ANCOM: Numărul abonaţilor la serviciile de televiziune a ajuns la 7,2 milioane, în S1

Numărul abonaților la serviciile de televiziune contra-cost a crescut cu 5%, în prima parte a anului 2016, până la 7,2 milioane, din acest total 4,6 milioane fiind abonați la serviciile prin cablu, iar 2,4 milioane la cele prin satelit (DTH), a anunțat, miercuri, în cadrul International Digital Forum, Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Iulian Tudor
12 oct. 2016, 07:53
ANCOM: Numărul abonaţilor la serviciile de televiziune a ajuns la 7,2 milioane, în S1

La sfârșitul primului semestru al acestui, s-au consemnat, totodată, 89.000 de abonați la serviciile de televiziune, transmise cu ajutorul tehnologiei IP (IPTV), conform raportului de date statistice realizat de către Autoritate.

De asemenea, numărul de abonați care recepționează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale în format digital înregistrează o creștere anuală de 7,5%.

La jumătatea acestui an, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivel de gospodării era de aproape 96%, în timp ce incidența acestor servicii recepționate în format digital a atins 60%. Din totalul de 7,2 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, 60%, adică 4,3 milioane, sunt din mediul urban, iar restul de 40%, respectiv 2,9 milioane, din mediul rural. Suportul de recepționare prin cablu este în continuare majoritar în mediul urban (75% din totalul abonaților prin cablu), restul de 25% dintre abonați fiind clienți din mediul rural. În schimb, gospodăriile din mediul rural sunt deservite preponderent de rețele cu transmisie prin satelit de tip DTH — 59%. Șansa televiziunii terestre stă în inovație„, a menționat președintele ANCOM.

Statistica ANCOM relevă, totodată, că numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepționate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,5 milioane din totalul de 7,2 milioane de abonați. Numărul de abonați la servicii recepționate în format digital a crescut, în ultimul an, cu 8%, reprezentând 63% din totalul abonaților.

În funcție de suportul folosit, 54% (2,4 milioane) dintre abonați recepționau, la jumătatea anului 2016, programe TV în format digital prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 44% (aproape două milioane) accesau aceste programe prin rețele prin cablu, iar 2% (89.000) prin tehnologia IP (IPTV).

De altfel, în ultimul an, numărul de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, a celor la servicii furnizate prin rețele satelit de tip DTH s-a majorat cu 5%, în timp ce numărul abonaților prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 28%.

Potrivit ANCOM, cea mai mare pondere în numărul total de abonați este deținută, în continuare, de către cei care recepționează programele audiovizuale prin intermediul rețelelor de cablu (65%), numărul acestora înregistrând o creștere anuală de aproape 5%. În acest context, din totalul de 4,6 milioane de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, 3,5 milioane sunt din mediu urban, în timp ce 1,2 milioane abonați sunt din mediul rural.

În ansamblu, gradul de acoperire a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu, în mediul urban, a ajuns la 82% în timp ce în mediul rural a crescut până la 36%.

Pe fondul acestor date statistice, președintele ANCOM a făcut o radiografie a evoluției tehnologice în domeniul transmisiei de informații.

Ce făceam acum 30 de ani? Mergeam cu familia în fața televizorului la ora 8 seara și ne uitam la Telejurnal. Dar acum 20 de ani? Băiatul meu avea 5-6 ani și nu avem loc de el pentru că voia să se uite la desene animate, iar eu la altceva. Atunci mi-am mai luat un televizor. Când a apărut Mircea Radu, soția mea voia să se uite la emisiunea lui. Și atunci mi-am mai luat un televizor…Ce facem azi? Nu are nimic dacă pierd știrile pentru că pot vedea acele știri mai târziu pe telefon. Ne-am transformat din omul spectator în omul digital, iar acum dacă vrem să accesăm orice fel de informație, o putem face„, a spus Marinescu.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza informațiilor transmise de către furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfășurat activități comerciale în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2016.

Asociația pentru Comunicații Digitale (ACD) organizează, miercuri, la București, cea de-a VII-a ediție a International Digital Forum, eveniment la care își dau întâlnire reprezentanți ai sectorului de business, precum și ai autoritățile centrale în domeniu.

Citeşte şi Eşti nemulţumit de serviciile TV, internet sau telefonie? Intră aici şi spune-ţi păsul. Consiliul Concurenţei are un chestionar online

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Trei zodii care cunosc fericirea după 1 iunie. Regăsiri, împăcări, noroc la bani și schimbări neașteptate în viața acestor nativi
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
Playtech.ro
Creditul ipotecar: mituri versus realitate. Ce (nu) știu românii când semnează pentru 30 de ani
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Izolare, frică și deconectare totală de realitate. Ce l-a împins pe Vladimir Putin într-o logică a autodistrugerii - analiză The Times
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Nuntă la Cazinoul Constanța. Cât costă un astfel de eveniment
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului, pe 29 mai: Alimentele care nu trebuie să lipsească
Cancan.ro
DIVORȚ-bombă după 30 de ani de căsnicie! Și-a înșelat soția cu o colegă de platou, iar acum va plăti bani grei!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o personalitate marcantă. A fost o legendă a țării. A lăsat în urmă o mare moștenire
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Vremea extremă din 2024 a fost doar începutul. Urmează cinci ani cu temperaturi fără precedent, avertizează experții
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O fostă Miss România se întoarce în televiziune cu un nou proiect: Își dorește să fie iar în lumina reflectoarelor