Băncile cer aplicarea mai rapidă a legii falimentului personal, preferabilă celei a dării în plată

Reprezentanții băncilor care activează pe piața din România solicită autorităților, în contextul reexaminării Legii privind darea în plată, devansarea termenului de intrare în vigoare a actului normativ privind procedura insolvenței persoanelor fizice, după ce Guvernul l-a mai amânat o dată, la finalul anului trecut, cu un an, din cauza neîndeplinirii procedurilor pentru punerea sa în aplicare.
Filip Stan
18 feb. 2016, 16:16
Băncile cer aplicarea mai rapidă a legii falimentului personal, preferabilă celei a dării în plată

„Comunitatea bancară din România consideră că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Avantajul major al Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că, după insolvență, debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului”, se arată într-un document transmis de Asociația Română a Băncilor (ARB), împreună cu Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), care conține propunerile de modificare pentru Legea dării în plată.

În plus, reprezentanții băncilor spun că în textul actului normativ trebuie introduse condiții obiective pentru aplicarea Legii conform cererii de reexaminare a președintelui României.

„Legea ar trebui să reglementeze raporturile contractuale dintre debitorii aflați în imposibilitatea de a-și achita creditele ipotecare pentru achiziționarea de locuințe și creditorii acestora pentru a răspunde unei problematici cu profunde conotații sociale, dar și pentru a asigura o predictibilitate și o securitate juridică pentru cei vizați de o astfel de inițiativă legislativă”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în forma inițială, Legea stabilește condițiile în care operează darea în plată fără a fi avută în vedere vreo condiție obiectivă ce ar putea să justifice aplicarea unei astfel de măsuri.

‘Lipsa unor condiții obiective conduce la aplicabilitatea dării în plată pentru orice persoană, indiferent de venituri și indiferent dacă rambursarea creditului îi creează dificultăți sau nu oricărui tip de imobil dobândit prin credit ipotecar, fie că e vorba de unul cu destinație de locuință sau nu și independent de situația locativă a debitorului, indiferent dacă locuiește efectiv în imobilul ipotecat sau nu, fie că deține sau nu alte soluții locative”, se precizează în text.

Astfel, bancherii consideră că actul normativ va da posibilitatea debitorului să opteze dacă plătește creditul sau dacă dă băncii casa, indiferent dacă mai poate plăti sau nu.

‘În redactarea actuală, Legea nu reglementează de fapt o ‘datio in solutum’, ci chiar un ‘solutio alternativ’ plății creditului, respectiv creditul va putea fi plătit în două modalități: plata principalului și a accesoriilor sau predarea bunului ipotecat. Aceasta, independent dacă acest credit este sau nu neperformant, dacă debitorul este sau nu (in)solvabil și întotdeauna în mod obligatoriu pentru bancă. Adică, în orice circumstanță’, mai spun bancherii.

În opinia lor, printre condițiile obiective, ar trebui să se regăsească faptul că debitorul este consumator, creditul a fost folosit pentru achiziția sau construcția de locuință pentru debitor sau familia acestuia, consumatorul este în stare de insolvență sau în mari dificultăți financiare, debitorul nu are alți creditori, datoria depășește un anumit procent din venitul debitorului (a se stabili de către autorități pragul).

În plus, băncile continuă să solicite ca Legea să nu se aplice pentru creditele în derulare și să se elimine programul „Prima Casă” de sub incidența actului normativ.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Trucul pe care să-l aplici pe WhatsApp. Așa vei afla locația unui contact fără ca acesta să știe măcar
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Rugăciunile puternice care se rostesc pe 6 iulie. Sfântul Sisoe cel Mare te scapă de necazuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă