Rusia şi China se opun unei intervenţii militare în Siria

Marile puteri au disensiuni în privinţa abordării faţă de situaţia din Siria, Rusia şi China exprimând din nou opoziţia faţă de o intervenţie militară străină şi faţă de schimbarea regimului Bashar Al-Assad.

RomaniaTV.net
06 iun. 2012, 20:48
Rusia şi China se opun unei intervenţii militare în Siria

„Rusia şi China se opun cu fermitate oricărei încercări de soluţionare a crizei din Siria printr-o intervenţie militară străină sau schimbării forţate a regimului”, se arată într-un comunicat comun, citat de CNN, al preşedintelui rus Vladimir Putin şi al omologului său chinez Hu Jintao.

Comunicatul a fost emis în timpul vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, în contextul în care liderii Uniunii Europene şi Statelor Unite încearcă să intensifice presiunile internaţionale asupra regimului Bashar al-Assad, după 15 luni de violenţe soldate cu peste 13.000 de morţi, conform activiştilor pentru drepturile omului.

În comunicatul comun, Hu Jintao şi Vladimir Putin au subliniat necesitatea găsirii unei soluţii politice interne la criza din Siria. „Credem cu fermitate că criza din Siria trebuie soluţionată în mod corect şi paşnic prin încetarea violenţelor de către toate părţile implicate în conflict şi prin iniţierea unui dialog politic complet fără ingerinţe externe”, precizează liderii Rusiei şi Chinei.

În replică, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, insistă că Statele Unite au exprimat clar dorinţa ca Rusia să joace un „rol constructiv” în „tranziţia politică” din Siria.

„Sunt analizate toate opţiunile în privinţa Siriei, iar necesitatea unei acţiuni rapide este luată în considerare de membrii Administraţiei americane şi de oficialii de la Naţiunile Unite”, a avertizat Carney.