ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Cu ritmul agitat şi, de multe ori stresant, al vieţii moderne, nu e de mirare că se fac o mulţime de cercetări care analizează sănătatea omului în raport cu somnul şi numărul orelor pe care ar trebui să le dormim.
Iulian Tudor
13 nov. 2015, 11:14
ATENŢIE! Întreruperea somnului este mai periculoasă decât lipsa lui

Un nou studiu realizat de Johns Hopkins Medicine, din SUA, sugerează că întreruperea somnului de către alarma ceasului este un lucru extrem de rău, fiindcă înseamnă, în primul rând, un somn insuficient, chiar dacă cu toţii suntem tentaţi să apăsăm mereu pe butonul de amânare, scrie descopera.ro.

Echipa de savanţi a cerectat un grup de 62 de barbaţi şi femei sănătoase pentru a examina modul în care somnul afectează organismul.

Citeşte şi Lucruri pe care să nu le faci când eşti epuizat fizic

Voluntarii au fost monitorizaţi în mai multe faze ale somnului: mai mult de trei nopţi de somn neîntrerupt, treziri forţate sau orele de culcare întârziate. Grupurile pentru fiecare experiment erau selectate aleatoriu. Începând cu a doua noapte, cei care au fost forţaţi să se trezească au fost într-o stare mult mai proastă decât cei care s-au dus la culcare târziu.

„Când somnul este perturbat pe toată durata nopţii nu ai posibilitatea de a progresa în stadiile de somn. Obţinerea unei cantităţi de somn la unde lente este extrem de importantă, această fază este una esenţială pentru sentimentul de restaurare”, a explicat autorul studiului, Patrick Finan, într-un comunicat de presă.

În medie, cei care au fost forţaţi să se trezească de opt ori prin noapte au raportat o scădere a stării de spirit cu 31 la sută.

Studiul lui Finan şi al echipei sale merge dincolo de problema de a te simţi morocănos dimineaţa. Cercetarea lor poate deschide noi tratamente pentru insomnia pe termen lung, care este asociată cu o stare depresivă. Tinerii părinţi, de exemplu, sau personalul medical de la secţiile de urgenţă sunt adesea supuşi la treziri frecvente pe tot parcursul nopţii, iar efectele acestor treziri asupra biologiei umane încă nu sunt pe deplin înţelese.

Într-o încercare de a afla mai multe despre somn şi modul în care aceasta afectează bunăstarea noastră mentală şi fizică, cercetatorii au folosit testele polisomnografice. Ele au monitorizat funcţiile creierului şi cele ale corpului şi anume undele cerebrale, nivelul de oxigen, ritmul cardiac, modelele de respiraţie şi chiar mişcările picioarelor pentru a încerca să înţeleagă ce se întâmplă în timp ce moţăim.

Citeşte şi Top 10 motive din cauza cărora nu dormim bine cu partenerul

Potrivit lui Patrick Finan, concluziile raportului sunt, de asemenea, interesante în ceea ce priveşte efectele cumulate ale somnului insuficient: diferenţe mai mari între grupuri au apărut după a doua noapte şi au continuat în a treia noapte.

Studiul a constatat că cei care au fost treziţi periodic au avut faze mai scurte de somn adânc. Statisticile au aratat că rezultatele acestui fapt sunt un nivel de energie redus şi mai puţine sentimente de simpatie şi prietenie.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Localitatea din România cu apă “ca o binecuvântare de la Dumnezeu”. Oamenii vin să ia sute de litri din izvoare și spun că e mai bună decât cea din comerț
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o au
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Nouă candidați pentru președinția USR, inclusiv Elena Lasconi și Cristian Seidler
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?