99% dintre olimpici au promovat bacalaureatul în 2011, faţă de 35% în 2012

Sesiunea specială a bacalaureatului, care a declanşat controverse după ce reprezentanţii COSR s-au declarat surprinşi de numărul mare al celor aproape 900 de candidaţi, a avut, anul trecut, aproximativ 600 de candidaţi şi o promovabilitate de 99%, faţă de 35% anul acesta.
Romania TV
02 iun. 2012, 13:37
99% dintre olimpici au promovat bacalaureatul în 2011, faţă de 35% în 2012

În 2011, la bacalaureatul dedicat elevilor din loturile pentru olimpiade şi concursuri internaţionale sportive sau pe discipline, desfăşurat în Râmnicu Vâlcea, au participat 596 de candidaţi, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Vâlcea. Examenul, potrivit Ministerului Educaţiei, a fost un succes total pentru participanţi. „Promovabilitatea a fost de 99%”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Anul acesta, când la examen s-au înscris 880 de candidaţi, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a declarat surprins de numărul mare al acestora, subliniind că la Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea juniorilor activează doar 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat.

Mai mult, COSR a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Ministerului Educaţiei demararea unei investigaţii privind numărul candidaţilor, demersul venind după ce a fost făcută publică promovabilitatea înainte de contestaţii, 34,2%, de trei ori mai mică decât cea din 2011.

„COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi”, s-a arătat într-un comunicat de vineri al COSR.

În replică, Ministerul Educaţiei a precizat că la sesiunea specială a bacalaureatului din 2012 au participat peste 800 de competitori la concursuri sportive. Mai precis, au subliniat reprezentanţii ministerului, doar 47 dintre candidaţii de anul acesta sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.

Altfel spus, grosul participanţilor a fost format de candidaţi competitori la paraşutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, călărie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastică aerobică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate tradiţional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, nataţie, pentatlon modern, orientare sportivă, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, volei şi karting, conform precizărilor făcute de minister, înainte de examen, pe baza listelor de înscrieri.

„Candidaţii care sunt competitori la concursuri sportive au fost înscrişi pe baza listelor oficiale trimise de 64 de federaţii sportive şi semnate de preşedinţii şi secretarii acestor foruri”, spune Stelian Fedorca.

Contestarea numărului mare de candidaţi determină însă Ministerul Educaţiei să demareze o verificare internă legată de modul de înscriere. „Datele primite de la federaţii nu le putem verifica. Acestea sunt semnate, asumate şi trimise la noi de către federaţii. Vom verifica, în schimb, modul de înscriere, mai precis cum au fost procesate datele din liste, pentru nu a se fi strecurat eventuale erori”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Tot la sesiunea specială de anul acesta, din examen au fost eliminaţi 25 de candidaţi, care au fost prinşi având asupra lor fiţuici sau telefoane mobile, potrivit reprezentanţilor ministerului.

„Tentativa de fraudă a fost descoperită atât cu ajutorul camerelor de supraveghere din sălile de examen, cât şi cu cel al profesorilor supraveghetori care şi-au făcut datoria”, a informat Ministerul Educaţiei.

În 2011, la sesiunea specială pentru participanţii la olimpiade şi competiţii internaţionale, în sălile de examen nu au fost instalate camere de supraveghere.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Legea veche de zeci de ani în România se schimbă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce