Străinii ar putea obţine cetăţenia română dacă termină o facultate. Stagiul de rezidenţă va fi redus la doi ani

Deputatul Varujan Pambuccian, din grupul minorităţilor naţionale, propune ca străinii să primească cetăţenie română dacă sunt absolvenţi ai unei universităţi, în ţară sau în străinătate şi se angajează în domenii unde există deficit de personal, proiectul de lege vizând şi reducerea stagiului de rezidenţă până la 2 ani pentru străinii care investesc peste un milion de euro în România.
Filip Stan
26 mart. 2016, 06:29
Străinii ar putea obţine cetăţenia română dacă termină o facultate. Stagiul de rezidenţă va fi redus la doi ani

Deputatul Varujan Pambuccian precizează în expunerea de motive la iniţiativa legislativă că, prin modificarea şi completarea Legii cetăţeniei nr 21/1991, îşi propune facilitarea obţinerii cetăţeniei române de către cetăţenii străini sau apatrizi care au rezidenţă de cel puţin 2 ani şi au absolvit în România sau în străinătate o instituţie de învăţămînt superior şi pentru cei care se angajează în acele sectoare de activitate din ţara noastră unde există un deficit de personal calificat, care nu se poate acoperi cu resursă locală.

Potrivit proiectului, Guvernul României va întocmi periodic o listă care să cuprindă acele profesii din Clasificarea ocupaţiilor prioritare pentru dezvoltarea economică şi în cadrul cărora necesarul de muncă nu poate fi acoperit de forţa de muncă din ţară.

Citeşte şi Brazilianul William de Amorim poate juca pentru naţionala României. I-a fost aprobat dosarul pentru obţinerea cetăţeniei

Iniţiatorul precizează faptul că există în România domenii care se dezvoltă rapid şi în care cererea de forţă de muncă anuală a ajuns să fie mai mare decât cea produsă de sistemul de învăţământ românesc.

În proiect se precizează că niciun român nu va fi disponibilizat drept urmare a angajării persoanelor respective.

Iniţiativa legislativă mai prevede reducerea la doi ani a stagiului de rezistenţă şi pentru străinii care investesc peste un milion de euro în ţara noastră.

Varujan Pambuccian precizează că acest tip de  reglementare există şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene. Astfel, în Franţa, Codul Civil prevede o reducere a perioadei de rezidenţă obişnuită de la 5 ani la 2 ani pentru străinul care a încheiat cu succes doi ani de învăţământ superior în vederea obţinerii unei diplome de către o universitate sau instituţie de învăţământ superior francez.

În plus, în acelaşi Cod Civil francez se menţionează reducerea stagiului de rezidenţă la doi ani pentru străinul care, prin capacităţile sale, a adus sau poate aduce servicii importante ţării sau care prezintă un parcurs excepţional de integrare în societate.

În prezent, legislaţia în vigoare prevede că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, la cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.

De asemenea, solicitantul trebuie să aibă vârsta de 18 ani, să aibă asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor, să fie cunoscuţi cu o bună comportare şi să nu fi fost condamnaţi în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îi face nedemni de a fi cetăţeni români.

Persoana trebuie să cunoască limba română şi să posede noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială. Străinul trebuie să cunoască prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Legea cetăţeniei prevede, în prezent, că termenele prevăzute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse până la jumătate, respectiv de la 8 ani la 4 ani, în următoarele situaţii: dacă solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional, dacă este cetăţeanul unui stat membru al Uniunii Europene, dacă  a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare şi dacă a investit în România sume care depăşesc un milion de euro.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cum a devenit, de fapt, Rusia cea mai mare țară din lume. Are nu mai puțin de 11 fusuri orare, la fel ca Statele Unite ale Americii
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Ce vezi, de fapt, în imaginea de mai jos? E un adevărat spectacol pentru fotografii din întreaga lume
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Momente critice pentru o artistă din România. Operată de urgență
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Amendă pentru toți locuitorii: Constituie o tulburare publică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului