Performanţa în muncă este dictată mai degrabă de biologia oamenilor decât de eforturi şi recompense

Angajații și-ar putea irosi eforturile, iar angajatorii ar putea eșua în încurajarea îmbunătățirii performanței din cauza limitelor intrinseci ale creierului uman, conform unui studiu în domeniul neuroștiinței realizat pentru Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).
Roxana Gagiu
28 sept. 2016, 11:49
Performanţa în muncă este dictată mai degrabă de biologia oamenilor decât de eforturi şi recompense

Cercetători de la Școala de Management a Univeristății Erasmus din Rotterdam și de la Universitatea din Ljubljana (Slovenia) au măsurat și analizat activitatea cerebrală a participanților, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică, în timp ce aceștia realizau o serie de sarcini în fața computerului menite să măsoare capacitatea de a evalua informațiile sub presiunea timpului sau în prezența diferitelor elemente de distragere a atenției.

Cercetătorii au analizat situațiile în care managerii au primit o recompensă financiară pentru rapiditate și acuratețe, dar și un scenariu diferit, în care managerii erau supuși presiunii sociale pentru a avea performanțe bune.

Studiul a descoperit că, în timp ce stimulentele financiare și presiunea socială determină oamenii să muncească mai mult, performanța lor nu pare să se îmbunătățească în cazul activităților care necesită vigilență și atenție.

„Aceste constatări sunt fascinante, indicând stresul inutil cauzat de multe companii angajaților lor sau faptul că acestea risipesc bani pe scheme de recompensare fără rezultat. Cu certitudine, stimulente alternative ar trebui luate în considerare în zonele care depind de vigilență și atenție, precum guvernanța sau controlul calității.

Totuși, se pare că, deși companiile moderne au o întreagă gamă de stimulente, ele folosesc în principal doar două dintre acestea: exercitarea presiunii din zone ierarhice superioare sau stimularea prin acordarea de bonusuri. Oricât de eficiente ar fi aceste tactici în anumite cazuri, acest studiu sugerează că firmele nu ar trebui să se limiteze la abordarea „o singură măsură pentru toți”, ci ar trebui să fie inovatoare. Acestea ar trebui să caute modalități noi de gestionare și stimulare a oamenilor, utilizând aceeași concepție ca în cazul dezvoltării de produse. Studiile CIMA furnizează strategilor de afaceri aptitudinile și cunoștințele de a conecta informațiile din diverse părți ale companiei și de a evalua toate formele de performanță, permițându-le astfel să construiască scheme de stimulare adecvate la nivelul organizației”, a declarat Krzysztof Kmuk, CIMA Emerging Markets Development Manager CEE.

„Dacă biologia limitează capacitatea noastră de a îmbunătăți anumite tipuri de sarcini, trebuie să gândim într-un mod mai creativ modalitățile de a măsura și recompensa performanța în muncă. Aceasta ar putea fi mult mai orientată pe specificul fiecărei sarcini decât suntem înclinați să credem.

Companiile trebuie să detecteze limitele și să evite frustrarea angajaților când rezultatele nu reflectă cel mai bine eforturile. Organizațiile ar trebui să aibă grijă ca evaluarea performanțelor să surprindă exact eforturile angajaților, atât pentru a măsura dacă țintele și stimulentele sunt eficiente, cât și pentru a se asigura că indivizii sunt recompensați în mod corect”, a declarat Prof. Dr. Frank Hartmann, profesor de contabilitate de management și controlul managementului în cadrul Școlii de Management a Universității Erasmus din Rotterdam.

 

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Veste uriașă pentru șoferi. Scapă de o sancțiune grea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică