Blestemul campioanelor. Mai mult de jumătate din câştigătoarele titlului în România s-au desfiinţat. Rezistă Astra?

Ediţia cu numărul 98 a Ligii 1 a fost câştigată în premieră de Astra Giurgiu. Echipa mutată în 2012 de la Ploieşti pe malurile Dunării este însă departe de a privi liniştită către viitor, problemele sale financiare determinându-i pe mulţi analişti să se întrebe dacă va urma traiectoriile Urziceniului sau Oţelului Galaţi, grupări care au fost devalizate de patroni şi s-au prăbuşit imediat ce le-au intrat în conturi banii aferenţi câştigării campionatului.
Filip Stan
15 mai 2016, 09:13
Blestemul campioanelor. Mai mult de jumătate din câştigătoarele titlului în România s-au desfiinţat. Rezistă Astra?

Astra Giurgiu este a 23-a campioană din istoria Ligii 1. În cei peste 100 de ani de existenţă, fotbalul nu a fost prea generos cu campioanelor, devorând nu mai puţin de 13 dintre ele. Motivele sunt dintre cele mai diverse: determinate de schimbarea regimului politic, de falimente sau dezinteres local. Prima campioană a României a fost Olympia Bucureşti, care a câştigat ediţiile 1910 şi 1911. Echipa era înfiinţată în anul 1904 şi juca pe stadionul Bolta Rece, aflat lângă Arcul de Triumf de astăzi. Raţiunile care au determinat desfiinţarea sa au fost mai degrabă obiective, deoarece prima criză majoră, survenită în 1915, a fost determinată de faptul că o parte dintre jucătorii săi au fost atraşi de rugby. Au urmat o serie de evoluţii în eşaloanele inferioare, iar dispariţia oficială din fotbal este datată o dată cu instaurarea comunismului în România, în 1846.

United Ploieşti a câştigat ediţia de campionat din 1912. Echipa era poreclită “bufniţele”, pentru că jucătorii se antrenau mai mult în întuneric, la lumina de pe stradă, pentru ca adversarii să nu-i poată spiona.  United Ploieşti a avut o viaţă de doar nouă ani, între 1906 şi 1915. Echipa era alcătuită exclusiv din jucători străini, iar declanşarea Primului Război Mondial i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să se întoarcă în ţările de origine.

Colentina Bucureşti a câştigat campionatul în 1913 şi 1914. Echipa a fost înfiinţată în 1909, iar componenţii săi erau în majoritate englezi. La fel ca în cazul lui United Ploieşti, mulţi s-au întors acasă după izbucnirea Primului Război Mondial, iar Colentina s-a desfiinţat. După Primul Război Mondial, echipa a activat în cadrul districtului București, iar după al doilea război mondial a apărut o singură dată în liga a III-a, în ediția 1946-1947 (terminând pe locul 8 din 10 echipe, în seria a II-a), după care a dispărut definitiv. Româno-Americana FC Bucureşti a câştigat titlul în 1915, iar un an mai târziu s-a desfiinţat, după doar zece ani de existenţă. Exemplul avea să fie urmat după aproape un secol, de Unirea Urziceni.

Prahova Ploieşti a avut o existenţă mai lungă. S-a înfiinţat în 1915, a câştigat titlul în 1916, şi a “murit” în 2001, la 86 de ani. Între jucătorii emblematici de după 1945 se numără Titi Teaşcă, acesta cunoscând consacrarea şi ca antrenor. Chinezul Timişoara a fost prima campioană a României după Primul Război Mondial, în 1922, şi în ciuda celor şase titluri câştigate s-a desfiinţat în 1949. Declinul începuse însă din 1927 (anul câştigării ultimului titlu), când datoriile la bănci erau uriaşe. Echipa a fost părăsită de jucători, conducători şi suporteri, a retrogradat în eşaloanele inferioare, iar până la desfiinţare n-a mai fost decât un pas.

Colţea Braşov a activat în fotbalul românesc între 1920 şi 1931, iar în 1928 a fost campioana României. Juventus Bucureşti a rezistat în fotbal între 1924 şi 1952. A câştigat campionatul în 1930, anul primei ediţii a Campionatului Mondial de Fotbal şi, de altfel, a dat naționalei jucători la primele trei Campionate Mondiale din istorie. Titlul din ’30 rămâne însă singurul din palmaresul său. La începutul anilor ’50 s-a mutat la Ploieşti şi, neagreată de comunişti din cauza caracterului său cosmopolit, a intrat în criză financiară şi a dispărut.

Unirea Tricolor Bucureşti este considerată precursoarea actualei Dinamo, fiind o echipă a Ministerului de Interne, dar existenţa sa în acte se întinde doar pe parcursul a 32 de ani, 1926-1958. A câştigat campionatul în 1941, an în care cea mai mare parte a Europei se afla deja în război.

Clubul Atletic Oradea a rămas în istoria fotbalului românesc prin titlul cucerit în anul 1949. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial echipa a activat în campionatul Ungariei, în 1944 câştigând campionatul acestei ţări. În anul 1949 a devenit campioana României. În 1963, după 53 de ani de existenţă, echipa la care au activat Iuliu Bodola şi Iosif Petschovschi avea să se desfiinţeze.

FC Argeş Piteşti a reuşit să o învingă pe Real Madrid în Liga Campionilor şi a eliminat-o din Cupa UEFA pe Panathinaikos, dar criza şi managementul defectuos au făcut ca gruparea care i-a dat fotbalului pe Dobrin, Mutu, Vlădoiu, Dică şi mulţi alţii să se desfiinţeze în 2013. În plamaresul grupării alb-violet figurează titlurile din 1972 şi 1979. Suporterii speră la renaşterea sa, precum Pasărea Phoenix, şi au înfiinţat o nouă formaţie, FC Argeş 1953. Aceasta activează în prezent în eşalonul judeţean, iar 1953 este anul înfiinţării vechiului club.

Unirea Urziceni este ultima campioană dispărută din fotbalul românesc. A fost înfiinţată în 1954, a câştigat titlul în 2009 şi s-a desfiinţat în 2011. În sezonul 2009-2010, echipa ialomițeană a jucat în Champions League, reușind performanța de a le învinge pe Glasgow Rangers și FC Sevilla. A acumulat 8 puncte, record pentru România în grupele Ligii. A terminat pe locul 3 în grupă și s-a calificat în 16-imile UEFA Europa League, fiind eliminată de FC Liverpool. Totuşi, dezinteresul patronului Dumitru Bucşaru după ce s-a văzut cu banii de la UEFA în buzunar a împins echipa în colaps, echipa retrăgându-se în cele din urmă din toate competiţiile.

Doi ani mai târziu titlul a fost câştigat de Oţelul Galaţi, echipă din conturile căreia au dispărut subit 7 milioane de euro, imediat ce a fost preluată de Dan Adamescu. Echipa se află în pragul desfiinţării, nereuşind să termine în Liga a II-a ediţia de campionat 2015/2016. În plus, adunarea creditorilor de la FC Oţelul Galaţi a anunţat că nu a aprobat planul de reorganizare propus de administratorul judiciar.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trei zodii care pot da lovitura financiară pe 9 iulie 2025
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Cum se comportă Piedone cu soția lângă el! Toată lumea-l știe de zbir, dar CANCAN.RO l-a filmat într-o altă ipostază
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Reguli ITP în România. Mașinile care NU mai au drept de circulație. Înmatricularea se suspendă automat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă