Staţiile de metrou au fost incluse în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă

Stațiile de metrou au fost incluse în categoria construcțiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecție civilă, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri.
Filip Stan
16 nov. 2016, 18:00
Staţiile de metrou au fost incluse în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă

Potrivit unui comunicat al Executivului, reglementările în materie de protecție civilă au fost completate prin această HG care detaliază categoriile de construcții la care este obligatorie amenajarea adăposturilor și a punctelor de comandă de protecție civilă. Actul normativ elimină astfel impedimentele sesizate în timp în aplicarea HG 560/2005, în care aceste categorii de construcții erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.

Guvernul precizează că stațiile de metrou sunt acum menționate expres în categoria construcțiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate stațiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecție civilă.

„Noul act normativ specifică suprafețele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecție civilă și introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecție civilă este obligatorie, între care, lăcașurile de cult și spațiile de cazare aferente cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp și amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfășurată. Nu pot fi amenajate adăposturi de protecție civilă în extinderile de clădiri cu destinație pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice”, se spune în comunicat.

De asemenea, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spații pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafață mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică. În luarea acestei decizii s-a ținut cont de faptul că o suprafață mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici și mijlocii, se arată în comunicat.

Executivul precizează că eliminarea obligativității amenajării adăposturilor de protecție civilă pentru clădirile cu subsol cu o suprafață mai mică de 600 mp nu afectează asigurarea necesarului, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completează în alte două etape prevăzute în caz de o eventuală situație de conflict armat, conform concepției naționale de protecție civilă stabilită prin Hotărârea CSAT 107/2015.

În ceea ce privește punctele de comandă de protecție civilă, actul normativ aprobat miercuri de Guvern prevede amenajarea acestora în sedii ale autorităților administrației publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor județene și ale Consiliului General al Municipiului București, precum și în sedii ale consiliilor locale ale municipiilor reședință de județ și ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului București.

Dacă amplasamentul acestora nu permite îndeplinirea acestei obligații, punctele de comandă pentru protecție civilă pot fi amenajate în subsolul altor construcții aflate în administrarea autorității respective, se mai arată în comunicat.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală