Igor Dodon este PREGĂTIT să candideze la funcţia de PREŞEDINTE al Republicii Moldova

Liderul socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat joi că este pregătit să candideze la viitoarele alegerile prezidențiale, în cazul în care partidul său va lua o decizie în acest sens, după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ca președintele republicii să fie ales prin vot direct, și nu de către parlament ca până acum, relatează portalul Moldova.org.

10 mart. 2016, 13:37
Igor Dodon este PREGĂTIT să candideze la funcţia de PREŞEDINTE al Republicii Moldova

„Alegerea directă a președintelui de către popor este o cerință și un lucru pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova, și faptul că în acest an președintele va fi ales de către popor este un lucru bun. Partidul Socialiștilor (PS) din Republica Moldova va participa la campania prezidențială și va avea propriul candidat”, a spus Dodon, într-o conferință de presă.

Totodată, Igor Dodon a precizat că formațiunea sa va solicita opinia Comisiei de la Veneția cu privire la legitimitatea deciziei Curții Constituționale de acum o săptămână, deoarece procedura prin care s-a revenit la alegerea directă a șefului statului „trezește multe semne de întrebare”.

„Președintele Republicii Moldova trebuie să aibă legitimitate nu doar pe plan intern, având votul majorității cetățenilor, dar un lucru extrem de important este legitimitatea pe plan extern. Trebuie să fie recunoscut pe plan internațional. Era mai bine dacă acest lucru se modifica în parlament sau prin referendum republican. Avea mai multă legitimitate”, a spus liderul PS.

Citeşte şi REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. Dodon face coaliţie cu comuniştii cu o SINGURĂ CONDIŢIE

Curtea Constituțională a decis vinerea trecută că viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales direct de către cetățeni, indicând că, în anul 2000, atunci când a fost modificată legislația privind alegerea președintelui de către parlament, au fost admise încălcări.

Președintele legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, sugerase, la sfârșitul săptămânii trecute, că alegerile prezidențiale în Republica Moldova ar putea avea loc în toamnă.

Conform unui sondaj din luna ianuarie, liderul socialiștilor Igor Dodon era creditat cu cele mai multe intenții de vot, 17,5%, în perspectiva unor alegeri prezidențiale directe, în timp ce pe locul doi s-a clasat Andrei Năstase, unul din liderii platformei civice Dreptate și Adevăr (DA, de centru-dreapta), care a acumulat 14,6% din preferințe. Pe următoarele poziții s-au clasat Maia Sandu, fostul ministru al educației (9,1%), liderul Partidului Nostru (prorus), Renato Usatîi (8,3%) și fostul premier proeuropean Iurie Leancă (7,7%).