De ce tipuri de concedii medicale şi indemnizaţii poţi beneficia

Cei care sunt asigurați pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate au dreptul, potrivit legislației, la cinci tipuri de concedii medicale și la indemnizațiile aferente acestora. Pe lângă acestea, cei care sunt asigurați pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la anumite prestații și servicii specifice, printre care și concediul medical și indemnizația aferentă pentru cei care au suferit un accident de muncă sau care au o boală profesională.
Iulian Tudor
17 ian. 2017, 10:08
De ce tipuri de concedii medicale şi indemnizaţii poţi beneficia

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate au dreptul, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, atâta timp cât au domiciliul/reședința în RomâniaSunt cinci tipuri de concediu: pentru incapacitate temporară de muncă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, de risc maternal, de maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav, scrie avocatnet.ro.

În afară de condiția esențială privitoare la calitatea de asigurat și de cea privitoare la domiciliu/reședința în România, cei care vor să beneficieze de concediul medical trebuie să se regăsească în una din următoarele situații:

  • desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;
  • desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti (vorbim despre durata mandatului) sau sunt membri cooperatori ai unei organizaţii a cooperaţiei meşteşugăreşti;
  • au calitatea de șomeri, ceea ce presupune că beneficiază de drepturi băneşti lunare;
  • sunt asociați, comanditari, acționari, membri ai asociației familiale ori sunt autorizați să desfășoare activități independente;
  • au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
  • au calitatea de soţ/soție al/a titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrat(ă) în registrul comerţului şi autorizat(ă) să funcţioneze el însuşi/ea însăși ca titular al/a întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariat(ă), participă în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.
  • să îndeplinească un stagiu minim de cotizare (o lună de activitate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, însă acest lucru nu este necesar întotdeauna)
  • să prezinte o adeverință de la cel care plătește indemnizația, din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni (cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A).

Concediul pentru boli obișnuite sau accidente suferite în timpul liber. Concediul medical intervine atunci când asiguratul nu mai poate lucra din cauza unor boli obișnuite sau din cauza unor accidente suferite în timpul liber. Acest tip de concediu și indemnizația aferentă se pot acorda pentru cel mult 183 de zile în interval de un an, însă pentru unele boli speciale durata este chiar mai mare. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este determinat prin aplicarea unui procent de 75% la baza de calcul.

Atunci când intrarea în concediul medical este determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, o boală infectocontagioasă din grupa A sau urgenţe medico-chirurgicale, cuantumul indemnizaţiei este de 100% din baza de calcul, iar cerința stagiului minim de cotizare nu mai este luată în discuție.

Concediul pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă. Acest tip de concediu se acordă pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă a persoanelor care au de suferit accidente de muncă sau boli profesionale. Acestor persoane li se poate acorda: o indemnizație pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală, concediu și indemnizație pentru carantină şi tratament balnear.

Concediul de risc maternal. Concediul se acordă gravidelor, femeilor care au născut recent și celor care alăptează, pentru protecția sănătății și securității acestora și/sau a fătului/copilului lor. Atât concediul, cât și indemnizația de risc maternal (în cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni) se acordă fără a fi nevoie de îndeplinirea stagiului de cotizare.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro

Citeşte şi Ce CONTRIBUŢII trebuie să plătească OBLIGATORIU la CASS persoanele care NU obţin venituri din salarii

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Zodiile care intră în lux și opulență. De duminică, 11 mai 2025, banii curg din toate direcțiile
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un mare mister al Universului, rezolvat. Mare lovitură pentru știință
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești