RAED ARAFAT îi răspunde şefului Corpului de Control al premierului: „Doar să anunţi populaţia că a fost cutremur nu e benefic”

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că încrederea în instituțiile statului trebuie păstrată și că lupta împotriva consecințelor dezastrelor este una ce se face în echipă. Șeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a afirmat sâmbătă că instituțiile statului îşi "umflă muşchii" la simpozioane, dar cetățenii nu trebuie să se bazeze pe ele când va lovi un mare cutremur.
Alina Costache
25 sept. 2016, 18:08
RAED ARAFAT îi răspunde şefului Corpului de Control al premierului:

Șeful DSU consideră că pierderea încrederii în instituțiile statului în cazul unui dezastru poate avea consecințe extrem de grave și poate duce chiar la pierdere de vieți mai ales dacă populația este îndemnată într-un fel sau altul să nu asculte mesajele și indicațiile venite din partea acestor instituții.

Potrivit demnitarului, populația are datoria de a se pregăti și a face tot posibilul că impactul unui dezastru asupra ei să fie cât mai mic posibil, iar statul, pe de altă parte, are obligația de a pune la dispoziția populației informațiile din timp, de a pregăti populația și de a sprijini comunitățile ca să fie pregătite.

Iolu: Valentin Mircea a vorbit în nume personal atunci când s-a referit la cutremur

„Inițial nu am vrut să comentez iar ulterior am fost nevoit să răspund la telefoanele presei despre comentariul domnului Valentin Mircea referitor la cutremurul de acum două zile. Eu sper că populația să înțeleagă că încrederea în instituțiile statului trebuie păstrată și că lupta împotriva consecințelor dezastrelor este una ce se face în echipă. Populația are datoria de a se pregăti și a face tot posibilul că impactul unui dezastru asupra ei să fie cât mai mic posibil, statul, pe de altă parte, are obligația de a pune la dispoziția populației informațiile din timp și de a pregăti populația și de a sprijini comunitățile ca să fie pregătite. Cuvântul dezastru înseamnă că există o discrepanță majoră între nevoi și ce se poate face imediat”, afirmă Arafat într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, reacția la un dezastru diferă de reacția la o urgență curentă.

Arafat a afirmat că se vor intensifica campanii de informare privind dezastrele.

„Am realizat mai multe campanii de informare prin DSU și IGSU folosind social media dar și televiziunile și radiourile. Astfel de campanii se vor intensifica și vor veni cu informații reale care nu au menirea inducerii panicii, ci pregătirea reală a populației. Ideea acreditată de domnul Mircea Valentin cum că nu s-a comunicat imediat, poate fi demontată ușor pentru că prima comunicare ieșită din partea DSU a fost chiar la 2,29, după care s-au efectuat mai multe actualizări la postarea respectivă pe aplicația DSU”, susține Raed Arafat.

Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la umflat muşchii, dar nu vă bazati pe ele la cutremur

El este de părere că în primele minute rolul sistemului de urgență în acest caz era să verifice dacă cutremurul a avut consecințe undeva în țară, după care să comunice primele concluzii.

„Doar să anunți populația că a avut loc un cutremur și eventual ce grad a avut, după ce cutremurul a avut loc, nu aduce nici un beneficiu. Oricum ieșirea cu primele comunicate în mai puțin de o oră, chiar la 15 minute, este dovada că ce se afirmă de către domnul Mircea nu este adevărat. De menționat că purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat deja că acest comentariu este unul personal al domnului Mircea și nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului, aspect extrem de important pentru că Guvernul trebuie să fie motorul prin care se consolidează încrederea în instituțiile statului în cazul situațiilor de urgență și nu cel care îndeamnă populația să nu aibă încredere în instituțiile statului”, mai spune Arafat.

Potrivit acestuia, ar trebui să se vadă modul în care au reacționat autoritățile italiene, media și populația față de salvatori la cutremurul care a avut loc recent și modul în care toți erau solidari, lucrând în echipă.

„Când vorbim de instituțiile statului, în acest context ne referim în mod deosebit la pompierii care includ și SMURD-ul, la Ambulanță, medici, asistenți, paramedicii, piloții precum și la militarii din rândurile forțelor armate, care ar fi implicați, conform legislației în vigoare, ca forță de sprijin în răspunsul la un astfel de dezastru. Datoria noastră ca sistem de răspuns la urgențe este să fim pregătiți și pentru scenariile cele mai complexe și devastatoare, lucru care îl facem de ceva timp, acest aspect putând fi observat și în proiectele pe care le implementăm cu dotarea și pregătirea personalului sectorului de urgență”, afirmă șeful DSU.

El a reamintit că în ultimele luni a fost elaborată strategia de dezvoltare a IGSU conținând date reale și transparente care se află în dezbatere publică, dar și raportul asupra stadiului de pregătire pentru răspunsul la cutremur prezentat recent public de către vicepremierul Vasile Dâncu.

Totodată, conceptul general de răspuns la cutremur se află la acest moment în procedura de actualizare, introducând noi idei și proceduri, luând în considerare experiențele cumulate pe plan internațional.

„Puțină lume știe că recent am avut reprezentanți ai DSU și IGSU care s-au deplasat în Italia la prezentarea lecțiilor învățate de către autoritățile italiene unde au fost prezentate în mod transparent și analizate aspectele pozitive cât și aspectele mai puțin pozitive”, mai susține secretarul de stat în MAI.

Șeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a afirmat sâmbătă, într-o postare pe o pagină de socializare, că instituțiile statului au note maxime la simpozioane, dar cetățenii nu trebuie să se bazeze pe ele când va lovi un mare cutremur, menționând că nici televiziunile nu au oferit informații despre seism menite să liniștească oamenii.

„Concluzia preliminară: instituțiile statului român au note maxime la simpozioane și umflat mușchii, dar nu vă bazați pe ele când va lovi un mare cutremur. Mass-media și mai ales televiziunile sunt odioase: ore întregi nici măcar nu au oferit vreo informație elementară despre cutremur și nu au liniștit oamenii”, a scris sâmbătă Valentin Mircea, pe pagina sa de Facebook.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică