Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile

Ordonanţa 20/2016 care trebuia să aibă ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate a dus la scăderea lefurilor pentru mii de angajaţi din învăţământ.
Iulian Tudor
14 sept. 2016, 07:11
Un nou SCANDAL în învăţământ. Mii de angajaţi din Educaţie PIERD bani odată cu ordonanţa privind salariile

Mii de angajaţi din Educaţie și-au dat seama, la începutul lunii septembrie că, de fapt, prin aplicarea HG 582 – normele metodologice ale OUG 20, le-au scăzut lefurile cu sute de lei. Sunt exact cei care, printre altele, calculează salariile și cei care semnează ștatele de plată. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd până la 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii, care pierd indemnizațiile de conducere, tot din cauza normării posturilor după numărul de clase. Pe de altă parte, majorările rezultate prin aplicarea corecţiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse între 10-60 de lei, scrie mytex.ro.

Citeşte şi GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

Cei afectaţi de diminuarea salariilor i s-au adresat direct prim-ministrului pe pagina sa de Facebook.

Domnule Prim-Ministru ştiţi că, urmare a HG nr.582 din 10 august 2016, la şcolile gimnaziale care au mai puţin de 30 clase AU SCĂZUT salariile contabililor şi ale secretarilor ce au avut indemnizaţie de conducere până la 31.07. (în condiţiile în care volumul de muncă a rămas acelaşi)? Ştiţi că munca unui contabil nu depinde de numărul de clase? Ştiti ca la unităţile mici există numai un post la contabilitate şi unul la secretariat, iar la majoritatea unităților cu peste 30 de clase sunt câte două posturi la contabilitate și la secretariat – din care unul de conducere? Mă bucur sincer pentru colegii profesori cărora li s-au majorat salariile! S-a afirmat că nu vor fi diminuări salariale pentru nici un angajat din sectorul bugetar, dar conform acestei H.G. foștii contabili-șefi și secretari șefi au salariile diminuate!„, îi atrag aceştia atenţia premierului Dacian Cioloş.

Concret, ei se referă la articolul 10, alineatul 6 din HG 582/2016 care spune că „în situaţia în care drepturile salariale stabilite începând cu luna august 2016, utilizând salariile de bază prevăzute în anexa (…), la care se adaugă drepturile de la art. 10 alin. (2) lit. a) -e), sunt mai mici decât salariul de bază aferent lunii iulie 2016, se păstrează acesta din urmă, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii„.

Din luna septembrie, angajaţii debutanţi din educaţie urmau să primescă salarii mai mari cu aproximativ 10%. În mai (ultimele date disponibile) câştigul salarial mediu net pe economie a fost de 2.063 de lei. Salariul mediu net în învăţământ a fost 1.945 de lei, iar în sănătate de 1.976 de lei.

Potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, are începând de luni un salariu de bază între 1.896 şi 2.361 lei, iar un profesor debutant între 1.700 şi 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime în învăţământ între 6-10 ani, salariul de bază va fi între 2.991-3.465 lei şi va creşte gradual, în funcţie de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

Salariu profesor grad 1: 1.896 lei – 2.361 lei
Salariu profesor debutant: 1.700 lei – 2.117 lei
Salariu profesor univ.: 2.991 lei -3.465 lei
sursa: OUG 20/2016

Citeşte şi Peste jumătate din bugetari primesc luna aceasta salariile majorate

Sindicatele au strâns nemulțumirile din teritoriu și au constatat că hotărârea de guvern menționată creează situații aberante. Cluburi școlare, școli primare și școli speciale rămân fără directori, iar alte unități rămân fără contabili-șefi, iar munca lor ar trebui să o facă directorul, care nu este calificat pentru asta ori nu (mai) există.

Este vorba de pierderea indemnizaţiei de conducere, dar şi a funcţiei de coordonare a contabililor-şefi, aceştia nu mai pot realiza bilanţul şi balanţa. Prin urmare, trebuie să preia obligaţiile financiar-contabile directorul unităţii de învăţământ, dar avem şcoli unde nu mai există directori, din cauza normelor din această HG şi OUG„, a explicat Ligia Mara, preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar „Diaconul Coresi” Judeţul Braşov, afiliată, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Concret, la cluburile sportive şcolare (CSȘ) cu personalitate juridică, cu un număr de grupe mai mic de 30, conform HG 582, nu poate fi normată funcţia de director. El, directorul, este ordonatorul de credite, singura persoană autorizată să preia toate responsabilităţile, inclusiv cele de natură financiar-contabilă. CSȘ cu mai puţin de 30 de grupe nu pot plăti salariile din august, neavând director. Potrivit Ligiei Mara, înainte, normarea era de 20 de grupe şi nu 30. În judeţul Braşov sunt 4 CSȘ–uri, iar trei sunt în această situaţie.

De asemenea, şcolile speciale fără internat şi cantină, cu un număr de 17 clase, nu se regăsesc în anexele HG 582/2016, ca şi şcolile primare cu personalitate juridică. De exemplu, în Beclean funcţionează Şcoala primară cu personalitate juridică, ce coordonează Şcolile primare Calbor şi Hurez, dar şi patru grădiniţe, şi care, conform actului normativ, nu va mai avea director, a explicat Ligia Mara.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Arad. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, după care și-a pus capăt zilelelor. Cei doi au fost găsiți de fiul lor: „Tati a omorât-o pe mami” / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce conține pate Ardealul cu fainoșag. Multor români le place gustul lui, puțini citesc eticheta
Capital.ro
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
Playtech.ro
Mădălina Ghenea, apariție de Playboy. Niciodată NU a fost atât de îndrăzneață
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Spynews
Anunț de ultimă oră! Val de aer tropical în România! Temperaturi caniculare în țară, după furtuni
Spynews
Bianca Iordache a fost externată! Bruneta și fetița ei au ajuns acasă după naștere. Imagine emoționantă / FOTO
Evz.ro
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
„Tati a omorât-o pe mami” Crimă înfiorătoare în Arad! Un bărbat în vârstă de 77 de ani și-a ucis soția, iar apoi s-a sinucis
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Protest masiv la Paris împotriva ascensiunii extremei drepte în Franța
MediaFlux
AMENZI de 10.000 DE LEI dacă STAI LA BLOC
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?