A murit un actor important, vedetă în filmele cu Pantera Roz. De asemenea a jucat şi în seria James Bond

Burt Kwouk, actor cunoscut pentru rolul lui Cato din seria de filme Pantera Roz, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

24 mai 2016, 14:21
A murit un actor important, vedetă în filmele cu Pantera Roz. De asemenea a jucat şi în seria James Bond

Burt Kwouk s-a născut pe 18 iulie 1930, în Warrington, Cheshire, Marea Britanie, dar până la vârsta de 17 ani a locuit la Shanghai. În 1953 a absolvit Bowdoin College, din Statele Unite, iar primul rol al lui Cato l-a jucat în 1964.

Cato Fong este valetul chinez Inspectorului Clouseau, specialist în arte marţiale şi însărcinat să-l atace pe inspector în mod regulat, pentru a-l ține pe acesta în alertă. Cato și Clouseau au o relație de dragoste-ură, luptele lor fiind lungi și distructive pentru mobilier şi întotdeauna întrerupte de soneria telefonului, moment în care relaţiile dintre cei doi devin din nou civilizate. Debutul lui Burt Kwouk în seria Pantera Roz a fost consemnat o dată cu filmul „O împuşcătură în întuneric” (1964), pelicula încheindu-se atunci când, apărut din senin, Cato (Burt Kwouk) îi impinge pe Clouseau și pe Maria în fântână, iar Maria și Clouseau se luptă cu Cato pe măsură ce titlul „Sfârșit” apare pe ecran.

Citeşte şi Un celebru actor, cunoscut pentru rolul din „Pantera Roz”, a murit în urma unui atac cerebral

Burt Kwouk a continuat să joace în seria Pantera Roz până la moartea, în anul 1980, a lui Peter Sellers, actorul care l-a interpretat pe Inspectorul Clouseau.

Kwouk a apărut şi în trei filme din seria James Bond, „Golfinger” (1964), „Casino Royal” (1967) şi „You Only Live Twice” (1967). În „Golfinger”, unde rolul lui Bond este interpretat de Sean Connory, el interpretează rolul lui Mr. Ling, un comunist chinez specialist în fisiune nucleară.

În 2011, Burt Kwouk a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.