După al patrulea test nucelar sud-coreean din 6 ianuarie, tensiunile au crescut în peninsulă şi totul a luat o amploare şi mai mare după lansarea recentă a manevrelor militare anuale comune americano-sud-coreene. Phenianul a răspuns prin ameninţări prin atacuri nucleare şi o multitudine de tiruri de rachete în mare.
De asemenea, ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că o rachetă de tip sol-aer a fost lansată vineri, către ora locală 12.45 (6.45, ora României), din oraşul Sondok, în estul Coreei de Nord.
Acest summit a fost catalogat de către presa de stat nord-coreeană drept un ”efort” absurd vizând să împiedice Phenianul să obţină ”un acces legitim la arme nucleare”.
„Bruierea GPS-ului este o acţiune provocatoare. Îndemnăm Nordul să înceteze aceste acte de provocare şi să se comporte în aşa fel încât să îmbunătăţească relaţiile intercoreene”, a declarat pentru presă Jeong Joon-hee, un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării.
Coreea de Nord a lansat luna trecută şi două rachete balistice cu rază medie de acţiune, o provocare considerată mult mai gravă, având în vedere că aceste proiectile pot atinge Japonia. Totodată, Seulul a acuzat vineri Phenianul că bruiază – în mod inteţiona- cu ajutorul unor unde radio emise din mai multe puncte de pe teritoriul nord-coreean.
Deşi fără consecinţe grave pentru navigare, 58 de avioane au fost afectate de acest bruiaj, potrivit Mediafax.