Forţa de Reacţie Rapidă a NATO NU poate fi desfăşurată în estul Europei în cazul unui război cu Rusia

Noua forță de reacție rapidă 'vârf de lance' a NATO nu ar putea fi desfășurată în estul Europei dacă ar exista un război cu Rusia, potrivit propriilor estimări militare ale Alianței Nord-Atlantice, scrie Financial Times.
Iulian Tudor
17 mai 2016, 09:59
Forţa de Reacţie Rapidă a NATO NU poate fi desfăşurată în estul Europei în cazul unui război cu Rusia

Așa-numita ‘Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)’, elementul central de 5.000 de militari al summitului NATO din 2014 și al pachetului de măsuri propuse pentru contracararea agresiunii ruse, ar fi vulnerabilă în faza desfășurării sale în Polonia sau statele baltice, au declarat pentru Financial Times doi generali cu vechime ai NATO care cunosc îndeaproape planificarea militară și logistică.

Decizia Rusiei de a-și spori spectaculos forțele din enclava Kaliningrad și mijloacele militare substanțiale de la frontierele sale arată că VJTF ar risca să fie depășită înainte de a fi gata să lupte dacă aceasta ar încerca să se desfășoare la ‘est de Oder (linia frontierei estice a Germaniei)’, a declarat unul dintre generali.

Neajunsurile forței de reacție rapidă sunt considerate unul dintre principalele motive pentru care Alianța a decis să cantoneze permanent contingente mai mari de-a lungul flancului său estic.

La summitul din iulie de Varșovia, membrii Alianței ar urma să aprobe o serie de măsuri pentru a echipa mai bine NATO pentru apărare teritorială practică, nu doar descurajare. Aceste măsuri sunt un semn al gradului de îngrijorare al NATO în privința unui conflict cu Rusia în Europa, notează Financial Times.

Una dintre măsurile luate în considerare este desfășurarea permanentă a patru batalioane, fiecare reprezentând câte o contribuție a unui singur stat NATO, în cele trei state baltice — Estonia, Lituania și Lituania — precum și în Polonia. Potrivit unui diplomat polonez, măsura reprezintă ‘minimum absolut’ care este necesar, potrivit Agerpres.

Deși limitată în utilitate ca instrument de răspuns în caz de încălcare a articolului 5, care presupune un răspuns colectiv al NATO în cazul atacării unui stat membru, VJTF rămâne o componentă esențială de apărare, susțin oficiali ai Alianței.

Forța de reacție rapidă ‘vârf de lance’ este utilă în a preveni ca situații de genul celor prevăzute la articolul 4 — tactici militare înșelătoare, revolte civile sau infracțiuni la frontieră — să escaladeze într-un conflict armat, a spus gen. Krol. ‘Planul a fost dezvoltat pentru a reacționa la amenințări hibride în zona noastră de operațiuni. Planurile noastre pot fi extinse în funcție de situație’, a spus generalul generalul de brigadă polonez Krzysztof Krol, adjunct al Corpului NATO Multinațional de Nord-Est.

Oficialii NATO cred că armata rusă intenționează să folosească astfel de măsuri ‘hibride’ pentru a submina, manipula sau a-i incita pe opozanți înainte de declanșarea unor ostilități deschise împotriva altui stat. NATO susține că astfel de tactici au fost utilizate pe față în Ucraina, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Alianței insistă că forța de reacție rapidă ‘vârf de lance’ este gata pentru desfășurare în termen scurt ‘în toate situațiile posibile’, inclusiv articolul 5. Dar, a recunoscut el, concentrarea de mijloace ale armatei ruse complică situația.

‘Rusia are rachete antiaeriene și antinavă, atât pe mare cât și pe uscat, precum și aviație de luptă, cantonate la Kaliningrad Oblast și în alte părți ale teritoriului său, care pot acoperi zone uriașe’, a spus purtătorul de cuvânt.

‘Aceste concentrări de forțe ruse reprezintă provocări de care suntem pe deplin conștienți și de care ținem cont în planificare. Luăm în considerare aceste dimensiuni suplimentare pe măsură ce întărim și modernizăm mijloacele de apărare și descurajare, în perspectiva summitului de la Varșovia. NATO va face tot ce este necesar pentru a descuraja orice amenințare și a-i apăra pe toți aliații’, a mai afirmat el.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De ce se mănâncă tort la aniversări. Cum a apărut acest desert festiv și ce semnificație are
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Deschide sertarul și dacă ai această bancnotă, ai motive de bucurie. Te-ai îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce