Dacian Cioloş: Lucrurile se mişcă în vederea eliminării vizelor pentru Canada

Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, că lucrurile se mișcă în vederea eliminării vizelor pentru Canada, precizând că va ține legătura cu premierul canadian, Justin Trudeau, în acest sens.
Iulian Tudor
06 iul. 2016, 18:48
Dacian Cioloş: Lucrurile se mişcă în vederea eliminării vizelor pentru Canada

Sper eu să vedem progrese foarte clare și chiar decizii (…) până la sfârșitul mandatului acestui Guvern. Discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau a fost una eu consider foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo dânsul considera că acordul de liber schimb CETA cu Canada n-are nicio legătură cu vizele, după această discuție a înțeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic și că trebuie să pregătească o decizie. Văd că lucrurile se mișcă, voi ține legătura cu dânsul și am convingerea că vom vedea clarificări legate de poziția Canadei cât mai repede„, a spus premierul Cioloș, fiind întrebat când vor fi ridicate vizele pentru Canada, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Cioloș a mai afirmat că, în caz contrar, România are anumite pârghii, pe care le va folosi.

„Pentru că altfel sigur și noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada, fără ca cetățenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalți cetățeni europeni de acest acord. E simplu„, a mai afirmat Cioloș.

Pe de altă parte, șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache, a anunțat miercuri, la Palatul Victoria, că va discuta luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigrației, John McCallum, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Bulgariei pe tema eliminării vizelor pentru Canada.

E o a doua întâlnire oficială la Bruxelles, luni, la care suntem invitați România, Bulgaria de către Comisie și se va deplasa și ministrul Imigrației McCallum din partea Canadei. Voi participa la această întâlnire. Voi avea o întâlnire bilaterală cu ministrul John McCallum și apoi o întâlnire tripartită la care va participa și Comisia, și Bulgaria. Vom vedea stadiul discuțiilor și al angajamentului pe care premierul Trudeau l-a luat în discuția cu premierul Cioloș. Rămânem optimiști pe acest dosar, dar prefer să aștept să vedem întâlnirile de luni înainte de a mă pronunța cu privire la rezultat„, a spus Tudorache.

Ministrul canadian al Imigrației, John McCallum, se deplasează săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a rezolva disputa de lungă durată cu România și Bulgaria care amenință să blocheze ratificarea acordului de liber schimb între Canada și blocul celor 28, relatează miercuri CBC News.ca.

În condițiile în care data semnării așa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie, Canada trebuie să acționeze sau riscă ca acele țări nemulțumite că cetățenii lor sunt tratați ca europeni de mâna a doua să-și folosească dreptul de veto.

În luna aprilie, Canada și SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede că țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulație pentru toți cetățenii UE.

Canada cere în prezent vize pentru cetățenii din România și Bulgaria, în timp ce SUA impune vize pentru cetățenii din cinci state membre ale UE.

Comisia Europeană urmează să se reunească pe 13 iulie pentru a decide dacă va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni și americani.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Locul superb din Europa unde poți avea un sejur perfect cu bani puțini. Apa e turcoaz aici, iar peisajul îți taie răsuflarea
Capital.ro
Elena Udrea e nevinovată! Ce i-a făcut Traian Băsescu
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Mobilizare uimitoare pe șantierul acestei autostrăzi! Vești bune pentru milioane de șoferi
Adevarul
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Sume uriașe pentru a pregăti omenirea pentru o Apocalipsă. Decizia care ar fi fatală
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Un politician AUR și iubita lui au murit într-un accident rutier cumplit
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
NATO CRITICĂ CHINA PENTRU SPRIJINUL ACORDAT RUSIEI ȘI SOLICITĂ MAI MULTE ARME PENTRU UCRAINA
MediaFlux
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?