SCANDAL SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi ce decizie a luat Ministerul Educaţiei după protestul părinţilor

SCANDAL SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ. Secretarul de Stat pe preuniversitar, Monica Anisie, a declarat că părinţii care au protestat joi la Ministerul Educaţiei au cerut anularea unui subiect de la proba de Matematică, însă ministerul nu a acceptat să modifice baremul.

30 iun. 2016, 13:28
SCANDAL SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ. Vezi ce decizie a luat Ministerul Educaţiei după protestul părinţilor

SCANDAL SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ. Mai mulți părinți ai elevilor care au susținut miercuri proba la matematică din cadrul Evaluării Naționale au depus  o petiție la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), întrucât, susțin ei, legenda itemului 6 de la subiectul 1 nu ar fi fost explicită.

Ministerul Educaţiei nu va schimba baremul de corectare de la proba de Matematică în cazul itemului 6 de la Subiectul I care a fost contestat de mai mulţi părinţi şi elevi. Secretarul de Stat pe învăţământul preuniversitar, Monica Anisie, a explicat că părinţii care au venit să protesteze joi la minister au cerut anularea respectivei cerinţe.

„Obligaţia mea era să-i invit pe părinţii care au venit să protesteze faţă de modalitatea în care a fost formulat punctul 6 de la Subiectul I. Aceştia reclamau nu atât greşeala din baremul de notare, adică nu şi-ar fi dorit neapărat să schimbăm baremul şi să spunem că este corect să luăm în calcul şi o altă variantă de răspuns, ci ar fi dorit să anulăm acest item pentru că au greşit copiii lor, care au dat ca răspuns rezultatul 8 în loc de 3. Specialiştii din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) au discutat cu dumnealor, le-au explicat cum se formulează un subiect, le-au explicat modalitatea în care se contruieşte itemul, care este programa pentru examen şi le-au prezentat faptul că modelul pe care CNEEE l-a postat de un an de zile pe edu.ro conţine aceeaşi întrebare, numai că în loc să le ceară numărul de elevi care au obţinut nota nouă, anul acesta la Evaluarea Naţională le-au cerut numărul de elevi care au obţinut nota 5″, a explicat Anisie, potrivit Mediafax.

SCANDAL SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE 2016. 148.795 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au participat la proba scrisă la matematică din cadrul Evaluării Naţionale 2016. Mai mulţi profesori, elevi şi părinţi reclamă că cerinţa punctului 6 de la Subiectul I de la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale nu a fost corect formulată şi i-a indus în eroare pe mulţi candidaţi.

„Depunem o petiție la Consiliul Național de Evaluare și examinare și la MENCS. Vrem să vorbim cu ministrul pentru situația creată ieri la examen și anume că la subiectul 1, punctul 6, a fost un subiect interpretabil”, a afirmat Filiana Tudor, mama unuia dintre absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut proba, venită la sediul ministerului.

Aceasta a spus că semnatarii petiției cer validarea atât a răspunsului 3 conform baremului de la acel item, cât și a răspunsului 8.

„Cerința a fost formulată, dar legenda este interpretabilă. În plus, pe subiectele xeroxate alb-negru, față de cele color originale, apare o linie orizontală îngroșată care a derutat copii”, a susținut părintele.

Ea a amintit faptul că există și o petiție online în acest sens, care a adunat aproape 40.000 de semnături.

SCANDAL SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE 2016. Mai mulți părinți au venit joi dimineață la sediul ministerului, ei urmând să aibă o întrevedere cu reprezentanți ai instituției și să depună petiția.

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România, a intervenit telefonic pentru B1TV și a discutat despre situația privind eroarea de la evaluarea națională.

Acesta a afirmat că pentru moment nu există alte demersuri de făcut decât să se aștepte un răspuns privind solicitările făcute. Acesta a vorbit pentru a semnala problema de la matematică cu Centrul Național de Evaluare, și a cerut un răspuns pe această tema mai ales că a fost contactat de numeroși părinți. El afirmă că având în vedere că s-a început corectarea lucrărilor, speranțele sunt slabe că se va ține cont de părerea părinților care au cerut ca la un exercițiu de la matematică să se puncteze două variante de răspuns deoarece subiectul nu preciza care sunt axele ox și oy.

Iulian Cristache a afirmat că a discutat și cu profesori de matetică, iar aceștia au recunoscut că felul în care a fost formulat enunțul a lăsat loc de confuzie, dar specificarea axelor e o chestiune recomandată nu obligatorie.

Pe de altă parte, președintele Societății de Științe Matematice, Radu Gologan, respinge ipoteza invocată de părinții unor elevi conform căreia ar exista ambiguitate la itemul 6 de la subiectul numărul 1 al probei scrise de matematică din cadrul Evaluării Naționale.

„Relativ la punctul 6 al primei părți din subiectul matematică — Evaluare Națională, mă pronunț fără echivoc, dar conștient de competența matematică, că nu există nicio ambiguitate. Pentru astfel de diagrame, absolut întotdeauna nu se pune problema notării axelor cu Ox și Oy. Aici este foarte clar pe ce axă sunt notele: de la 1 la 10, iar legenda este clară: număr de elevi. Este, după părerea mea, cazul ca părinți subiectivi și, sigur, supărați, dar fără competențe matematice, să înceteze a mai agresa actul didactic și de evaluare, umilind astfel munca majorității dascălilor, dedicați școlii”, a declarat matematicianul pentru AGERPRES. 

CITEŞTE SI: Ministerul Educaţiei, reacţie privind subiectul ambiguu: Este complet formulat, enunţul este CLAR

Referitor la itemul numărul 6 de la subiectul I, varianta 7, disciplina matematică, din cadrul Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, din data de 29.06.2016, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) face următoarele precizări:

  • Itemul evaluează competenţa Analizarea unor situaţii practice cu ajutorul elementelor de organizare a datelor, competenţă formată/dezvoltată în cadrul unităţii de învăţare „Elemente de organizare a datelor”, clasa a VII-a, prezentă în programa pentru Evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi aprobată prin Ordinul de ministru nr. 4431/29.08.2014, Anexa nr. 3.
  • Itemul este complet formulat, enunţul este clar, fără ambiguităţi şi permite un singur răspuns corect. Acesta conţine toate elementele necesare unui răspuns corect şi se referă la o diagramă care a mai fost prezentată în subiectele formulate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (veziwww.subiecte2016.edu.ro/2016). Tipul de diagramă în discuţie este inclus în modelul de subiect pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, anul şcolar 2014-2015.
  • Itemul conţine legenda referitoare la reprezentarea numărului elevilor, legendă care este echivalentă cu identificarea prin axele de coordonate. În esenţă, acesta se referă la prezentarea unei dependenţe funcţionale (între notă şi numărul elevilor din clasă care au obţinut această notă), iar în cazul unei dependenţe funcţionale variabila se reprezintă pe axa orizontală (a absciselor).

Răspunsul corect, din punct de vedere matematic, la acest item este cel prevăzut în baremul de evaluare şi de notare.

Contestaţii Evaluare Naţionala 2016 EDU.RO. Lucrările vor fi recorectate de doi profesori

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2016

REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 ALBA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 ARAD
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 ARGEȘ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BACAU
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BIHOR
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BISTRIȚA-NASAUD
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BOTOȘANI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BRAȘOV
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BRĂILA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BUCUREȘTI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 BUZAU
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 CARAȘ-SEVERIN
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 CĂLĂRAȘI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 CLUJ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 CONSTANȚA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 COVASNA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 DÂMBOVIȚA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 DOLJ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 GALAȚI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 GIURGIU
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 GORJ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 HARGHITA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 HUNEDOARA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 IALOMIȚA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 IAȘI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 lLFOV
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 MARAMUREȘ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 MEHEDINȚI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 MUREȘ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 NEAMȚ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 OLT
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 PRAHOVA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 SATU MARE
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 SALAJ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 SIBIU
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 SUCEAVA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 TELEORMAN
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 TIMȘ
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 TULCEA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 VASLUI
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 VÂLCEA
REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2016 VRANCEA