Persoanele care vor fonduri UE pot depune online proiectele, de luni

Românii care vor să deruleze proiecte cu fonduri europene pot să-şi depună documentele mai repede şi mai simplu, online, începând de luni, prin intermediul aplicaţiei MySMIS 2014, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.
Alina Costache
28 mart. 2016, 10:44
Persoanele care vor fonduri UE pot depune online proiectele, de luni

Această aplicaţie IT a fost realizată de către MFE împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi va fi folosită nu doar pentru depunerea solicitărilor de fonduri europene, ci şi pentru schimbul de informaţii între beneficiari şi autorităţi.

Aplicaţia a fost testată,  în perioada 8-18 martie, de circa 2.000 de aplicanţi.

”În perioada testelor, sistemul care urmează să gestioneze peste 34 miliarde euro contribuţie de la UE, la care se adaugă cofinanţarea naţională şi a beneficiarilor publici şi private, nu s-a blocat deloc, a funcţionat bine”, a dclarat ministrul Aura Răducu.

MySMIS va gestiona între 16.000 şi 20.000 de proiecte. Primele proiecte, din exerciţiul bugetar 2014-2020, care vor fi depuse exclusiv online, sunt cele pentru dezvoltarea resurselor umane.

Prin Programul Operaţional Capital Uman, care va duce la crearea de multe locuri de muncă, sunt disponibile fonduri de circa 580 de milioane de euro pentru acest an, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, care consideră că aplicaţia ajută mult pentru că scurtează procedurile.

 În total, în perioada aprilie – septembrie 2016, MFE şi-a propus să lanseze peste 80% din suma alocată pentru proiecte europene, care ajunge la 3,5 miliarde de euro. Cea mai mare parte din bani, circa 1,1 miliarde de euro, vor fi alocaţi în luna aprilie.

Cei mai mulţi bani europeni ajung însă la Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare al României (POIM). Pentru perioada 2014-2020 sunt alocaţi aproximativ 11,1 miliarde de euro din fondurile UE, plus cofinanţarea de la bugetul national, iar proiectele vizează transporturile, energia şi mediu.

România are la dispoziţie, în perioada bugetară 2014-2020, fonduri europene în valoare de 43 miliarde de euro, după ce, din fondurile puse la dispoziţie în 2007-2013, a înregistrat cea mai redusă rată de absorbţie din UE, de aproximativ 75%, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu.

În precedentul buget, suma pusă la dispoziţie a fost de 19 miliarde de euro. Ministerul Fondurilor Europene a anunţat că s-au făcut cereri de rambursare pentru peste 62% din suma totală disponbilă.

„Deşi termenul îniţial era 31 martie, însă ae mai pot identifica şi analiza proiecte retrospective până în iunie 2016”, a afirmat Aura Răducu, care solicită ”ministerelor de linie să participe la eforturile de identificare a proiectelor retrospective.

Potrivit datelor MFE, prezentate de ministrul de resort, Autorităţile de Management ale POS Mediu, POS Transport, POS CCE şi POSDRU au analizat până în prezent 1.561 de proiecte, din care au fost aprobate 40 în valoare totală de aproximativ 541 milioane euro, din care contribuţia UE este de aproximativ 464 milioane euro.

Mai puţin de unul din zece proiecte retrospective analizate a corespuns până în prezent cerinţelor de finanţare din fonduri europene, în vederea creşterii absorbţiei pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit ministrului Aura Răducu.

Se mai află în procesare, evaluare sau aprobare 33 de proiecte cu o valoare totală de 640 milioane euro. Din proiectele aprobate, a fost solicitată până în prezent Comisiei Europene suma de 85 milioane euro.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un român, metodă unică de făcut brânză. Ingredient neașteptat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, abandonat. Lovitura finală pentru fostul candidat. Degeaba a mai sperat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare