Legea defăimării primeşte miercuri votul final al Camerei. PNL a vrut să scoată legea de pe agendă

Cererea PNL privind scoaterea de pe ordinea de zi a Legii Defăimării a fost respinsă, miercuri, cu 66 de voturi „pentru", 98 „împotriva", iniţiativa lui Liviu Dragnea urmând să meargă la vot final, în forma adoptată de Comisia Juridică.
Iulian Tudor
17 feb. 2016, 09:20
Legea defăimării primeşte miercuri votul final al Camerei. PNL a vrut să scoată legea de pe agendă

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței.

Anterior, deputaţii s-au opus cererii de scoatere de pe ordinea de zi a Legii Defăimării şi nici nu au adus alte amendamente proiectului de lege, în timpul dezbaterii iniţiativei în Plenul Camerei Deputaţilor.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, reacţie la declaraţiile lui Hans Klemm: Voi scoate din lege definiţia defăimării sociale

Liberalii au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a Legii Defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea pentru că nu a fost respectat termenul de cinci zile de la depunerea raportului şi până la înscrierea legii pe ordinea de zi a plenului, aşa cum prevede Regulamentul, a declarat, miercuri, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, pentru Mediafax.

Dezbaterea Legii Defăimării a fost marcată doar de luarea de cuvânt a deputatului PNL Gabriel Andronache, care a susţinut că proiectul de lege trebuie respins pentru că este neconstituţional.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituțional.

„Legea privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup sau legea privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup sau legea defăimării, așa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituțională. Inițiatorul a propus o reglementare care conținea norme ce instituiau cenzura atât în spațiul public, cât și în spațiul privat, încălcând cel puțin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României — dreptul la viață privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conștiinței și dreptul la informare. (…) Pe lângă această prevedere era instituită o poliție a cuvântului care putea controla și amenda orice cetățean din România pentru o simplă afirmație, în contextul legal propus până și Ilie Moromete ar fi fost sancționat„, a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaților.

„Iniţiatorul a propus o lege ce instituia cenzura atât în spaţiul public, cât şi în cel privat”, a susţinut Gabriel Andronache.

„Inițiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituțională în conținutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Inițiativa legislativă conține norme care sunt de categoria dispozițiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucțiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educației Naționale — aspecte de nelegalitate care trebuie sancționate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votați alături de noi împotriva acestei legi”, a explicat Andronache.

Legea defăimării, iniţiată de Liviu Dragnea, ar urma să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor. Legea a fost modificată luni, fiind eliminate definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru aceasta, după ce actul normativ a fost criticat. Camera Deputaţilor este for decizional.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești