Dispeceratul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, suprasolicitat în ultimele 24 de ore. 70 de apeluri sunt în aşteptare CINE aglomerează

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.804 solicitări, număr mare pentru această perioadă, dintre care 990 au fost clasificate drept urgenţe, iar, în pofida suplimentării echipajelor, sunt peste 70 de cazuri în aşteptare, anunţă managerul SABIF, dr. Alis Grasu, care îi roagă pe cetăţeni să sune la 112 numai pentru situaţiile ce nu pot fi rezolvate de medicii de familie sau în ambulatorii.
Alina Costache
19 dec. 2016, 15:15
Dispeceratul Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, suprasolicitat în ultimele 24 de ore. 70 de apeluri sunt în aşteptare CINE aglomerează

„O parte dintre cazurile care ajung la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar putea fi preluate de medicii de familie sau de medicii specialişti. Vorbim aici de viroze, bronşite, colici renale, afecţiuni gastrointestinale, diabet şi alte afecţiuni cronice care sunt în urmărire la medicii din policlinici. Aceste cazuri fără risc vital suprasolicită dispeceratul, iar alocarea resurselor se face cu dificultate. Astfel, cazuri cu adevărat de urgenţă riscă să fie rezolvate cu întârziere, în ciuda suplimentării echipajelor de intervenţie”, a spus Alis Grasu.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Iflov a adăugat că, în ultimele 24 de ore, au existat peste 1.800 de apeluri, dintre care doar 990 au fost clasificate drept urgenţe.

„Ca în orice sistem, resursele umane şi tehnice sunt limitate, momentan utilizate la maximum. Scopul unei astfel de informări nu este acela de a crea panică, ci de optimizare a capacităţilor existente. Cu toate că numărul de echipaje a fost suplimentat, iar acum se lucrează cu 52 de echipaje de urgenţă de tip B şi C şi cu 24 de echipaje pentru consultaţii la domiciliu, numărul apelurilor în aşteptare atinge şi chiar depăşeşte 70 de cazuri. Avem foarte multe solicitări, 1.804 apeluri în ultimele 24 de ore, dintre care 990 au fost clasificate drept urgenţe, a mai spus dr. Alis Grasu.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov solicită populaţiei conştientizarea acestei situaţii şi apelează la calm şi înţelegere.

Reprezentanţii SABIF spun că există posibilitatea ca, la cazurile de cod verde, fără risc vital, să se înregistreze timpi de ajungere de ordinul orelor. În acelaşi timp, SABIF asigură cetăţenii din Bucureşti şi Ilfov că nu va refuza niciun apel şi că va ajunge la toate solicitările înregistrate.

Întrebat dacă există soluţii pentru rezolvarea acestor solicitări numeroase, secretarul de stat Raed Arafat a spus că populaţia trebuie să înţeleagă că ambulanţa nu poate ajunge în cinci minute pentru o febră.

„În fiecare an intrăm în perioade cu viroze şi solicitările cresc. Chiar dacă am suplimentat sau am adus de acasă echipaje este o perioadă cu viorze şi solicitările cresc. Cerem ca populaţia să înţeleagă că, pentru o febră, ambulanţa nu va veni în cinci minute ca pentru o urgenţă. Logic şi normal este să apeleze la medicii de familie, şi nu la 112. Majoritatea acestor probleme sunt corelate cu gripa şi vrioza. Apoi, mai este o problemă, aceea în care populaţia exagerează starea de sănătate, ceea ce creează o mare problemă pentru pacientul care chiar este în stare gravă”, a adăugat dr. Arafat.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dispecerul trebuie să stea de vorbă mai mult cu cei care apelează, ca să vadă dacă este o urgenţă reală sau una exagerată.

„Dispecerul trebuie să stea de vorbă un pic mai mult ca să vadă dacă este chiar urgenţă de cod roşu, pentru a depista tentativele de a minţi pentru a aduce o ambulanţă mai repede”, a mai spus secretarul de stat.

Sursa: news.ro

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Veste uriașă pentru șoferi. Scapă de o sancțiune grea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică