Uniunea Judecătorilor îi cere lui Iohannis să sesizeze CCR pentru un conflict juridic constituţional

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a adresat, marți, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, prin care solicită acestuia să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între Senat și puterea judecătorească.
Iulian Tudor
04 mai 2016, 06:05
Uniunea Judecătorilor îi cere lui Iohannis să sesizeze CCR pentru un conflict juridic constituţional

Potrivit unui comunicat al UNJR, conflictul a fost generat de hotărârea Senatului nr. 28 din 7 martie 2016, care modifică deciziile inițiale de validare a membrilor CSM în ceea ce privește modul de calcul al duratei mandatului acestora.

Noua hotărâre a Senatului prevede că împlinirea termenului de 6 ani pentru un mandat CSM se face individual, pentru fiecare mandat, de la data validării acestuia, și nu la 7 ianuarie 2017, când se împlinesc 6 ani de la învestirea din 2011 a actualului Consiliu Superior al Magistraturii.

Trecerea de la alegeri unice, colective pentru Consiliul Superior al Magistraturii, la alegeri individuale, ar duce la situația halucinantă în care magistrații din România ar ține-o în campanii electorale interne și alegeri continue. O astfel de situație ar perturba întregul sistem de justiție din România, cu consecințe negative directe asupra cetățenilor„, au arătat judecătorii în scrisoarea către președintele Iohannis.

CSM are rolul constituțional de „garant al independenței justiției”, iar „această hotărâre a Senatului poate provoca în mod evident un blocaj instituțional la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, împiedicând această instituție să funcționeze în parametri constituționali firești„, se mai arată în scrisoare, conform UNJR.

De asemenea, judecătorii au arătat că, pe de o parte, această hotărâre a Senatului încalcă puterea lucrului judecat, deoarece contravine unor hotărâri judecătorești irevocabile. Instanțele de judecată au decis că hotărârile inițiale ale Senatului nu au fost atacate cu respectarea procedurii legale, consecință fiind că acestea au rămas definitive și, ca atare, nu mai puteau fi modificate în mod legal de către Senat.

Pe de altă parte, declară UNJR, hotărârea Senatului în cauză încalcă competențele sale constituționale, prin interpretarea și aplicarea legii în ceea ce privește durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru a-și exercita, așadar, rolul de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să beneficieze de dispoziții exprese, cu rang constituțional, privind alegerea membrilor săi, astfel că interpretarea Constituției și a legilor organice nu poate fi lăsată la latitudinea Senatului„, mai precizează UNJR în scrisoare.

UNJR mai spune că a lăsa posibilitatea Senatului să își revizuiască intempestiv o practică de lungă durată în stabilirea limitei la mandatul întregului CSM „constituie o ingerință gravă, putând fi afectată fundamental funcționarea Consiliului”.

Situația generată de hotărârile Senatului s-ar putea detensiona, iar blocajul instituțional ar putea fi evitat numai prin sesizarea Curții Constituționale cu conflictul de natură constituțională dintre Senatul României și puterea judecătorească, instanța de contencios constituțional fiind singura care poate arăta calea de urmat sub aspectul respectării regulilor democratice referitoare la durata mandatelor membrilor aleși ai Consiliului„, mai spun judecătorii.

UNJR a arătat că apelurile pe care le-au adresat președintelui Senatului și președintelui CSM au fost ignorate, soluția rămânând ca președintele Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională cu un conflict juridic de natură constituțională, pentru a se evita astfel un blocaj fără precedent al CSM.

Conflictul juridic de natură constituțională dintre autorități publice presupune „acte sau acțiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe își arogă puteri, atribuții sau competențe, care, potrivit Constituției, aparțin altor autorități publice, ori omisiunea unor autorități publice, constând în declinarea competenței sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligațiile lor”, a statuat Curtea Constituțională.

Este evident că avem de-a face cu un conflict între puterile statului în contextul în care Senatul încalcă, pe de o parte, dezlegări date de instanțe judecătorești și, pe de altă parte, comite un exces de putere printr-o interpretare a legii ce nu doar că excede competențelor sale, dar și este de natură a provoca un blocaj al funcționării CSM„, a spus Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

UNJR a mai arătat că, printr-o decizie a Curții de Apel București, s-a dispus suspendarea hotărârii CSM prin care au fost declanșate alegeri doar pentru șase din cei 14 membri aleși ai CSM. De asemenea, Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Forumul Judecătorilor din România au inițiat și demersul judiciar de fond, solicitând anularea aceleiași hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii, cauza fiind în curs de judecată pe rolul Curții de Apel Oradea.

Conform Constituției, președintele veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercitând în acest scop funcția de mediere între puterile statului.

În virtutea acestei calități de mediator între puterile statului, judecătorii i-au solicitat președintelui țării să sesizeze Curtea Constituțională „cu conflict între puterea legislativă și cea judecătorească, pentru a garanta independența magistraturii la nivel constituțional, prin explicitarea garanțiilor constituționale privind compunerea, puterea și autonomia Consiliului Superior al Magistraturii”.

Avem convingerea că președintele României va înțelege gravitatea situației și va acționa pentru deblocarea ei, conform atribuțiilor sale prevăzute de Constituție. Organizarea de alegeri separate pentru fiecare membru CSM ar crea un haos de nedescris în sistemul de justiție, judecătorii fiind prinși aproape permanent în campanii electorale interne, ceea ce ar perturba întregul sistem de justiție, cu consecințe negative directe asupra cetățenilor„, a mai spus Dana Gîrbovan.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor