30 de ani de la CATASTROFA de la Cernobîl. Cum a fost prezentat în România accidentul nuclear

Marţi, 26 aprilie 2016, se împlinesc 30 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. România nu a scăpat de efectele accidentului nuclear, la fel ca multe alte țări europene din emisfera nordică a continentului.
Iulian Tudor
26 apr. 2016, 05:30
30 de ani de la CATASTROFA de la Cernobîl. Cum a fost prezentat în România accidentul nuclear

După accident, norul radioactiv a ajuns deasupra Moldovei. Măsurătorile făcute atunci au înregistrat o creștere foarte mare ale radiațiilor, chiar de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale. Nu există statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiștii spun că există o legătură între dezastrul de la Cernobîl și creșterea cazurilor de cancer, în special tiroidian. Dacă până la acest accident în zece ani se înregistrau 90 de cazuri de cancere tiroidiene, la câțiva ani după accident, numărul a crescut progresiv: 90 de cazuri se prezintă la medic în trei-patru ani. Mai mult, specialiștii cred că dezastrul de la Cernobîl are un rol și în creșterea cazurilor de leucemie și cancer osos din zona Moldovei, scrie AGERPRES.

În plin regim comunist sub președinția lui Nicolae Ceaușescu, catastrofa nucleară de la Cernobîl a fost relatată succint la București în presa vremii.

Abia la 1 mai 1986, într-o știre Agerpres, care cita un comunicat al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, se arăta că „sub președinția tovarășului Nicolae Ceaușescu, secretar general al partidului, s-a analizat situația creată ca urmare a accidentului produs la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din zona Kiev”. În știre se mai spunea că „pentru coordonarea tuturor măsurilor necesare a fi luate, în raport de situația creată, s-a instituit un colectiv de partid și de stat, condus de tovarășa Elena Ceaușescu, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, prim viceprim-ministru al guvernului, președintele Consiliului Național al Științei și Învățământului”. Potrivit informării, Comandamentul central de supraveghere și control al calității mediului înconjurător a raportat că, din măsurătorile efectuate pe teritoriul țării, s-a constatat că, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai a.c., au apărut unele creșteri ale radioactivității în nord-estul țării.

Citeşte şi Accidentul nuclear de la Cernobîl va produce efecte radioactive încă 3.000 de ani GALERIE FOTO

La 2 mai 1986, o altă informație făcută publică de către AGERPRES din partea Comisiei de partid și de stat pentru supravegherea și controlul calității mediului înconjurător menționa că s-a înregistrat o creștere a radioctivității mult peste limitele normale, în special în județele Iași, Suceava, Mureș, Cluj și în municipiul București. Drept urmare, se recomanda populației: să folosească apă potabilă numai din rețeaua urbană, din puțurile de adâncime sau apă minerală; să asigure spălarea riguroasă cu apă potabilă a legumelor și fructelor înainte de consum; copiii să evite ieșirile îndelungate în spații închise; unitățile agricole și gospodăriile individuale să asigure adăparea animalelor din puțurile de adâncime și să protejeze, prin acoperire, fântânile și furajele. În plus, Ministerul Sănătății a luat măsuri pentru administrarea, acolo unde era necesar, în scop profilactic, prin rețeaua sanitară, a iodurii de potasiu pentru populația până la 18 ani.

La 5 mai 1986, tot din partea Comisiei de partid și de stat pentru supravegherea și controlul calității mediului înconjurător a venit informarea potrivit căreia în zilele de 4 și 5 mai, în unele din zonele afectate, inclusiv în municipiul București, datorită unei circulații atmosferice favorabile, radioactivitatea a continuat să scadă.

Buletine privind calitatea mediului înconjurător și valori ale radioactivității au fost făcute publice, aproape zilnic, până în jurul datei de 15 mai 1986, de către autoritățile vremii, fiind preluate de AGERPRES și de agențiile de presă străine.

Au existat și informări despre situația din România ca urmare a accidentului nuclear de la Cernobîl, care nu au fost date publicității, dar au avut caracter secret, cu precizarea „pentru uz intern”. Astfel, la 1 mai 1986, Agenția France Presse scria: „Potrivit unui diplomat occidental din capitala română, la București nu a fost înregistrat niciun indiciu care să ateste îngrijorare, iar populației nu i s-au făcut niciun fel de recomandări pentru contracararea efectelor unor eventuale radiații. La Iași, în Moldova, regiune situată la frontiera cu Ucraina Sovietică, nu a fost observată nicio acțiune de evacuare a populației — precizează sursa citată”.

La 2 mai 1986, instituirea „colectivului de partid și de stat, condus de tovarășa Elena Ceaușescu” pentru analizarea „situației create ca urmare a accidentului produs la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din zona Kiev” a fost anunțată și de China Nouă, Associated Press etc., dar știrile difuzate pe această temă de agențiile de presă străine au avut, în România, tot caracter secret cu precizarea „pentru uz intern”.

Știrile despre România au lipsit, după această dată, în presa internațională, deși au fost date zilnic publicității informații despre consecințele în urma accidentului nuclear de la Cernobîl în mai multe țări europene.

Abia la 8 mai 1986, apare știrea difuzată de agenția China Nouă și agenția de presă iugoslavă Taniug despre vizita oficială a președintelui României, Nicolae Ceaușescu, în Uniunea Sovietică „în a doua decadă a acestei luni” (mai — n.r.), vizită convenită în luna februarie 1986, „cu prilejul participării președintelui Nicolae Ceaușescu la cel de-al XXVII-lea Congres al PCUS”.

Citeşte şi Se împlinesc 30 de ani de la CATASTROFA NUCLEARĂ de la Cernobîl

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ireal! Ce salariu de nabab încasează o directoare de spital dintr-un orășel din România. Depășește leafa președintelui României!
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Locul la doar o oră şi jumătate de Bucureşti unde sunt doar 15 grade Celsius în aceste zile. Este unic în lume, turiştii străini ne invidiază
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Sucurile, produs de lux în România. Mulți români vor renunța
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Fonduri de 250.000 de euro pentru o categorie de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane