GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

Grilele de salarizare din învăţământ s-au schimbat de la 1 august. RomaniaTV.net vă prezintă noile salarii şi sporuri pe care le primesc profesorii de pe 15 septembrie.
Filip Stan
12 sept. 2016, 11:19
GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

SALARIILE PROFESORILOR s-au Pmodificat. e 10 august, Guvernul a adoptat prin Hotărâre şi normele de aplicare a OUG în care sunt prezentate in extenso grilele de salarizare din învăţământ.

Astfel, potrivit legislaţiei secundare adoptate de Guvern, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi 1-6 ani vechime, care predă în învăţământul preuniversitar va avea salariul de bază cuprins între 1.842 lei şi 2.298 lei.

Un profesor din învăţământul preuniversitar cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi peste 40 de ani vechime va avea salariul de bază de 3.548 lei.

Salariul de bază al inspectorului şcolar general va fi cuprins între 5.564 lei şi 5.700 lei pe lună, în timp ce un inspector şcolar va avea salariul de bază de minimum 4.669 lei lunar şi de cel mult 4.780 lei lunar.

Salariul de bază al prodecanilor va fi cuprins între 5.778 lei şi 7034 lei lunar.

Decanii vor avea salariul de bază cuprins între 6.149 lei şi 7.278 lei lunar. 

Salariul de bază al rectorilor va fi de minimum 7.302 lei lunar şi de maximum 8.405 lei lunar. 

Asistenţii universitari cu maximum trei ani vechime vor avea salariul de bază situat între 1.974 lei lunar şi 2.463 lei lunar. 

Salarii pentru profesori și personalul didactic auxiliar de la 1 august 2016

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, va avea un salari de bază între 1.896 și 2.361 lei.

Un profesor debutant va avea un salari cuprins între 1.700 și 2.117 lei.

Un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani va avea un salariu de  bază între 2.991-3.465 lei, dar acesta va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

De asemenea, în cazul debutanților în educație salariile vor crește cu 10%, astfel încât să fie atrași de o carieră în învățământ.

Dacă salariile de bază stabilite în grila de salarizare sunt mai mici sau egale, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Potrivit Guvernului, se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Bonusuri pe bază de performanță

Angajații din sănătate ar urma să primească și bonusuri bazate pe criterii de performanță de la 1 ianuarie 2017. Cadrele didactice vor primi bonusuri din ianuarie 2018.

Bonusurile vor fi acordate de ordonatorii de credite anual, semestrial și trimestrial în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții.

Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației și vor fi aprobate de Guvern.

De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităriţor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă”, a spus Dragoş Pîslaru.

Sindicatele spun, însă, că majorarea e un mizilic. Simion Hănescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a explicat, pentru Mediafax, că aceste creşteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale.

„Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la Sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Pîslaru.

Pentru celelalte categorii de bugetari, vedeţi documentul ataşat

Din luna august 2016, personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitarbeneficiază de:

  • indemnizaţie pentru învăţământul special, de 15% din salariul de bază;
  • gradaţie de merit, de 25% din salariul de bază;
  • indemnizaţie pentru dirigenţie, respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, în valoare de 10% la salariul de bază sau, după caz, la valoarea rezultată din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit;
  • sume compensatorii în cuantum identic cu cel din luna iulie 2016, care se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu drepturile enumerate mai sus.
  • suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor pentru personalul didactic de predare îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut titlul şi nu a beneficiat de această sumă compensatorie; cuantumul sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor se stabileşte la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă din unitatea/instituţia de învăţământ respectivă sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară;
  • spor practică pedagogicăspor pentru predare simultană în învăţământul primar şi gimnazialindemnizaţia pentru activitatea desfăşurată în zone izolate, spor pentru condiţii de muncă aflate în plată, sume acordate din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30% şi alte sporuri prevăzute de lege – se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învăţământ, cu cel care se acordă pentru anul şcolar 2015-2016.

Salariile de bază includ salariile de încadrare aferente funcţiei, gradului didactic, tranşei de vechime în învăţământ şi sporul de vechime în muncă pe gradaţii

Aveţi aici integral HG care conţine normele de aplicare a OUG privind salarizarea profesorilor de la 1 august 2016 şi integral grilele de salarizare din educaţie. 

Personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar beneficiază începând cu luna august 2016 de:

  • indemnizaţie pentru învăţământul special care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază;
  • gradaţie de merit, de 25% din salariul de bază;
  • spor de stabilitate care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază sau asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit, pentru personalul care are o vechime neîntreruptă de peste 10 ani în învăţământ;
  • sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, în acelaşi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie 2016, care se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu drepturile salariale enumerate mai sus;
  • suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor pentru personalul didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut titlul şi nu a beneficiat de această sumă compensatorie; cuantumul sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor se stabileşte la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă din unitatea/instituţia de învăţământ respectivă sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară;
  • spor pentru condiţii de muncă de care a beneficiat salariatul, sume acordate din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30%;
  • spor pentru control financiar preventiv şi alte sporuri prevăzute de lege. Toate sporurile se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, nivel de studii şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar cu cel care se acordă pentru anul şcolar 2015-2016.
  • Sporul de stabilitate se acordă personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea celor 10 ani neîntrerupţi în învăţământ. Constituie vechime neîntreruptă în învăţământ şi perioadele în care personalul didactic auxiliar s-a aflat în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu deficienţe, precum şi perioada în care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, după care s-a întors în învăţământ.

Personalul didactic de predare din învăţământul superior încasează din luna august 2016:

  • gradaţie de merit care se determină prin aplicarea procentului de 25% la salariul de bază;
  • sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, în acelaşi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie 2016, se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu gradaţia de merit;
  • suma compensatorie pentru titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul în care personalul didactic de predare îşi desfăşoară activitatea se va stabili la nivel similar în plată pentru aceeaşi funcţie didactică de predare, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă.
  • spor pentru conducătorii de doctorat, spor pentru condiţii de muncă aflat în plată, suma acordată din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30% şi alte sporuri prevăzute de lege – se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie didactică de predare, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă cu cel care se acordă pentru anul universitar 2015-2016, până la 31 decembrie 2016.

Spynews
Crimă înfiorătoare în Arad. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, după care și-a pus capăt zilelelor. Cei doi au fost găsiți de fiul lor: „Tati a omorât-o pe mami” / FOTO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a adorat. A ajuns acum o ruină, iar locuitorii se plâng de condițiile grele în care trăiesc
Capital.ro
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Playtech.ro
Mădălina Ghenea, apariție de Playboy. Niciodată NU a fost atât de îndrăzneață
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Spynews
Anunț de ultimă oră! Val de aer tropical în România! Temperaturi caniculare în țară, după furtuni
Spynews
Bianca Iordache a fost externată! Bruneta și fetița ei au ajuns acasă după naștere. Imagine emoționantă / FOTO
Evz.ro
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
„Tati a omorât-o pe mami” Crimă înfiorătoare în Arad! Un bărbat în vârstă de 77 de ani și-a ucis soția, iar apoi s-a sinucis
Capital.ro
Se fac verificări chiar LA GRANIȚA cu România. Decizia se aplică de mâine, 16 IUNIE
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Nicolae Ștefănuță, Felicitat de Verzii Europeni pentru Realegerea în Parlamentul European
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?