Olanda cere explicaţii privind decretele anti-imigraţie emise de Trump

Ministrul de externe olandez, Bert Koenders, a declarat luni că în cadrul Uniunii Europene se vor lua 'măsurile necesare' ca urmare a decretelor emise de președintele american Donald Trump privind restricțiile de călătorie impuse cetățenilor unor state musulmane, în timp ce liderul extremei-drepte olandeze, Geert Wilders, al cărui partid conduce în sondajele de opinie, a declarat că dacă va câștiga legislativele din luna martie va proceda la fel ca Trump, relatează agenția EFE și publicația El Mundo.

30 ian. 2017, 15:10
Olanda cere explicaţii privind decretele anti-imigraţie emise de Trump

Referindu-se la olandezii cu dublă cetățenie, ministrul Bert Koenders a subliniat că țara sa își va proteja cetățenii, iar în cadrul UE se vor desfășura consultări pentru a se lua ‘măsurile necesare’ după ce Donald Trump a interzis pentru patru luni intrarea refugiaților în SUA — și pe termen nedefinit pentru sirieni—, aceeași restricție fiind valabilă timp de trei luni și pentru cetățenii a șapte state musulmane considerate principala sursă de terorism.

Șeful diplomației olandeze a emis și un comunicat comun împreună cu omologul său german, Sigmar Gabriel, în care ei cer autorităților americane clarificări cu privire la modul în care sunt afectate persoanele cu dublă cetățenie.

‘Politica noastră în Europa nu stigmatizează oamenii pentru originea sau religia lor. În ceea ce privește protecția solicitanților de azil, aceasta este o obligație legală’, subliniază cei doi miniștri în comunicat.

Citeşte şi Martin Schulz: Alegerea lui Trump va face munca „mai grea” pentru UE

În schimb, liderul formațiunii olandeze de extremă-dreapta Partidul pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, a lăudat decizia lui Trump și a promis că, dacă va câștiga alegerile legislative din 15 martie, va proceda la fel ca acesta.

‘Bine ai făcut, Trump! Este singura modalitate care asigură securitatea și libertatea. Și eu voi face la fel. Sper că în curând vei adăuga și alte țări islamice’, a indicat Wilders, al cărui partid este, conform sondajelor, favoritul în alegerile parlamentare.

‘Oprirea imigrației din orice țară islamică este exact ceea ce ne trebuie. Inclusiv în Olanda, pentru că islamul și libertatea sunt incompatibile’, a mai apreciat Geert Wilders, politician pe care unii îl caracterizează drept un ‘Donald Trump al Olandei’.