Nivelul încălzirii globale din ultimii 150 de ani a fost subestimat în analele meteorologice (NASA)

Nivelul atins de încălzirea globală în ultimii 150 de ani a fost subestimat cu aproximativ o cincime în analele meteorologice din cauza unor neconcordanțe și erori de măsurare și înregistrare a temperaturilor la nivel global, conform unui studiu coordonat de agenția spațială americană NASA.
Romania TV
22 iul. 2016, 11:25
Nivelul încălzirii globale din ultimii 150 de ani a fost subestimat în analele meteorologice (NASA)

NASA explică de ce predicțiile privind încălzirea globală bazate pe înregistrări istorice indică o evoluție mai lentă a acestui proces decât cele bazate pe modele computerizate, scrie Agerpres. Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature Climate Change sub coordonarea lui Mark Richardson de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California.

Arctica pare să se încălzească într-un ritm mai accelerat decât restul regiunilor, situație care este explicată de faptul că există mult mai puține măsurători ale temperaturilor realizate la cercul polar de nord din cauza faptului că această regiune este greu accesibilă, prin comparație cu regiunile de la latitudini mai joase. Iar pentru că este imposibil să fie adăugate măsurători ale temperaturilor arctice dintr-o perioadă în care acestea nu erau înregistrate, oamenii de știință au creat modele climatice care suplinesc acoperirea limitată a acestei regiuni în analele meteorologice.

Noul studiu a identificat încă două puncte slabe ale modelelor de monitorizare a evoluției climatice bazate pe înregistrările istorice ale temperaturilor. În primul rând, în înregistrări sunt amestecate măsurători ale temperaturilor din aer și apă, în timp ce rezultatele oferite de modelele de evoluție climatică se referă doar la temperatura aerului. Această neconcordanță înclină balanța studiilor bazate pe istoricul temperaturilor spre predicții privind o evoluție mult mai lentă a procesului de încălzire globală, în condițiile în care apa se încălzește mai greu decât aerul.

În al doilea rând, în anii 1860, când au început măsurătorile meteorologice de la cercul polar de nord, exista în mod substanțial mai multă gheață marină, iar primii observatori au înregistrat temperatura aerului din apropierea banchizei de gheață. Ulterior, pe măsură ce gheața marină s-a topit, observatorii au trecut la măsurarea temperaturii apei, decizie care a avut, de asemenea, efectul de indica o evoluție mult mai lentă a procesului de încălzire globală.

Oamenii de știință cunoșteau că există astfel de erori de mai mult timp, însă acest studiu este primul care evaluează impactul lor.

Luate separat, aceste erori sunt foarte mici, aparent nesemnificative, „însă se adună toate și trag în aceeași direcție”, a susținut coordonatorul acestui studiu, Mark Richardson, de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California. „Am fost surprinși că adunate toate aceste erori au avut un efect atât de mare”, a adăugat el.

Ele ne ascund aproximativ 19% din nivelul de încălzire a aerului la nivel global începând cu anii 1860 și astfel calculele rezultate din măsurătorile istorice de temperatură indică o evoluție a procesului de încălzire mai lentă decât în 90% dintre rezultatele obținute prin modelele climatice folosite, printre alții, de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC) în alcătuirea rapoartelor sale de monitorizare a evoluției climatice.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici