Veste proastă pentru români. Se scot sporurile din salariul de bază. Vezi NOUA GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016

A apărut noua grilă salarială propusă în Legea Salarizării Unitare. Grila va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008).
Romania TV
18 ian. 2016, 12:11
Veste proastă pentru români. Se scot sporurile din salariul de bază. Vezi NOUA GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016

Începând cu anul 2016 se aplică noile grile de salarizare, dar implementarea se va face etapizat prin legi anuale de salarizare. Salariile aflate în plată care sunt mai mari decât ceea ce e prevăzut pentru funcţia respectivă în anexele la lege se păstrează la nivelul aflat în plată.

VEZI AICI GRILA DE SALARIZARE

Nivelul de salarizare va fi revizuit periodic în funcţie de evoluţia nivelului de salarizare existent pe piaţa muncii în România, astfel încât salariile din sectorul public să poată fi stabilite la un nivel competitiv, în limita sustenabilităţii financiare.

Se scot sporurile din salariul de bază. Sporuri care pot fi acordate: 15% pentru persoane cu handicap vizual, 15% spor doctorat, 10% spor pentru activitate de control financiar preventiv, 20% localități izolate.

Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază. Aceeaşi limită de 30% pentru sporuri se aplică şi pe bugetul ordonatorului principal de credite raportat la suma salariilor de bază. Depăşirile pot fi autorizate prin HG.

Pentru orele suplimentare care nu pot fi compensate cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile se va acorda un spor de 75% din salariul de bază. Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.

Vezi: SLI: Legea salarizării unitare trebuie să elimine actualele inechităţi între bugetari

Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare în limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget şi respectând limita individuală a două salarii de bază lunare pe an.

Persoanele care ocupă funcţii de conducere pentru care condiţia de ocupare a postului este de studii superioare şi care nu au absolvit studii de acest nivel beneficiază de salariul de bază prevăzut pentru aceste funcţii, pentru o perioadă tranzitorie de maxim 5 ani în care să obţină nivelul de studii prevăzut de lege.

Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii de conducere se realizează prin numirea unei persoane angajate care îndeplineşte condiţiile specifice pentru ocuparea funcţiei de conducere şi care nu a fost sancţionată disciplinar, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic la care se mai pot adăuga maxim încă 6 luni, dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.

Niciun câştig salarial pentru o funcţie inferioară nu va depăşi câştigul salarial unei funcţii superioare prevăzut în anexele la prezenta lege, atât la personalul civil, cât şi la personalul din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Personalul din administraţia publică centrală sau locală parte a echipelor de proiecte cu fonduri europene se salarizează pentru timpul efectiv alocat realizării activităţilor din proiect potrivit cererilor de finanţare şi ghidului solicitantului, dar dacă salariul de bază ar fi mai mic decât în anexele la lege se aplică valorile din anexe.

Prevederile referitoare la detaşare, delegare şi mutare, acordarea concediilor, la cheltuieli de transport, cheltuieli cu cazarea şi locuinţa se menţin.

Guvernul a decis, miercuri, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Potrivit unui calendar stabilit de Executiv, proiectul noii legi a salarizării ar urma să fie finalizat în februarie 2016 şi trimis ulterior Parlamentului. Totodată, s-a decis constituirea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv implementarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut.

Guvernul a aprobat, miercuri, două memorandumuri privind noua lege a salarizării. Primul vizează constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Este vorba de legea salarizării unitare (n.red. – proiect elaborat de Guvernul Ponta, dar neaprobat. Această lege va trebui să fie reactualizată”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.  

Potrivit lui Suciu, din grupul de lucru interministerial vor face parte doi vicepremieri, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, precum şi reprezentanti ai confederaţiilor sindicale.

Al doilea memorandum stabileşte procedura şi calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Grupul de lucru interministerial va incepe un proces de consultare cu toate institutile si ministerele. Vor fi intalniri care încep maine, 14 ianuarie, până pe data de 4 februarie. Vor fi intalniri cu fiecare minister in parte, cu reprezentantii autorităţilor locale, cu reprezentantii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament.  Toate aceste consultari vor fi incheiate printr-un document ce va fi prezentat, pentru ultimele detalii, intr-o sedinta Guvern in perioada 5-10 februarie. Deci vom avea o forma finală a proiectului după data de 10 februarie. „, a precizat Suciu.

Printr-un al treilea memorandum,  Executivul a decis constituirea unui alt grup de lucru care să elaboreze un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Suntem una dintre cele şapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit in cadrul grupului. Este un grup care presupune prezenta  vicepremierilor, a ministrului Muncii, al ministrului Justitiei si cel al Finantelor , a reprezentantantilor sindicali şi patronali. Vom incepe lucrulş pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare in perioada imediat urmatoare. Speram ca pentru anul viitor sa avem un mecanism automat de indexare. Avem decizia pentru 1 mai si speram ca urmatoarea decizie de crestere a salariului minimului sa se faca pe baza mecanismului de indexare”, a precizat Suciu.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş: „Am finalizat planurile de acţiuni sectoriale. O să le trimit Parlamentului”

Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre prioritățile anului 2016, declara, în decembrei 2015, ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat că termenul de adoptare a acestei legii este noiembrie 2016.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa