Deputatul Nicolae Păun, REŢINUT de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii

Nicolae Păun, deputatul urmărit penal în dosarul deturnării de fonduri europene alocate romilor, a fost reţinut de procurorii DNA.
Filip Stan
25 feb. 2016, 12:25
Deputatul Nicolae Păun, REŢINUT de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii

Deputatul Nicolae Păun a fost reținut joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni. Nicolae Păun s-a prezentat joi la sediul Direcției Naționale Anticorupție. După mai multe ore de audieri, deputatul a ieşit din sediul DNA încătuşat.

STENOGRAME din dosarul lui Mădălin Voicu şi al lui Nicolae Păun: „O să bag cuţitul în ei”

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 24 februarie 2016, a cererii (…) de încuviințare a reținerii și a arestării preventive, procurorii (…) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25 februarie 2016, a inculpatului Păun Nicolae, deputat (…). La data de 25 februarie 2016, inculpatul Păun Nicolae urmează a fi prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a anunţat DNA.

Nicolae Păun este cercetat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălarea banilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențarea declarațiilor, toate infracțiunile fiind săvârșite în formă continuată.

Procurorii DNA au dispus, pe 22 februarie, extinderea urmăririi penale față de deputatul Nicolae Păun, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, pentru alte două infracțiuni, evaziune fiscală în formă continuată și folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, de asemenea în formă continuată, după cum se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii au extins urmărirea penală și față de societatea comercială Niky Scorpion Alcom SRL, controlată de deputat, pentru evaziune fiscală și spălare a banilor, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În perioada 2004 – 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL și în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacții imobiliare constând în cumpărarea și vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în București, iar celălalt în județul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile și cu implicații asupra creanțelor datorate bugetului de stat). În final, aceste terenuri au fost achiziționate de suspect la prețuri mai mari decât prețurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din București la un preț 10 ori mai mare decât prețul de vânzare, iar terenul din județul Ilfov la un preț de peste aproape trei ori mai mare„, se arată în comunicatul DNA.

Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, era deja cercetat pentru mai multe infracțiuni, toate săvârșite în formă continuată: folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene; deturnare de fonduri, spălare a banilor; efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență și influențare a declarațiilor.

Miercuri, plenul Camerei a admis cererea DNA pentru încuviințarea arestării lui Nicolae Păun, după ce săptămâna trecută a încuviințat o altă cerere a procurorilor pentru reținerea deputatului.

Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălare a banilor; efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; cumpărare de influență, influențare a declarațiilor, toate în formă continuată.

Citeşte şi: Nicolae Păun poate fi arestat, au decis deputaţii

Luni, Nicolae Păun, a fost înştiinţat de procurorii că ancheta în cazul său a fost extinsă, fiind acuzat de evaziune fiscală după ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumpărat terenuri la preţ supraevaluat pentru ca astfel să fie majorate cheltuielile societăţii şi diminuat impozitul datorat statului. 

Conform DNA, dosarul în care se cere arestarea parlamentarului vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene, care s-a desfăsurat în perioada 2010-2013.

Potrivit procurorilor, grupul-ţintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii” şi că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.

De asemenea, DNA susţine că „banii destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane”.

Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului”.

De asemenea, DNA a vizat şi proiectul cu finanţare europeană „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, derulat în aceeaşi perioadă.

„A rezultat ca unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc”.

Neregulile în administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de „14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional)”.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
Playtech.ro
Cum afli secţia de votare de care aparţii pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ghid complet
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
O nouă minivacanță pentru bugetarii din România, în curând
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Două femei au fost găsite moarte în Canalul Dunăre-Marea Neagră! Acestea au fost descoperite la Medgidia și Cernavodă
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Cele mai ieftine și folosite medicamente, retrase de pe piață. Explicațiile producătorilor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase