România, împărţită în două de preţul gazului. De ce Nordul plăteşte cu 15% mai mult decât Sudul

Preţul gazului pe care îl plăteşte populaţia din România nu este acelaşi pentru toată ţara, în ciuda faptului că este un preţ reglementat de ANRE. Jumătate dintre români plătesc mult mai mult decât celaltă jumătate.
Iulian Tudor
03 aug. 2016, 08:00
România, împărţită în două de preţul gazului. De ce Nordul plăteşte cu 15% mai mult decât Sudul

Explicaţiile acestui decalaj dintre regiuni vin din anii trecuţi , dar ţin şi de specificul zonal, scrie capital.ro. Concret, există doi mari furnizori de gaz în România, care acoperă circa 90% din consumul celor trei milioane de gospodării legate la reţeaua de gaz: E.ON, pentru jumătatea de nord a ţării, Transilvania, Moldova, plus Banatul, şi ENGIE(fostul GDF Suez), pentru regiunea Muntenia, fără Dobrogea. De la 1 iulie 2016, clienţii E.ON plătesc gazul la un preţ final, cu TVA, de 151 de lei/MWh, iar clienţii ENGIE plătesc doar 130 de lei/MWh, mai puţin cu 14%. Preţul gazului a scăzut, faţă de 30 iunie, în cazul E.ON, cu 2,8%, iar în cazul ENGIE, cu 3,2%.

Citeşte şi Ministerul Energiei: Securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale, obiectivul primordial al României

Cum este format preţul

Cum se explică această diferenţă în preţul final al gazului între un transilvănean sau moldovean şi un muntean. Potrivit stucturii de preţ pusă la dispoziţie de ANRE, în exclusivitate pentru Capital, diferenţa se face, la tarifele de distribuţie şi la profitul reglementat al furnizorului. Astfel, preţul reglementat de achiziţie al mărfii gaz este acelaşi atât pentru E.ON cât şi pentru ENGIE : 76,64 lei/MWh. Diferenţele între cele două companii se fac la tariful de distribuţie: ENGIE are un tarif reglementat de 29,47 lei/MWh, în timp ce E.ON percepe mai mult, 33,21 lei/MWh. Dar cea mai mare diferenţă în preţul gazului dintre cei doi se găseşte la componenta „venit unitar aferent activităţii de furnizare şi diferenţe de cost unitar de achiziţie a gazului „, unde Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat pentru E.ON 14,13 lei/MWh, în timp ce lui ENGIE i s-a aprobat 3,23 lei/MWh. Practic, acest „venit unitar” reprezintă câştigul reglementat din funrizarea gazului, care este de patru ori mai mare la E.ON decât la ENGIE. Acest câştig cât şi diferenţa de tarif de distribuţie este ceea ce face ca gazul din Transilvania, Banat şi Moldova să fie mai scump decât cel din Muntenia.

Plătim gazul consumat în urmă cu 5-6 ani

Explicaţiile oferite Capital de către reprezentanţi ai ANRE cu privire la această diferenţă de tarife de distribuţie şi de câştig reglementat sunt următoarele: E.ON, spre deosebire de ENGIE, activează într-o regiune predominant deluroasă şi muntoasă. Astfel, este mai dificilă distribuţia gazului către clienţi, prin urmare şi tarifele de distribuţie aprobate sunt mai mari. În ceea ce priveşte câştigurile furnizorului, E.ON încă are de recuperat cheltuieli efectuate cu gazul în 2009 şi 2010, ani cu ierni grele, care au necesitat importuri de gaz rusesc, pentru că doar producţia internă nu ajungea. La acel moment, gazul de import era de trei ori mai scump decât cel intern şi nu toate acele achiziţii ar fi fost recunoscute în preţul gazului pentru casnici de la acel moment. Prin urmare, ANRE i-ar fi recunoscut E.ON o recuperare eşalonată, pe mai mulţi ani, a acelor cheltuieli cu gazul, care se întinde până în prezent.

Citeşte şi Cu cât s-a ieftinit gazul de la 1 iulie în funcţie de regiunea în care stai

Facturi mai mici

E.ON deserveşte 1,4 milioane de clienţi din 20 de judeţe din Moldova, Transilvania şi Banat. ENGIE furnizează gaze pentru 1,6 milioane de clienţi din 19 judeţe din sudul ţării şi Bucureşti. Împreună, cei doi furnizori acoperă peste 90% din piaţa consumatorilor casnici din România.
Ieftinirea gazului de la 1 iulie se datorează ajustării costului de transport gaze şi modificării, faţă de anul trecut, a structurii de coş. „Am tăiat preţul transportului practicat de Transgaz cu 20%, de la 13 lei/MWH la 9 lei pe MWh. De asemenea, faţă de anul trecut, în sezonul rece 2016 -2017, coşul de gaze este format din 100% gaz local, perimetre de producţie şi înmagazinare (anul trecut, coşul de gaze prevedea un procent de 3% importuri – n.r.) „, spune preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Populaţia plăteşte gazele la preţ de coş, o medie ponderată între marfa de producţie locală şi cea de import. Proporţia coşului este stabilită de ANRE. În ultimul an, 1 iulie 2015 – 1 iulie 2016, preţul final reglementat al gazului a scăzut cu circa 8%, datorită scăderii TVA şi ajustării tarifelor de distribuţie şi transport. Din martie 2017, dacă situaţia din piaţă va fi similară celei din prezent, piaţa gazului pentru casnici va fi liberalizată, adică marfa gaz va fi achiziţionată la preţ dictat de piaţa concurenţială.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri