STUDIU NASA: Planeta pitică Ceres este bogată în gheaţă

Planeta pitică Ceres, un enigmatic corp stâncos din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, este bogată în gheață chiar sub suprafața sa întunecată, au anunțat joi oamenii de știință în urma unui studiu care ar putea face lumină asupra istoriei timpurii a sistemului solar, relatează Reuters.
Alina Costache
16 dec. 2016, 10:26
STUDIU NASA: Planeta pitică Ceres este bogată în gheaţă

Descoperirea, prezentată în studii publicate în revistele Science și Nature Astronomy, ar putea stimula primele tentative comerciale de a fora pe asteroizi pentru apă și alte resurse în timpul misiunilor robotizate sau cu echipaj uman de dincolo de Lună.

Sonda spațială Dawn se deplasează pe orbita lui Ceres, cel mai mare dintre miile de corpuri cerești din principala centură de asteroizi, din martie 2015, după un studiu de 14 luni asupra asteroidului gigant Vesta, cel de-al doilea obiect ca mărime din centura de asteroizi.

Studiile arată că 10% din masa planetei pitice Ceres este apă sub formă de gheață, potrivit fizicianului Thomas Prettyman, din cadrul Institutului de știință planetară din Tucson, Arizona, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, scrie Agerpres.

Examinarea unor corpuri cerești precum Ceres furnizează date prețioase privind modul în care s-a format sistemul solar. Comparativ cu asteroidul „uscat” Vesta, Ceres este mai mult ca Enceladus și Europa, luni cu un strat consistent de gheață ale planetelor gazoase Saturn și Jupiter, decât ca Pământul sau celelalte planete terestre sau telurice ale sistemului solar, Mercur, Venus și Marte, a adăugat Prettyman.

Oamenii de știință dezbat dacă Ceres ascunde un ocean lichid de apă sărată, o perspectivă care ar plasa planeta pitică pe lista tot mai mare a lumilor din sau dincolo de sistemul nostru solar care ar putea susține viața, a declarat adjunctul șefului proiectului Dawn, Carol Raymond, din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

„Identificând corpuri cerești care au fost bogate în apă în trecutul îndepărtat, putem descoperi indicii privind locurile în care este posibil să fi existat viață la începutul sistemului solar”, a precizat Raymond într-un comunicat.

Descoperirea reprezintă un argument pentru prezența gheții aproape de suprafață și pe alte obiecte din principala centură de asteroizi, a mai spus Prettyman.

Informațiile adunate de Dawn au arătat că Ceres, spre deosebire de Vesta, și-a folosit apa pentru crea minerale. Oamenii de știință au combinat date din mineralogie cu modele computerizate pentru a afla mai multe despre compoziția planetei pitice.

„Apa lichidă trebuie să se fi aflat în interiorul Ceres pentru ca noi să putem vedea ce se află la suprafață”, a afirmat Thomas Prettyman la o conferință din San Francisco a Uniunii americane de geofizică.

Citeşte şi NASA plăteşte cu 100.000 de dolari oameni care să stea în pat. Ce vrea să demonstreze

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Călin Georgescu l-a înlăturat pe George Simion? Victor Ponta face dezvăluiri bombă: I-a zis să plece...
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici