Preşedinţia a lansat dezbaterea naţională „România Educată”. Intră şi spune cum vrei să arate România peste 15 ani

Administraţia Prezidenţială a lansat, vineri, consultarea online din cadrul programului "România Educată", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, care conţine şi un chestionar cu privire la domeniul educaţiei, direcţiile în care ar trebui investit şi tipul de educaţie pe care ar trebui pus accentul.
Iulian Tudor
10 iun. 2016, 14:13
Preşedinţia a lansat dezbaterea naţională

Consultarea exploratorie este menită să identifice posibile soluţii de adaptare a educaţiei şi cercetării româneşti la tendinţele naţionale şi globale la orizontul anului 2030, în scopul de a fundamenta viziunea şi obiectivele de ţară (2018 – 2030), informează Administraţia Prezidenţială.

Platforma poate fi accesată pe site-ul www.romaniaeducata.eu.

Pe site există şi un mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis. „La baza oricărei reforme, strategii, legi sau norme de aplicare stau oameni. Suntem peste 4 milioane de elevi, studenţi, cadre didactice şi cercetători. Dacă adăugăm familiile şi potenţialii angajatori vorbim deja despre jumătate din populaţia ţării direct implicată şi vizată de situaţia sistemului de învăţământ. Nu în ultimul rând, cred că întreaga societate are un interes legitim în a contribui la evoluţia educaţiei şi cercetării româneşti„, se arată în mesajul şefului statului.

Iohannis îi invită pe români să completeze chestionarul, afirmând că soluţiile trebuie să pornească de la cei care lucrează în domeniu, dar şi de la beneficiarii săi.

În 2016 vă propun să construim împreună o viziune şi un set de obiective de ţară pe măsura ambiţiilor noastre ca stat modern. Ele vor fi urmate în 2017 de o strategie şi un plan operaţional care să ilustreze traseul pentru a ajunge unde ne-am propus. Demersul se va finaliza în 2018, când, prin promovarea un mix legislativ coerent, să dăm tot împreună startul reformei pentru „România Educată” „, mai scrie Iohannis.

Întrebările din chestionar vizează opinia românilor despre cele mai importante 3 transformări probabile în societate până în 2030, din perspectiva relevanţei lor pentru educaţie, şi ce tip de educaţie pregăteşte cel mai bine oamenii pentru lumea anului 2030.

În funcţie de răspunsurile dumneavoastră, vor fi construite scenarii coerente privind viziunea şi obiectivele României, pentru educaţie şi cercetare, la orizontul 2018-2030„, se arată pe pagina România Educată.

Consultarea online din cadrul proiectului România Educată este o iniţiativă a Administraţiei Prezidenţiale, implementată cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), potrivit Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 15 februarie, la Palatul Cotroceni, „Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017”, ca parte a proiectului său „România Educată”, ce îşi propune să stabilească principiile şi direcţiile de reformare a domeniului învăţământului până în anul 2018.

Dezbaterea Naţională este parte a unui proiect ambiţios, pe care l-am supranumit generic „România educată” şi despre care am început să vorbim încă de anul trecut. Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcţie şi acţiune. (…) Intenţia noastră este ca pe parcursul acestui an să organizăm o serie de dezbateri regionale„, a declarat Klaus Iohannis.

Prima dezbatere regională din cadrul programului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, „România educată”, a fost organizată la finalul lunii martie, la Craiova.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cine sunt părinții Papei Leon al XIV-lea și câte limbi vorbește noul lider al Bisericii Catolice. Ce studii are Suveranul Pontif
Capital.ro
Este o victorie imensă pentru Călin Georgescu. Au anunțat acum
Playtech.ro
Amenda pe care șoferii o pot lua fără să își dea seama că au greșit. Un moment de neatenție îi costă 600 de lei
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
wowbiz.ro
Soția lui Dan Alexa, prinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vești tot mai proaste despre vreme. După frig avem Cod Galben de vânt
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Sorin, un copil de doar 5 ani, a murit după ce a căzut într-un iaz la câțiva metri de casă
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un restaurant din București. Când a deschis ușa frigiderului, a înlemnit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele actor a murit. A fost unul dintre cei mai respectați actori. O figura emblematică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Români, morți în casă, în Germania: Au fost împreună în baie, mult timp
Mesajul Runelor pentru Vineri, 9 mai 2025: Patru zodii vor trece prin schimbări cruciale
MediaFlux
Trump, apel la un armistiţiu de 30 de zile în Ucraina. În caz contrar, urmează sancțiuni
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania