Preoţii, puşi să semneze jurământ de onestitate

Decizie în premieră a capilor Bisericii Ortodoxe Româine! Preoţii şi admnistratorii de bunuri bisericeşti vor fi obligaţi să semneze un Juramant de onestitate şi fidelitate faţă de Biserică.

29 feb. 2016, 13:12
Preoţii, puşi să semneze jurământ de onestitate

Preotii si intregul personal cu functii de conducere sau executie din Biserica Ortodoxa Romana, precum si persoanele nesalarizate care administreaza bunuri bisericesti vor trebui sa semneze un Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica.

Potrivit HotNews.ro, Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR, a precizat ca decizia a fost luata de Sfantul Sinod al BOR (forul superior de conducere) din ianuarie. Semnatarii jura in fata lui Dumnezeu ca isi vor indeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, ca nu isi vor insusi venituri sau avantaje necuvenite si ca vor pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu.

„Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica
In numele Sfintei Treimi,

Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , avand atributii de (..) jur inaintea lui Dumnezeu si a Chiriarhului meu (..) sau a delegatului Sau (..) ca, in perioada desfasurarii activitatii in responsabilitatea de (..), voi indeplini obligatiile prevazute in Decizia de numire (contractul de munca sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplina constiinciozitate, onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, nu imi voi insusi nimic din bunurile Bisericii, nu imi voi insusi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoana sau pentru alta persoana sau entitate, nu voi tainui si nu voi favoriza astfel de fapte de care as lua cunostinta, voi pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu, respectand prevederile statutare si regulamentare bisericesti, hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ale organismelor eparhiale, dispozitiile autoritatii superioare bisericesti si legislatia in vigoare privind administratia bunurilor.

In caz contrar, voi suporta toate consecintele canonice, administrative si disciplinare bisericesti, pe care autoritatea bisericeasca le va dispune”, se arata in documentul intrat in posesia HotNews.ro.

De ce a luat Biserica Ortodoxa aceasta decizie?

„Pentru promovarea acestor valori ale onestitatii si fidelitatii, corectitudine, legalitate. Traim intr-o societate in care aceste valori se pot simti amenintate. Niciodata nu este rau sa ne luam un angajament in a promova niste valori. Daca nu se respecta, ca in orice institutie, de vreme ce cineva poate fi suprins ca a delapidat sau a facut lucruri ilegale, primeste sanctiunile respective. Legalitatea este de dorit in orice institutie”, a mai precizat Vasile Banescu.