT 1009 — a zecea săptămână din anul 2009), primele două sunt săptămâna din an, iar celelalte două reprezintă anul fabricației.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici