Dan Suciu: Premierul Dacian Cioloş a salutat decizia CCR privind legea antifumat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că premierul Dacian Cioloş a salutat decizia CCR care a declarat legea antifumat ca fiind constituţională.
Iulian Tudor
27 ian. 2016, 14:41
Dan Suciu: Premierul Dacian Cioloş a salutat decizia CCR privind legea antifumat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că Dacian Cioloş a fost cel care i-a anunţat ce a decis CCR în privinţa legii care interzice fumatul în spaţiile publice.

Citeşte şi: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecători sunt fumători. Augustin Zegrean: „Mă las de fumat” VIDEO

„De la bun început, de la momentul în care legea a trecut de Parlament, premierul a spus că susţine foarte mult acest proiect şi că îl consideră potrivit. Premierul ne-a anunţat faptul că CCR a considerat constituţional proiectul”, a precizat Dan Suciu.

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise este constituţională, a decis, miercuri, CCR. Judecătorii constituţionali au respins astfel sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, se introduce o formă de discriminare. Legea merge la promulgare şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituţională contestaţia referitoare la legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

CCR a respins, miercuri, în unanimitate, sesizarea sentorilor, astfel încât legea va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit legii care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, fumatul va fi interzis total în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Prin noua formulare, prin „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Practic interdicţia vizează toate cluburile, barurile şi restaurantele.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

În aceste spatii va fi interzisa inclusiv utilizarea tigarilor electronice.

CITEŞTE ŞI: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecători sunt fumători. Augustin Zegrean: „Mă las de fumat” VIDEO

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridicea prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Locul superb din Europa unde poți avea un sejur perfect cu bani puțini. Apa e turcoaz aici, iar peisajul îți taie răsuflarea
Capital.ro
Elena Udrea e nevinovată! Ce i-a făcut Traian Băsescu
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Mobilizare uimitoare pe șantierul acestei autostrăzi! Vești bune pentru milioane de șoferi
Adevarul
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Sume uriașe pentru a pregăti omenirea pentru o Apocalipsă. Decizia care ar fi fatală
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Un politician AUR și iubita lui au murit într-un accident rutier cumplit
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
96 de grădinițe din București vor funcționa pe timpul verii
MediaFlux
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?