Ponta: Grăjdan a avut un comportament ANORMAL. Dacă e cazul, trebuie să răspundă legal

Fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Adrian Grăjdan a acţionat în nume personal în procesul "Trofeul Calităţii", iar acuzaţiile iresponsabile şi isteriile unor europarlamentari PDL în acest caz sabotează interesele României în faţa UE, a declarat premierul Victor Ponta.
Romania TV
25 mai 2012, 12:07
Ponta: Grăjdan a avut un comportament ANORMAL. Dacă e cazul, trebuie să răspundă legal

Victor Ponta a arătat că nu are motive să îşi ceară scuze pentru acţiunea fostului şef ISC, deoarece se afla în Afganistan atunci când Grăjdan a emis actul prin care a retras instituţia din procesul „Trofeul Calităţii”, scrie Mediafax.

„Acţiunea celui care a fost director la ISC a fost o acţiune personală, pentru care am considerat normal să-l demit imediat din funcţie. Nu are rost să mă scuz de ceva de care nu cred că m-a acuzat cineva normal sau cineva de bun-simţ. Marţi, când a emis acel act, eram în Afganistan. Fostul şef al ISC a avut un comportament anormal, nu a trecut prin procedurile interne ale inspectoratului, şi cred că trebuie să răspundă, dacă este cazul, şi din punct de vedere legal„, a spus Ponta.

El a susţinut totodată că acuzaţiile unor europarlamentari PDL nu ajută eforturile autorităţilor române de a-i convine pe oficialii UE că România îşi îndeplineşte angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană.

„Am văzut declaraţiile absolut iresponsabile, nu doar de astăzi, ci de când noul Guvern se află în funcţie, ale câtorva dintre europarlamentarii PDL şi constat cu mare neplăcere că scopul acestora este de a sabota interesul României, eventual de a demonstra «uite ce rău este Guvernul României». Iresponsabilitatea şi isteria nu ne pot ajuta în niciun fel într-un demers important nu pentru Guvern – asta cred că nu înţeleg respectivii europarlamentari – ci pentru ca România să arate că şi-a îndeplinit şi îşi îndeplineşte în continuare toate obligaţiile asumate pe plan european. Că-l făcea Guvernul Boc, că-l face Guvernul Ponta sau îl va face alt guvern, este important doar pentru noi, aici, în bucătăria internă. Atacurile iresponsabile şi isterice nu fac altceva decât să arate că există o mare parte a României care vrea să meargă înainte, într-un sens european, şi există o mică parte frustrată care doreşte în mod clar să fie rău României, ca să fie rău şi celor pe care-i consideră adversari politici. Eu, personal, nu mă cobor la acest nivel de a face politică”, a spus şeful Guvernului.

Întrebat insistent de jurnalişti dacă va cere personal, în calitate de prim-ministru în subordinea căruia funcţionează ISC, sau va solicita viitoarei conduceri a instituţiei să se constituie din nou parte în proces pentru recuperarea prejudiciului, Ponta a afirmat că el nu este şeful acestui inspectorat, ci are atribuţii doar în a numi preşedintele ISC, care este obligat să aplice legea.

Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii din cauza „comportamentului” său, şeful instituţiei luând decizii fără să îl informeze pe primul-ministru, a anunţat, joi, Guvernul.

Decizia a fost luată de premier după ce Constantin Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituţiei din procesul „Trofeul Calităţii” al fostului premier Adrian Năstase.

Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu a cerut Curţii de Conturi să se autosesizeze în cazul renunţării Inspectoratului de Stat în Construcţii la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei în Dosarul „Trofeul Calităţii”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au audiat, joi, pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, respectiv de favorizare a infractorului.

După mai bine de opt ore de audieri, Grăjdan a fost lăsat să plece, el fiind cercetat în libertate în acest dosar.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat documente

Acţiunea procurorilor a fost declanşată după ce ISC a trimis instanţei supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în „Trofeul calităţii”, pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marţi, la dosarul „Trofeul calităţii”, un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calităţii în Construcţii”, în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

În documentul depus la instanţă se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului „Trofeul Calităţii în Construcţii” şi că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, astfel că, neavând delegare de competenţe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenţii sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a menţionat că structura bugetară a instituţiei nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activităţi şi că din evidenţele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

Joi dimineaţă, într-o postare pe blogary semnată de fostul consilier al lui Sebastian Lăzăroiu, Mirel Axinte, este redată următoarea cronologie: 7 mai – Cabinetul Ponta depune jurământul; 8 mai – prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier; 11 mai – este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC; 18 mai (vineri) – Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi; 21 mai (luni) – prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC; 22 mai (marţi) – Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu; 22 mai – adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești