Reexaminarea legii dării în plată, AMÂNATĂ de Comisia de buget din Senat

Comisia de Buget a Senatului a amânat, marţi, discutarea cererii lui Klaus Iohannis privind reexaminarea legii dării în plată. Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiator al legii şi membru al Comisiei de Buget din Senat, a declarat că o decizie a fost amânată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.
Iulian Tudor
02 feb. 2016, 14:54
Reexaminarea legii dării în plată, AMÂNATĂ de Comisia de buget din Senat

Comisia de buget a Senatului a luat, marti, in discutie Legea darii in plata, dar, la solicitarea reprezentantilor bancilor, a decis sa amane cu o saptamana dezbaterile. Reprezentantii bancilor au motivat ca nu au avut suficient timp la dispozitie sa studieze amendamentele, potrivit Mediafax.

Formele astea de tergiversare pe care bancile le incearca, cum ca n-au avut timp sa studieze amendamentele, asta face parte dintr-un razboi tactic pe care bancile il incearca, din nefericire, il incearca pe spinarea oamenilor. Dupa cum ati vazut, au incercat cu presiuni asupra parlamentarilor (…)Acum n-au avut timp sa studieze amendamentele, ca atare, mai amana cu o saptamana. Vreau sa va spun ca oamenii astia nu inteleg ca tot razboiul acesta pe care il duc ei, il duc pe spinarea oamenilor si in defavoarea lor„, a declarat Daniel Zamfir, initiatorul legii.

Deputatul PNL a adaugat ca tentativele institutiilor bancare sunt inutile si ca „in niciun caz, sub nicio forma, principiul legii, acela care este unul corect, de impartire a riscului intre client si banca, la acest principiu nu se modifica„.

Pe 18 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze „dificultati”.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Decizia finala privind solicitarea de reexaminare apartine Camerei Deputatilor.

CITEŞTE ŞI: BCR: Restrângerea pieţei creditului devine inevitabilă prin modificările aduse proiectului Legii privind darea în plată

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Acestea sunt singurele vitamine și suplimente pe care medicii le recomandă. Te scapă imediat de oboseala psihică și sunt bune pentru sistemul nervos
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Lege pentru cei care au copaci în curte
Playtech.ro
Cum să găsești bilete ieftine de avion? Cel mai bun moment pentru a le cumpăra, aşa poţi călători oriunde cu un buget redus
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Cât costă o tunsoare la frizerul lui Nicușor Dan și ce servicii include pachetul complet
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Decizie obligatorie în România. Se aplică în toate statele membre
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Unele pensii se majorează de la 1 septembrie! Noul șef al Casei de Pensii a explicat exact
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului