Cioloş: Reforma administraţiei nu s-a putut face din cauza lipsei de susţinere a Parlamentului şi a partidelor

Premierul Dacian Cioloş a explicat, joi, la TVR, că reforma administraţiei publice promisă de Guvern nu a putut fi înfăptuită pentru că Parlamentul şi partidele nu s-au achitat de promisiunea făcută, de a susţine măsurile, şi nu au oferit un răspuns pozitiv Executivului atunci când propunerile au fost prezentate în Parlament.
Filip Stan
17 nov. 2016, 17:32
Cioloş: Reforma administraţiei nu s-a putut face din cauza lipsei de susţinere a Parlamentului şi a partidelor

Cioloş a spus că nu dă vina nici pe Vasile Dîncu şi nici pe funcţionarii din Ministerul Dezvoltării, deşi „s-ar fi aşteptat la mai multă performanţă” din partea instituţiei. Premierul a explicat şi că a întâmpinat „rezistenţă din sistem”, însă principala problemă a fost că Parlamentul nu a reacţionat la propunerile făcute în primăvară.

„De ce nu am mers noi mai departe, pentru că în luna mai, când am lansat acea dezbatere publică pe elementele cheie de reformă a administraţiei publice aşteptam susţinere din partea Parlamentului ca un pachet legislativ să poată să fie votat şi am prezentat chiar mai multe scenarii legate de mecanismul de depolitizare a administraţiei, pentru că aici este elementul cheie”, a spus premierul.

Întrebat dacă s-ar fi aşteptat la un răspuns afirmativ din partea partidelor şi a Parlamentului, Cioloş a confirmat, explicând că, odată cu numirea în funcţie a Guvernului, majoritatea liderilor politici au declarat că îl susţin în acest proiect.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Sunt mulţumit de ce a făcut Guvernul în acest an. Obiectivele principale au fost atinse

„Când am prezentat, au spus «da, dar nu în felul ăsta, trebuie să ne gândim». Era clar că nu o să treacă”, a precizat el.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în aprilie, în Parlament, trei „scenarii” privind profesionalizarea şi transparentizarea administraţiei publice, unul reprezentând un „status quo îmbunătăţit”, iar celelalte două vizând grade diferite de politizare a administraţiei, însă numai cu numiri efectuate din rândul unui corp profesionist de funcţionari, scrie News.ro.

„Avem nevoie mai ales de o transparentizare şi clarificare a relaţiei nivelului politic decizional şi administraţia publică. Ne dorim o definire a unui mod de funcţionare clar a administraţiei prin eliminarea excepţiilor şi a derogărilor de la reguli care fac imprevizibile de cele mai multe ori deciziile”, a spus Cioloş.

Premierul a explicat că depolitizarea nu trebuie făcută prin „eliminarea” sau scăderea rolului politic, care este „determinant” în administraţie, ci prin transparentizare şi profesionalizare.

„Principalul obiectiv pe care ni-l propunem este să eliminăm arbitrariul în această relaţie, a nivelului politic cu nivelul executiv al administraţiei şi o claritate mai mare. Aceasta presupune programe de guvernare care să fie coerente, apoi mecanisme de aplicare care să fie asumate şi transparente la nivelul Guvernului şi administraţiei publice”, a explicat premierul.

Acesta a propus trei „scenarii” de schimbare a actualului sistem privind relaţia dintre nivelul politic şi eşalonul doi şi trei din administraţie.

Primul scenariu presupune integrarea prefecţilor şi subprefecţilor în categoria demnitarilor, legându-i astfel de nivelul executiv central.

„Asta ar însemna că prefecţii şi subprefecţii, împreună cu miniştrii şi secretarii de stat, vin împreună cu Guvernul, pleacă împreună cu Guvernul şi îşi asumă împreună programul de guvernare şi aplicarea lui, atât la nivel de Guvern, central, cât şi la nivel teritorial”, a explicat premierul.

Dacian Cioloş a spus că acest sistem ar presupune introducerea însă a unei noi categorii, care să asigure un soi de permanenţă în funcţie. Este vorba despre o categorie de „secretari generali” ai prefecturilor, care să aibă statut de înalţi funcţionari publici, numiţi strict pe criterii de competenţă şi fără legătură cu mediul politic.

În administraţia publică centrală, sub nivelul secretarilor de stat, structurile ar trebui populate doar pe profesionişti, însă prin intermediul unei „comisii de recrutare”, care să vină în faţa responsabililor cu o „listă scurtă” de câteva nume, urmând ca demnitarii să facă numirea finală.

„În felul acesta avem atât recrutarea pe baze profesioniste, cât şi luăm în considerare şi compatibilitatea între demnitarul care va lucra cu acel înalt funcţionar public, care va avea un cuvânt de spus”, a spus Cioloş.

Al doilea scenariu „este puţin mai provocator”, a spus premierul, afirmând că numirile politice ar trebui „coborâte” sub nivelul prefecţilor, însă acestea nu pot fi făcute decât din rândul corpului funcţionarilor profesionişti.

„Ar presupune o integrare a realităţii de facto în modul în care se face recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente şi obiective în acest proces. Ar însemna coborârea numirilor la nivel politic sau asumate de partidul care vine la guvernare nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat şi prefecţilor, dar şi directorilor regionali, de agenţii şi de deconcentrate”, a spus premierul.

Şefii de deconcentrate şi de agenţii ar urma să „vină şi să plece odată cu Guvernul”, iar întregul aparat îşi asumă în acest fel aplicarea programului de guvernare.

În momentul în care partidul care i-a adus la guvernare pleacă, funcţionarii rămân în „rezerva de cadre”, dar trebuie să îşi continue procesul de formare profesională, inclusiv prin examene periodice, dar pot, din afara funcţiei, să sprijine partidele politice, inclusiv prin propuneri privind programele de guvernare.

„Principalul avantaj este că prin această coborâre a nivelului de poltiizare practic profesionalizăm şi partidele politice”, a spus Cioloş.

Al treilea scenariu a fost numit de Cioloş „un status quo îmbunătăţit”, în ideea că legislaţia actuală rămâne în vigoare în privinţa nivelului politic, însă numirile efective pot fi făcute doar din funcţionari profesionişti.

„Aplicarea efectivă a legislaţiei actuale, care ar presupune că exercitări temporare ale unor funcţii de conducere ar fi eliminate şi am merge pe o întărire a corpului de înalţi funcţionari publici, (…) strict pe criterii de competenţă”, a spus prim-ministrul.

Spynews
Ce decizie a luat Neluță Neagu cu doar nouă zile înainte de a muri: „A lăsat vorbă să...”. Lăutarul a sperat până în ultima clipă că își va reveni
Bzi.ro
Irina Fodor, despre experiența de la Asia Express: „Aș duce, dacă e nevoie, și cafele la Asia Express!“
Fanatik.ro
Ce să pui în perișoare ca să iasă pufoase și să nu se mai sfărâme. Trucul genial pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Se întâmplă pe data de 20 IULIE. Moment de cotitură pentru TOATĂ ROMÂNIA
Playtech.ro
Gabriela Firea a comis-o GRAV la TV! Imaginile pe care NU vrea să le mai vadă niciodată
DailyBusiness
Alertă de război! Ministrul Apărării: „Trebuie să fim pregătiţi pentru război până în 2029”
Adevarul
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Spynews
Cine ar fi, de fapt, vinovat de moartea lui Flavius, fotbalistul de 19 ani găsit fără suflare în râul Olt. Prietenii tânărului acuză o mușamalizare
Spynews
Știrile Antena Stars. Mircea Baniciu, tatăl Anei Baniciu, primele declarații după ce a devenit bunic. Cum îl descrie pe nepoțelul său: "E frumos..." / VIDEO
Evz.ro
Zona de pe litoralul românesc, făcută praf. Sunt probleme uriașe, turiștii fug
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
wowbiz.ro
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
Cancan.ro
Kate Middleton, scenariul sumbru de care se temeau cu toții: 'E posibil să nu mai revină niciodată!'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Posibilă tentativă de suicid la metrou, în stația Aurel Vlaicu. Un tânăr s-ar fi aruncat în fața trenului
Capital.ro
Decizie pentru cei care au buletin de IDENTITATE. Se aplică în ziua de 8 IUNIE
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. E considerată una dintre cele mai frumoase femei din România și a dat startul pregătirii de vară!
stirilekanald.ro
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
substantial.ro
FMI: Inteligenta artificială ar putea transforma următoarea recesiune într-o criză economică globală
MediaFlux
SCHIMBARE la PERMISUL auto. Noi MODIFICĂRI în CODUL RUTIER
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'