Fidel Castro s-a oprit pe ultimul drum. Maşina care transporta urna cu cenuşa lui s-a defectat

Jeepul care transporta urna ce conţinea cenuşa lui Fidel Castro s-a defectat în cursul procesiunii către Santiago de Cuba, unde a fost înmormântat liderul cubanez.

RomaniaTV.net
05 dec. 2016, 20:11
Fidel Castro s-a oprit pe ultimul drum. Maşina care transporta urna cu cenuşa lui s-a defectat

Mai mulţi soldaţi au fost nevoiţi să împingă maşina pe străzile din apropiere de Moncada Fort, sub privirile cubanezilor îndureraţi.

Cuba şi-a luat rămas bun de la Castro duminică, la finalul a nouă zile de doliu naţional, în timp ce fratele şi succesorul său, Raul, a cerut ţării să nu transforme durerea într-un cult al personalităţii.

Rămăşiţele lui Castro au fost îngropate, într-o ceremonie privată, departe de ochii publicului, la cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba.

Oficialii cubanezi au anulat în ultimul moment planurile de a transmite evenimentul live la televizor şi a interzis accesul presei străine.

Citeşte şi Caravana cu cenuşa lui Fidel Castro a ajuns la cimitirul Santa Ifigenia

Cu puţin timp înainte, Raul Castro a anunţat că va fi interzisă numirea străzilor sau monumentelor după numele fostului lider.

De asemenea, nu va fi permisă construcţia de statui în onoarea fostului lider, pentru că aşa şi-a dorit Fidel Castro, care nu a vrut un cult al personalităţii, a anunţat fratele său.

După ceremonie, oamenii au putut intra pentru scurt timp în cimitir pentru a vedea mormântul, marcat de o piatră simplă, rotundă, înaltă de 4,5 metri, cu o placă verde cu numele lui Fidel Castro.

Mormântul se află lângă un monument dedicat soldaţilor rebeli ucişi într-un atac pe care Castro l-a condus asupra barăcii Moncada, pe 26 iulie 1953, şi în faţa mausoleului ridicat în memoria eroului naţional cubanez Jose Marti.