Zeci de cineaşti îi solicită premierului să o demită pe Corina Şuteu, ministrul Culturii

58 de cineaşti au semnat o scrisoare deschisă adresată premierul Dacian Cioloş prin care îi cer să o demită pe Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru încercările sale repetate de a modifica legea cinematografiei într-un mod abuziv doar pentru un anumit grup, ignorând opinia breslei.
Filip Stan
01 aug. 2016, 06:10
Zeci de cineaşti îi solicită premierului să o demită pe Corina Şuteu, ministrul Culturii

 “Denunţăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii pentru data de 2 august 2016 drept o acţiune în afara legii şi o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie şi a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanţă guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Şuteu din funcţia de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii şi abuzuri, incapacitate managerială şi acţiune partizană şi de rea credinţă”, transmit regizori, producători, scenografi, actori şi critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş.

Unul dintre semnatari, regizorul Cristian Comeagă, a declarat  că scopul scrisorii e acela de a “cere premierului să facă un control de legalitate a ceea ce am văzut noi care nu suntem în interior (…) Esenţa întregii poveşti este să intre cât mai mulţi bani în fondul cinematografic şi odată ce au ajuns să existe toate instrumentele prin care se repartizează pentru anumite producţii, festivaluri, ateliere. Adică funcţiile de decizie, comisiile de evaluare să fie trecute în mâna cui trebuie pentru ca fondul să meargă acolo unde trebuie în final”, transmite Mediafax.

Cineaştii care cer demiterea ministrului Culturii spun că primele încercări de modificare a legii cinematografiei au avut loc pe vremea când Corina Şuteu era secretar de stat. Aceasta a lucrat împreună cu un grup de oameni, aleşi pe criterii necunoscute de ei, pentru a pune la punct ordonanţa. Doar că proiectul nu a fost adus la cunoştinţa breslei şi nici a Centrului Naţional al Cinematografiei.

Aceeaşi lipsă de transparenţă au reclamat-o public mai mulţi cineaşti şi în momentul în care ministrul Şuteu a propus ca actul normativ să fie pus pe lista de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Iar acum situaţia se repetă, odată cu audierea publică, convocată de minister pentru marţi, 2 august.

“Rezultatul acestei acţiuni va înşela atât pe cei consultaţi, cât şi instituţiile ce vor primi raportul care o va finaliza, căci documentul supus consultării nu e proiectul de ordonanţă, ci o compilaţie de câteva măsuri, formulate sintetic, rupte din angrenajul dispozitivului legal. Prin acest tertip se încearcă convingerea membrilor Guvernului că ordonanţa propusă are o susţinere publică, fără ca proiectul ei să fi fost vreodată făcut public”, se arată în scrisoare.

“Doamna ministru continuă să susţină că în fapt sunt la faza de principii, negând evidenta propunere concretă de ordonanţă circulată printre diverse persoane. Eu am primit textul dintr-o sursă privată şi am trimis celor doi consilieri, Andrei Rus şi Alex Trăilă, un mesaj: “Domnilor consilieri, dacă proiectul este cel la care aţi lucrat şi la care aţi ajuns, nu e nevoie a-mi confirma”. Nu am primit niciun mesaj de confirmare, ceea ce este o confirmare implicită”, a spus Cristian Comeagă. 

Totodată, cineaştii îi cer premierului Dacian Cioloş să clarifice cine sunt persoanele care au intervenit pe lângă ministrul Corina Şuteu pentru ca aceasta să transmită o adresă directorului general al Consiliul Naţional al Audiovizualului să revadă componenţa comisiei de evaluare pentru sesiunea concursului CNC din 2016. În plus, “dacă este adevărat că cele două oferte pe care doamna Corina Şuteu le-a anexat adresei nr. 447/11.04.2016, trimisă către CNC, au fost formulate de companiile Peacefulfish şi Media Deals, firme care, departe de a fi concurente, sunt fondate şi conduse de acelaşi domn Thierry Baujard. E necesară, de asemenea, clarificarea bazei legale în care doamna Şuteu a solicitat şi a negociat aceste oferte pentru realizarea unui studiu pe care domnia sa l-a cerut CNC şi care urma să fie plătit de acesta şi, dacă provenienţa ofertelor se confirmă, trebuie să fie lămurită natura relaţiilor între domnia sa sau apropiaţi ai domniei sale şi domnul Thierry Baujard”, se arată în adresă.

Cei 58 de oameni din cinematografia românească spun că în ciuda declaraţiilor publice făcute de ministrul Culturii, ordonanţa se află la a treia revizuire, numită de autorii ei „varianta consolidată”. Această a ajuns şi în posesia semnatarilor.

“Cu aceste modificări, noi ne întoarcem la comunism, un soi de paradis, nu cred să fie cineva atât de idiot să aprobe, adică filmele sunt plătite de stat şi 100% aparţin unui particular. Nici copiii de clasa a doua nu ar crede asemenea inepţie”, a mai afirmat regizorul Cristian Comeagă.

De altfel, scrisoarea către premierul Dacian Cioloş cuprinde şi nouă puncte care demontează iniţiativa Corinei Şuteu.

Primul lucru sesizat este legat de finanţarea producţiilor, 100% din banii de la stat. “Nu numai că nu se identifică noi surse de finanţare privată, dar şi puţinele care funcţionează acum ar fi colectate în fondul public administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei, iar acesta, în loc doar să susţină filmul românesc, cum îi e rolul stabilit prin lege, ar deveni unicul său finanţator, aşa cum era cu ani în urmă Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste”, sesizează cineaştii.

Singura excepţie ar fi în categoria lung metrajelor de ficţiune cu regizori consacraţi, precizează sursa citată, unde doar filmele dificile ar fi subvenţionate integral, iar conform definiţiei din proiectul de ordonanţă sunt filme dificile cele care nu au şanse să recupereze costul de producţie, în baza evaluării făcute de însuşi producătorul filmului. “Desigur, orice producător se va strădui să convingă comisia că filmul său va fi un eşec comercial”.

Scrisoarea atrage atenţia că, în baza noii ordonanţe, membrii Consiliului de Administraţie al CNC nu vor fi obligaţi să îndeplinească vreun criteriu de profesionalism, ci ar fi aleşi de ministru.

Consiliul de Administraţie va lua cele mai importante decizii, de unde rezultă “că reprezentanţii desemnaţi de domnul Tudor Giurgiu şi de doamna Ada Solomon vor stabili pentru următorii doi ani cine va face parte din comisiile care vor decide câştigătorii concursurilor la care vor participa aceştia. (…) Deşi doamna ministru susţine că cineaştii importanţi ai ultimilor ani au făcut filme în pofida sistemului şi că e o urgenţă ca această nedreptate să fie reparată, statisticile arată că niciunui proiect al acestora nu i-a fost refuzat sprijinul. Pe prima treaptă a clasamentului se află companiile de producţie deţinute chiar de domnul Tudor Giurgiu şi de soţia domniei sale, cu 33 de filme finanţate şi aproximativ 23 milioane de lei primiţi pentru ele”.

“Ordonanţa nu face referire la rezolvarea unor probleme cu adevărat importante, cum a fi faptul că piaţa nu există deloc, nu mai avem o reţea de cinematografe pusă la punct în oraşe. Şi nici alte chestiuni, cum sunt stimulentele fiscale care funcţionează în toată Europa şi nici măsuri pentru stoparea declinului total al industriei cinematografice”, a concluzionat regizorul Comeagă.

Cineaştii care au transmis scrisoarea premierului anunţă că sunt în curs de a definitiva un material informativ intitulat „Romanian cinema behind the glittering screen” pe care îl vom trimite tuturor forurilor şi organizaţiilor internaţionale.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cine este bugetarul care primeşte 16.000 euro pe lună, acuzat în instanţă că a încasat sume necuvenite! Record de 14 funcţii de conducere
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cât costă acum o vacanță în Zanzibar. Bilete de avion, cazare, prețuri, atracții turistice, pericole
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trump, amenințări clare pentru Putin și Xi Jinping. Propaganda stângii despre liderul SUA, devoalată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Gabi Torje, mai rotund de când a rămas fără echipă! Antrenament la o bere mică și o farfurie mare în compania unei femei FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)