Demenţa: semne de alarmă

Se estimează că, în România, sunt peste 270 de mii de persoane care suferă de demență, dintre care doar 35 de mii sunt diagnosticate. Nerecunoașterea la timp a primelor simptome duce la agravarea diagnosticului, când posibilitatea încetinirii bolii este redusă.
Romania TV
28 nov. 2016, 10:53
Demenţa: semne de alarmă

Demența se referă la o multitudine de simptome și semne date de afectarea creierului, de declinul funcțiilor mintalecu manifestări asupra limbajului, intelectului, comportamentului și relațiilor emoționale.

Există mai multe forme de demență, cum este maladia Azheimer, demența vasculară (reducerea fluxului de sânge la nivelul creierului), demența mixtă (implică maladia Alzheimer și demența vasculară), demența cu corpi Lewy ( care are simptome comune cu boala Parkinson și cu maladia Alzheimer). Cei mai afectați sunt bătrânii cu vârsta peste 85 de ani.

1. Pierderea memoriei

Uitarea este un proces normal, atât timp cât este de scurtă durată. În cazul celor care suferă de demență, anumite informații esențiale se pierd pentru totdeauna. Astfel, aceștia ajung să pună obsesiv aceeași întrebare, uitând de fiecare dată răspunsul primit. Când boala se agravează, ei uită numele membrilor familiei sau evenimente recente. De asemenea, se dezorientează ușor, chiar și pe străzi care le sunt cunoscute, uită cum au ajuns într-un anumit loc sau cum să se întoarcă acasă.

Citeşte şi  La fiecare 3 secunde, o persoană este diagnosticată cu demenţă. Maladia Alzheimer, un subiect încă sensibil

2. Dificultăți de vorbire

Folosirea unor cuvinte greșite în contextul exprimării, pierderea capacității de vorbire cursivă sau uitarea unor cuvinte simple, toate acestea sunt semne ale instalării demenței. În același timp, dificultatea denumirii unui obiect sau redenumirea lui, sunt alte simptome ale demenței.

3. Îngreunarea activităților zilnice

O problemă frecventă a celor care suferă de demență este uitarea unor activități casnice frecvente. De exemplu, prepară mâncarea fără a o consuma sau ies afară fără îmbrăcăminte adecvată vremii. Mai mult, le este greu să efectueze calcule matematice și să gestioneze banii. Au tendința să pună în locuri nepotrivite anumite obiecte, un exemplu în acest sens fiind așezarea ceasului în frigider sau a cutiei cu zahăr în dormitor. Persoanelor aflate în această situație le este greu să reacționeze în situații critice.

4. Schimbarea personalității

Trecerea bruscă de la o stare la alta, alternarea momentelor de bucurie cu tristețe și apatie sunt alte indicii ale degenerării funcției cognitive. Persoanele care suferă de demență sunt suspicioase, temătoare și au mereu impresia că sunt urmărite sau că cineva le dorește răul.

Info

Comportamentul violent, instalat brusc, lipsa empatiei sau un limbaj nepoliticos sunt primele semne ale demenței fronto-temporale. Persoanele care suferă de demență cu corpi Lewy suferă deseori halucinații detaliate și cad frecvent.

Metode de prevenție

Pentru a încetini degradarea creierului sunt recomandate activitățile intelectuale, cum ar fi lectura, șahul sau alte jocuri de societate. De asemenea, sunt indicate exercițiile fizice ușoare și păstrarea interacțiunii sociale cu prietenii, familia sau aderarea la noi grupuri de persoane care au pasiuni comune. Nu trebuie neglijată nici alimentația sănătoasă din care să nu lipsească alimentele proaspete în defavoarea celor bogate în grăsimi saturate.

Descoperă de ce apar pierderile de memorie 

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă noi vor fi disponibile
Capital.ro
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Este vestea momentului pentru românii care au credite la bancă!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Vestea anului pentru români. În sfârșit, o țară nu ne mai cere pașaportul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Meteorologii Accuweather anunță ploi în majoritatea regiunilor însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 22 mai 2024
Capital.ro
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'