ATERIZARE RATATĂ CLUJ. Primele CONCLUZII ale raportului CIAS

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a publicat, sâmbătă, un raport cu privire la aeronava Blue Air care a ratat aterizarea pe aeroportul din Cluj-Napoca, pe 7 ianuarie.
Filip Stan
06 feb. 2016, 18:01
ATERIZARE RATATĂ CLUJ. Primele CONCLUZII ale raportului CIAS

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) arată, într-o „declaraţie provizorie” publicată sâmbătă, că, în cele 30 de zile trecute de la data producerii incidentului, au fost adunate date şi informaţii, s-a discutat cu martorii şi au fost descărcate înregistratoarele de zbor în laboratorul organismului de investigaţii Bureau d’Enquêtes et d’Analyses (BEA) din Franţa.

Potrivit CIAS, un factor favorizant care a dus la producerea incidentului au fost condiţiile meteorologice din timpul efectuării aterizării.

În 7 ianuarie, aeronava de tip Boeing 737-400 operată de Blue Air a fost planificată pentru efectuarea unei curse charter Bucureşti – Barcelona cu escală intermediară la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj. La momentul pregătirii zborului, susţine CIAS, echipajul ştia că la Cluj vizibilitatea era de 2500 metri şi ningea slab.

Aeronava a decolat de la Otopeni la ora locală 07.14, având la bord 110 pasageri, 6 membrii ai echipajului şi o cantitate totală de combustibil de 6250 litri. Zborul pe traiect a decurs normal. La intrarea în legătură radio cu organul de dirijare de la Cluj acesta a solicitat echipajului să execute un zbor în zonă de aşteptare indicată întrucât mijloacele de deszăpezire se aflau pe pistă. În urma comunicării radio cu echipajul, timpul stabilit de aşteptare în zonă a fost de aproximativ 5 minute de zbor (aproximativ până la ora 07.50). Înainte de decolare, comandantul a luat decizia ca aeronava să fie alimentată faţă de necesarul pentru acest zbor (care include şi o rezervă suplimentară pentru 30 minute de zbor) cu un surplus de 395 litri, ceea ce înseamnă că avea combustibil pentru a efectua acest zbor de aşteptare şi ulterior, în caz că situaţia impunea, să efectueze zborul de deplasare şi aterizarea conform procedurii pe unul dintre aeroporturile alternative alese pentru acest tronson„, se arată în declaraţia provizorie a CIAS.

Aterizarea a avut loc la ora 08.00, în condiţii de ninsoare, „cu pista contaminată cu zăpadă umedă” şi vizibilitate de 1000 de metri.

La altitudinea de 3000 ft (914,4 metri), aeronava a zburat în coborâre, stabil, utilizând sistemul de ghidare la aterizare ILS. La înălţimea de aproximativ 800 ft (243,8 metri), echipajul a observat clar luminile firului director al pistei şi la înălţimea de aproximativ 650-700 ft (198,12-213,3 metri) comandantul de echipaj a trecut la pilotarea manuală a aeronavei. La înălţimea de 50 ft (15,2 metri), înălţime obligatorie şi care corespunde în general cu poziţia avionului la pragul pistei, echipajul a văzut luminile de balizaj ale axului pistei, dar nu a observat luminile de balizaj ale pragului pistei. Aeronava a luat contact lin cu pista şi imediat după aceea comandantul a acţionat reversoarele de tracţiune, manevră care asigură reducerea vitezei cu ajutorul motoarelor. Forţa de decelerare a fost constantă până când reversoarele nu au mai avut efect (la o viteză sub 60 kt (111,12 km/h). În ultima parte a rulajului, frânarea a fost executată manual, dar viteza nu s-a redus suficient pentru a opri aeronava pe suprafaţa betonată a pistei. Aeronava s-a oprit în partea laterală dreapta faţă de axul pistei, în imediata apropiere a capătului acesteia„, se mai arată în declaraţia CIAS.

După oprirea motoarelor şi evaluarea situaţiei, deoarece echipajul a decis că nu se impune utilizarea procedurii de evacuare de urgenţă, pasagerii au fost debarcaţi în mod normal, cu sprijinul personalului şi a mijloacelor autorizate ale aeroportului.

Ulterior, aeronava a fost repusă pe suprafaţa betonată a pistei şi tractată într-o zonă de parcare.

De asemenea, CIAS arată că, în prezent, comisia de investigaţie nu a identificat necesitatea emiterii recomandări imediate privind siguranţa aviaţiei civile, urmând ca în momentul emiterii raportului final, în funcţie de concluziile la care va ajunge comisia de investigaţie, să se emită şi recomandări cu scopul evitării, pe cât posibil, a producerii unor evenimente similare.

Cauzele reale şi împrejurările producerii incidentului grav vor fi stabilite după încheierea tuturor cercetărilor, testelor şi expertizelor şi vor fi făcute publice în raportul final.

În 7 ianuarie, un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, la aterizare, de pe pista Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj, fără să existe persoane rănite.

VEZI ŞI INCIDENT CLUJ. Cutiile negre ale avionului care a ratat aterizarea, duse pentru decodificare în Franţa

DailyBusiness
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist a ținut concertul de adio la începutul lunii iulie
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Felix Baumgartner nu poate fi momentan înmormântat! Ancheta a luat o întorsătură neașteptată și ies la iveală detalii-cheie
Fanatik.ro
Fost coleg de vestiar cu Marius Lăcătuș, găsit mort în casă! Anchetatorii bănuiesc că s-a sinucis
Capital.ro
O nouă tragedie în lumea muzicii. A murit unul din cei mai iubiți artiști ai lumii: „L-au bătut până la moarte”
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă pui folie reflectorizantă pe numărul de înmatriculare, chiar și dacă se poate citi parțial
DailyBusiness
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
Adevarul
Spyder vs Iron Dome. Ce scut antiaerian cumpără de fapt România cu 2 miliarde de euro. Confuzia ministrului Apărării
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Vreme extremă în România. Inversiune termică după canicula de cod roșu
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Cancan.ro
L-au călcat în picioare pe Radu Vâlcan! Avocații au fost contactați! A început Insula Iubirii, iar noi lovim cu detalii care te vor lăsa mască!
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Elena Udrea, înșelată de Adrian Alexandrov? Mărturisirea șoc făcută de partenerul fostului ministru
StirileBZI
Război declarat medicilor! Ilie Bolojan pregătește o reformă radicală în sistemul de sănătate
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
De ce nu poate fi înmormântat momentan Felix Baumgartner. Trupul neînsuflețit al parașutistului nu a fost încă dus în Austria
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare pentru anumiți români! Guvernul anunță măsuri pentru acești pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara unde depresia se tratează pe stadion: Medicii „prescriu” mai mult fotbal