Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

Autoritățile vor stoca, pentru o perioadă de şase luni, toate datele pasagerilor zborurilor naționale, cu scopul combaterii infracțiunilor de terorism. Companiile aeriene vor transmite autorităților informațiile privind domiciliul, telefonul, adresa de e-mail, itinerariul, preferințele de zbor și chiar locul în avion al pasagerilor. Obligația va fi stabilită prin lege și lărgește considerabil sfera informațiilor pe care companiile aeriene erau obligate să le furnizeze autorităților.
Iulian Tudor
12 aug. 2016, 07:18
Măsuri împotriva terorismului: Autorităţile române vor stoca datele pasagerilor de pe zborurile naţionale

În scopul combaterii migrației ilegale, transportatorii aerieni care operează în România au în prezent obligația ca, până la finalizarea formalităților de îmbarcare, să transmită, la cererea autorităților, seria, numărul și tipul documentului de călătorie utilizat, cetățenia, numele și prenumele, data nașterii, punctul de trecere a frontierei unde urmează să sosească mijlocul de transport, codul transportului, ora plecării și ora sosirii, numărul total de pasageri care sosește cu acel transport și punctul inițial de îmbarcare.

Autoritățile române arată însă că la nivelul Uniunii Europene s-a ajuns la concluzia că, în condițiile menținerii amenințării reprezentate de terorism, este necesar un nou instrument juridic care să includă atât datele menționate, cât și alte tipuri de date necesare pentru prevenirea, depistarea, cercetarea sau urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave.   

În acest scop, noua lege stabilește înființarea, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a Unității Naționale de Informații privind Pasagerii (UNIP), potrivit profit.ro. Transportatorii aerieni vor transmite către UNIP, în mod automat și fără solicitarea expresă a autorităților, datele pasagerilor cu 48 până la 24 de ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului.

Conform noilor norme propuse, companiile aeriene vor transmite codul de rezervare, data rezervării sau a emiterii biletului, datele programate ale călătoriei, numele și prenumele asociate rezervării, adresa și informațiile de contact – inclusiv număr de telefon și adresă de e-mail – asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare și itinerarul complet de călătorie.

Companiile vor fi obligate să furnizeze până și informațiile din profilul “client fidel” al unui pasager, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul, toată situația de călătorie a pasagerului, inclusiv confirmările, situația înregistrării pentru zbor, informații privind neprezentarea pasagerului la îmbarcare sau privind prezentarea acestuia în ultimul moment la îmbarcare fără rezervare prealabilă.

În cazul minorilor neînsoțiți, cu vârsta sub 18 ani, vor fi transmise numele și sexul minorului, vârsta, limba  sau limbile vorbite, numele și datele de contact ale persoanei care îl însoțește la plecare și relația sa cu minorul, numele și datele de contact ale persoanei care îl așteaptă la sosire și relația sa cu minorul, agentul prezent la plecare și la sosire.

Informațiile despre biletul pasagerului vor trebui să cuprindă inclusiv numărul biletului, data emiterii biletului și bilete dus simplu și câmpurile aferente furnizării automate a prețului unui bilet de călătorie, toate informațiile cu privire la bagaje, ba chiar și numărul locului și alte informații privind locul.

Autoritățile vor primi, de asemenea, date privind tipul, numărul, țara de emitere și data expirării oricărui document de identitate, cetățenia, numele de familie, prenumele, sexul, data nașterii, compania aeriană, numărul zborului, data plecării, data sosirii, aeroportul de plecare, aeroportul de sosire, ora plecării și ora sosirii, cât și un istoric al tuturor modificărilor efectuate de un pasager.

Imediat după îmbarcarea pasagerilor în aeronava care se pregătește de decolare și când niciun pasager nu se mai poate îmbarca sau nu mai poate debarca, transportatorii aerieni transmit către UNIP toate modificările sau completările intervenite cu privire la pasagerii respectivului zbor.

Doar în cazul în care evaluarea datelor aferente unui zbor programat este necesară pentru a răspunde unei amenințări concrete privind comiterea unei infracțiuni de terorism sau a unei infracțiuni grave, UNIP, exclusiv ca urmare a unei cereri scrise din partea unei autorități competente, solicită transportatorilor aerieni să transmită datele PNR aferente zborului în cauză în alte momente decât cele prevăzute.

Autoritățile vor păstra aceste date timp de 6 luni de la momentul furnizării lor, după care vor fi șterse numele, inclusiv numele altor pasageri precum și numărul pasagerilor cu care călătoresc, adresa și informațiile de contact asociate rezervării, toate informațiile privind forma de plată, inclusiv adresa de facturare, dar informațiile din profilul “client fidel” și mențiunile privind minorii.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii pentru care august vine cu un taifun financiar. Apar relocări în străinătate, bani mulți și măriri de salariu
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Boala a răpus-o pe iubita artistă. A lăsat în urmă o moștenire plină de curaj și pasiune
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Cremă de usturoi, o rețetă surprinzătoare. Ieftină și delicioasă
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
S-a stins o legendă a filmului și teatrului. A fost unul dintre cei mai buni actori: A murit în pace, cu toți prietenii la căpătâi…
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie