APAPR: Pilonul II de pensii ar putea ajunge la 6,8 milioane de participanţi şi 6,9 miliarde de euro în administrare, la finalul anului

Numărul de participanți la piața pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), a declarat Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și CEO NN Pensii.
Filip Stan
30 aug. 2016, 06:42
APAPR: Pilonul II de pensii ar putea ajunge la 6,8 milioane de participanţi şi 6,9 miliarde de euro în administrare, la finalul anului

Raluca Țintoiu afirmă că valoarea medie a unui cont în Pilonul II, pentru cei 3,19 milioane participanți care au avut contribuții lunare în perioada mai 2008 — martie 2016, pentru care există cele mai recente date ASF, a fost de 5.917 lei sau aproximativ 1.323 euro, cu 23,4% mai mult decât la finalul lunii martie a anului trecut. Peste 1,9 milioane de participanți aveau în cont, la 31 martie 2016, sume de până în 5.000 lei, în timp ce apro

ximativ 740.000 de persoane au acumulat între 5.000 și 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 510.000 de persoane valoarea contului depășea 10.000 de lei, potrivit ASF.

Aceasta precizează că suma medie acumulată este dependentă în mod direct de nivelul salarial și de procentul contribuției, motiv pentru care respectarea calendarului stabilit pentru creșterea contribuției este foarte importantă.

„Anul acesta, sumele acumulate în conturile de pensii private obligatorii ale românilor au fost influențate de decizia Guvernului de a crește contribuțiile cu numai 0,1 puncte procentuale până la 5,1% a acestora, sub nivelul de 6% prevăzut de calendarul inițial de creștere pentru 2016. Această schimbare se reflectă în potențialul de creștere a sumelor acumulate de viitorii pensionari, ducând la un avans mai mic al pensiilor private obligatorii decât planificat inițial, însă chiar și în acest context sumele acumulate au crescut, iar nivelul contribuțiilor este de așteptat să recupereze teren în viitorul apropiat”, a declarat Raluca Țintoiu, conform Agerpres.

Președintele APAPR a afirmat că, în 2032, când vor ieși la pensie cei mai mulți dintre participanții la pensiile private obligatorii, un român va primi de la stat, conform estimărilor actuale, mai puțin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II completând veniturile sale la pensie până la aproximativ 40% din venitul lunar încasat înainte de ieșirea la pensie.

„În calcul trebuie luate, însă, și tendințele demografice și de îmbătrânire a populației. Dacă în prezent contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari, până în 2032 se estimează că raportul se va dubla la 2,5 pensionari per angajat, situație care va pune și mai multă presiune pe sistemul public de pensii”, a menționat Raluca Țintoiu.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 17,2%).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanți la finalul lunii iunie, în creștere cu 4,2% față de iunie 2015. În același timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulți față de perioada similară din 2015.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă când te trezești dimineața cu urme de pernă pe față. Explicația care te va uimi
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum influențează numerologia ziua alegerilor de 4 mai 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile