Ioana Petrescu, despre bolile sistemului de sănătate

Sistemul de achiziţii publice din România a făcut posibil ca Hexi Pharma să pună în pericol vieţile oamenilor, susţine Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe.
Romania TV
13 mai 2016, 10:42
Ioana Petrescu, despre bolile sistemului de sănătate

Tunuri uriase cu efecte grave asupra vietilor romanilor, precum Hexi Pharma, sunt posibile pentru ca sistemul este putred. Cred ca pedepsirea celor vinovati este importanta, dar nu suficienta pentru starpirea coruptiei. In primul rand, avem nevoie de un sistem care sa nu mai permita astfel de grozavii, precum diluarea dezinfectantilor folositi in spitale.

Povestea Hexi Pharma este, in primul rand, una a achizitiilor publice defectoase din aceasta tara.

Este strigator la cer ca cele patru legi ale achizitiilor publice au zacut in Parlament din noiembrie 2015 pana acum doua zile, adica mai bine de 5 luni! Tot de atunci, zace la Finante si strategia nationala de achizitii publice. Daca am fi avut un sistem corect si eficient de achizitii, astfel de tunuri nu ar fi fost posibile.

Pretul cel mai mic

Pana in momentul in care Presedintele Romaniei va promulga cele patru noi legi ale achizitiilor publice votate marti in Parlament, se va folosi, in continuare, sistemul pretului cel mai mic. Este un sistem gresit din mai multe motive, inclusiv pentru ca se achizitioneaza in acest mod bunuri de foarte proasta calitate. Asa a fost posibil ca o companie fara scrupule precum, se pare, Hexi Pharma, sa ofere produse neconforme, diluate. In acest fel, compania si-a redus semnificativ costurile de productie si si-a permis sa ofere la licitatie un pret foarte mic, pe care alte companii, care ofera produse de calitate, nu si-l permit.

Conform investigatiei celor de la Initiativa Romania, Hexi Pharma a castigat in Romania, in perioada 2012 – 2015, licitatii in valoare de aproape 20 milioane de euro.

Noul sistem de achizitii publice inlocuieste cel mai mic pret cu criteriul calitate-pret pentru multe tipuri de achizitii. Da dreptul si chiar incurajeaza autoritatile contractante sa ia in considerare si calitatea produsului achizitionat, nu numai pretul. Cu un astfel de sistem, i-ar fi fost mult mai greu companiei Hexi Pharma sa castige atatea licitatii. De asemenea, noul sistem este mult mai eficient pe termen lung. Banii publici nu vor mai fi cheltuiti pentru achizitonarea unor bunuri si echipamente de proasta calitate la pretul cel mai mic, ineficiente sau care trebuie inlocuite mult mai des.

Achizitii centralizate

Un alt lucru pe care l-am remarcat in acest scandal a fost acela ca multi dintre dezinfectantii diluati au fost achizitonati de spitale prin incredintare directa, fara licitatie. Da, pentru achizitii de bunuri, valoarea maxima a contractelor atribuite prin incredintare directa este de 30.000 euro. Conform datelor publicate de Initiativa Romania, acest prag nu a fost depasit. Hexi Pharma a avut, insa, incredintari directe in valoare de peste 5 milioane de euro, in peste 9.000 de contracte distincte, in perioada 2012-2015. Deci, foarte multe incredintari directe, dar in cantitati mici. Daca achizitia dezinfectantilor s-ar fi facut centralizat pentru spitalele din tara, Hexi Pharma nu ar mai fi putut folosi aceasta portita pe care o deschide incredintarea directa.

Noile legi ale achizitiilor publice si noua strategie nationala pentru achizitii publice incurajeaza licitatiile centralizate. Chiar daca toti ministrii Sanatatii au semnalat necesitatea centralizarii achizitiilor in domeniul Sanatatii, pana acum niciunul dintre ei nu a facut metoda functionabila, desi la Ministerul Sanatatii exista o unitate pentru achizitii centralizate.

O achizitie centralizata inseamna cumpararea unei cantitati mari de bunuri in cadrul unei singure licitatii. Acest lucru poate aduce avantaje statului atat prin obtinerea unui pret mai mic, cat si prin diminuarea cheltuielilor administrative (se organzeaza o singura licitatie).

Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care trebuie sa ne indreptam urgent catre sistemul de achizitii publice centralizate.

Complete specializate pentru achizitii

Conform jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor, exista suspiciuni ca unele licitatii la care a participat Hexi Pharma ar fi fost trucate. Potrivit aceleiasi surse, se pare ca ar exista si denunturi facute de competitorii Hexi Pharma, care au semnalat ca licitatiile ar fi fost trucate si ca dezinfectantii oferiti de Hexi Pharma ar fi fost diluati. Plangerea ar fi ajuns la Tribunalul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, care a dispus clasarea cauzei.

O astfel de cauza este bine sa fie judecata de un complet specializat in achizitii, complet pe care noi nu il avem azi.

Noua lege a remediilor din pachetul de patru noi legi privind achizitiile publice prevede ca la nivelul instanţelor sa funcţioneze complete specializate, care sa soluționeze plângerile formulate împotriva deciziei pronunțate de Consiliul de Solutionare a Contestatiilor. Daca ar fi existat complete specializate in licitatii publice, care sa preia plangerile impotriva Hexi Pharma, acestea poate ar fi sesizat ca ceva este in neregula cu aceste licitatii si tragedia s-ar fi oprit mult mai repede.

Concluzie

Hexi Pharma e doar un exemplu, descoperit de presa si nu de autoritati. Cine stie cate alte cazuri de acest fel mai exista, despre care nu se stie sau nu se vorbeste!? Un sistem putred permite ca o companie fara scrupule sa poata omori mii de oameni. Sistemul trebuie schimbat de la radacina, cat mai repede! Si trebuie sa incepem cu modul in care se fac achizitiile! Presedintele sa promulge legile rapid, Guvernul sa scoata normele de aplicare, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice din subordinea Ministerului de Finante sa organizeze cursuri de pregatire pentru cei care vor aplica aceste legi. Nu in ultimul rand, strategia nationala pentru achiziitii publice trebuie aplicata integral, nu a la carte.

Acestia cred eu ca sunt pasii care trebuie facuti urgent, dublati de reforme fundamentale.

Fara masuri marunte, care dau bine pe burtiera televiziunilor de stiri si fara smiorcaieli de genul: „Noi nu avem decat un an de mandat!”.

Reforme cat mai repede! Poate oprim alte tragedii!

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești