NASA: Pierderea atmosferei marţiene a fost provocată de erupţiile solare

Erupțiile solare au provocat dispariția unei mari părți a atmosferei marțiene în trecutul îndepărtat al acestei planete, distrugând un climat care a fost propice dezvoltării vieții, conform unui raport al NASA care prezintă primele rezultate științifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN.
Filip Stan
06 nov. 2015, 09:40
NASA: Pierderea atmosferei marţiene a fost provocată de erupţiile solare

Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate în ultimul număr al revistei americane Science, scrie Agerpres.

„Eroziunea provocată de vântul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei și a fost suficient de puternică pentru a distruge climatul marțian”, a declarat într-o conferință de presă Joe Grebowsky, responsabil științific al misiunii MAVEN.

În urmă cu miliarde de ani, Marte era o planetă foarte asemănătoare Pământului. Ceva s-a întâmplat însă acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicală a climei acestei planete care a devenit un deșert dezolant și rece, o lume lipsită de viață.

De o lungă perioadă de timp oamenii de știință se întreabă ce s-a întâmplat cu apa de la suprafața Planetei Roșii și cu dioxidul de carbon din atmosfera sa — ambele resurse importante pentru viața vegetală. Acum NASA este cu un pas mai aproape de a răspunde acestor întrebări în urma datelor obținute de misiunea sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), sondă aflată de un an pe orbita marțiană.

Citeşte şi O erupţie solară a perturbat traficul aerian în Suedia

În urma analizei datelor primite de la MAVEN, oamenii de știință au aflat că și în prezent Marte pierde în spațiu aproximativ 110 grame de atomi din atmosfera sa în fiecare secundă.

Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este vântul solar — fluxul de particule ionizate ejectat de Soare. Atunci când vântul solar este mai dens, așa cum se întâmplă după explozii solare sau în timpul furtunilor solare, volumul de atmosferă pierdută de Marte crește de 10 până la 20 de ori. De-a lungul timpului, această „hemoragie atmosferică” a transformat planeta Marte în ceea ce este azi, în contextul în care magnetosfera acestei planete și-a pierdut foarte mult din intensitate, devenind incapabilă să mai protejeze atmosfera. În prezent atmosfera Planetei Marte are mai puțin de 1% din densitatea celei terestre.

Aceste rezultate oferă noi indicii despre condițiile de la suprafața acestei planete din trecutul său îndepărtat. Pornind de la rata de pierdere atmosferică din prezent, oamenii de știință pot calcula ce fel de atmosferă avea Marte în urmă cu miliarde de ani.

MAVEN este o sondă orbitală de dimensiunea unui autobuz școlar, echipată cu opt instrumente care studiază diferitele straturi ale atmosferei marțiene dar și influența pe care vântul solar îl are asupra acesteia. Sonda are nevoie de 4,5 ore pentru a încheia o orbită completă în jurul lui Marte.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
Playtech.ro
Supermarketul care ia avânt în România, fără să facă mare vâlvă! Extinderea lui se traduce în creșterea cifrei de afaceri la peste 220 de milioane de lei
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Inamicul letal al sănătății, prezent în orice casă. Avertismentul medicilor
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Se modifică data la care sunt virate alocațiile copiilor, în iunie 2025
Cancan.ro
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză îngrozitoare și...' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul lui Călin Georgescu înainte de alegeri. A recunoscut în direct: Cunosc scenariul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Muncitorii de pe santierele lui Umbrarescu au salarii mai mari decat profesorii, primarii si chiar mai mari decat unii medici. ”Voievodul din Moldova” ii plateste regeste pe romanii care s-au intors acasa din strainatate
MediaFlux
Dezbatere TVR pentru alegerile prezidențiale! Televiziunea Română organizează două discuții electorale. Doar Nicușor Dan a confirmat, AUR acuză TVR
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase